Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór średniotonowego 4" lub 5" do 3D max 200zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wybór średniotonowego 4" lub 5" do 3D max 200zł

Jak wyżej . Prośba o propozycje średniaka do zestawu 3 drożnego. Obecnie gra u mnie Tang Band 1320sif. Może znajdzie się jakiś lepszy średniak niż TB za niewygórowaną cenę ?

SB12.
    http://www.audiowitowa.pl/pl/p/SB12MNRX25-4/83

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
      Ok, mógłby zastąpić TB W4. W sumie lepiej by kolumna również wyglądała - wszystkie głośniki byłyby czarne.

Jakie brzmienie ma SB12 - ciepłe/zimne ? Jest w miarę detaliczny, czy jaki jest?

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
        Jakie brzmienie ma SB12 - ciepłe/zimne ? Jest w miarę detaliczny, czy jaki jest?
        Raczej chłodne jak na "papierową" membranę, ale to na średnicy zaleta.

Skomentuj

Może masz pomiar zniekształcen tego głosnika ?
          Taki wykres jak ten poniżej, zrobiony dla TB ?

Skomentuj

A może DAYTON RS125P kosztuje około 170zł. Tylko nie wiem jak się ma do SB i TB.

Podepne się pod temat czy ten SB12 dał by rade w zestawie 3D z dużym głośnikiem niskotonowym i podziałem około 3-3,5 kHz z wysokotonowym?
            Last edited by Kipard; 25.03.2016, 08:47.

Skomentuj

Może masz pomiar zniekształcen tego głosnika ?
              Nie posiadam.

Skomentuj

Zamieszczone przez Kipard Zobacz posta
                A może DAYTON RS125P kosztuje około 170zł. Tylko nie wiem jak się ma do SB i TB.

Podepne się pod temat czy ten SB12 dał by rade w zestawie 3D z dużym głośnikiem niskotonowym i podziałem około 3-3,5 kHz z wysokotonowym?
                Wg mnie powinien pociągnąć od 250 Hz na dole i nawet do 5kHz na górze. Natomiast mocowo to nie wiem czy da radę (producent podaje 50W przy cieciu na 200Hz 12dB/okt)

Skomentuj

Z tego co mi wiadomo to SB12 nie ma juz tego super napedu co np sb15. Widac to tez po wykresach THD, sb15 wydaje sie byc na srednicy jednak lepsza niz 12cm.
                  i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                  https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                    Widac to tez po wykresach THD, sb15 wydaje sie byc na srednicy jednak lepsza niz 12cm.
                    Przed czy po filtracji...?

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                      Przed czy po filtracji...?
                      Ogladalem tylko te przed filtracja i roznica na gorze byla dosyc spora. Sam szukalem fajnego sredniaka i jak narazie zostaje z tym co mam.
                      Na HT guide ktos tez marudzil na niezbyt dobra gore (SB12 w roli szerokopasmowca).
                      Generalnie trzeba by kupic i przetestowac na wlasnych uszach
                      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Generalnie trzeba by kupic i przetestowac na wlasnych uszach
                        Miałem SB12, słuchałem SB15 i jeżeli chodzi o średnicę to tu SB12 jest ciekawszy :) Z resztą mam wrażenie, że w większości mniejszy głośnik z tej samej rodziny lepiej radzi sobie na średnicy :) Tak było przy AWXach od STXa, przy SB, excelach itp.. Oczywiście to subiektywne odczucie :)

Skomentuj

Z tego co mi wiadomo to SB12 nie ma juz tego super napedu co np sb15. Widac to tez po wykresach THD, sb15 wydaje sie byc na srednicy jednak lepsza niz 12cm.
                          Hmm, Jesli taki dobry SB15, to pozostaje powiększyc otwory i wsadzic SB15.
                          A propo gdzie mozna obejrzeć THD SB15 ?

Skomentuj

A może taki za 220zł i jak pamiętam ma zupełnie podobnie niskie THD jak jego ekskluzywny kuzyn.

http://loudspeakershop.eu/glosnik-sc...00-p-1916.html

Skomentuj

No i mamy jeszcze z tańszcyh FW146...
                              Piszą o nim zacnie ...http://audiotransducers.com/pl/15-16...tek-fw146.html
                              pewnie ciepłe detaliczne granie...
                              Trudny wybór.
                              Ktoś ma pomysł jak powiększyć otwór na głosnik np. z Fi 125, na np. Fi 150 zachowując podfrezowanie na głośnik?

Skomentuj

Dalej polecam SB12. Żaden tani scan, żaden fountek... :)

Skomentuj

Zeby miec wlasciwy przeskok jakosci, to chyba bedziesz musial wydac dwa razy tyle.

Powiekszanie otworu

http://www.troelsgravesen.dk/tips.htm
                                  Last edited by Pogromca mitow; 02.04.2016, 15:02.

Skomentuj

Ktoś ma pomysł jak powiększyć otwór na głosnik np. z Fi 125, na np. Fi 150 zachowując podfrezowanie na głośnik?
                                    Od środka przykleić/przykręcić listwę tak by przebiegała przez środek otworu. Do niej doklejamy kawałek np MDFu o grubości frontu. Wyznaczamy środek otworu, robimy tam otwór o średnicy trzpienia cyrkla frezarki. No i potem już standardowo frezarka i cyrkiel.

Skomentuj

Przyjechał zachwalany SB12.
                                      Ciekawa konstrukcja - dolne zawieszenie nie jest połozone przy samym magnesie ale na wysokosci wyprowadzeń.
                                      Poza tym solidne wykonanie.

Tutaj coś krzywo mi się zrobiło zdjęcie...

Pierwszy pomiar (w warunkach domowych dobry od ok350Hz). Jest nieźle.
                                      Last edited by wiesiek9990; 09.04.2016, 21:22.

Skomentuj

No i fajnie:)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X