Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Plik kalibracyjny - Calibration file Behringer B-5

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Plik kalibracyjny - Calibration file Behringer B-5

W załączniku wstawiłem plik kalibracyjny do mikrofonów pojemnościowych Behringer B-5. Posiadają w zestawie dwie kapsułki, kalibracja wykonana dla wszechkierunkowej - omnidirectional. Na warsztat trafiły dwa takie mikrofony, idealna okazja do porównania ich powtarzalności. A owa była wysoka, więc zamieszczam tylko jeden plik, gdyż drugi jest prakrycznie taki sam.

Pliki stworzone na zlecenie Hermes'a, jemu podziękujcie. Ja tylko wykonałem robotę.

cal_b-5_el_liero.txt

Masz możliwość kalibracji do 40kHz żeby można było uchwycić break-up metalowych kopułek?

Skomentuj

Zeby mierzyc w pasmie 40khz, to jeszcze karta musi poleciec na 24/96 khz.

Dobra robota El liero! zaladuje pozniej pliczek do mojego b-5 i porownam.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Zeby mierzyc w pasmie 40khz, to jeszcze karta musi poleciec na 24/96 khz.
        Steinberg UR22 daje radę

Skomentuj

Tak wyglada przykladowy pomiar B-5 z kalibracja jaka dostalem przy zakupie ( zolta linia ) i kalibracja El_liero ( zielona linia ). Powtarzalnosc B-5 wydaje sie bardzo dobra, co do pliku to jedynie mozna sie przyczepic do zafalowania powyzej 15-16khz, ktore nie powinno wystapic ( nie wystepuje na mojej kalibracji oraz na realnym pasmie mierzonego glosnika )

Skomentuj

Gdzie kupiłeś kalibrowany B-5?

Skomentuj

Kiedys sprzedawali w AudioTransducers.

Skomentuj

Echo Tak, ale do mierzenia breakupów niepotrzeba skalibrowanego mikrofonu, tylko takiego co poprostu jeszcze jest efektywny w tym paśmie. No i kwestia karty jak PM wspomniał.
                PM miło widzieć kolejne potwierdzenie, tym razem z twojej strony.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                  Echo Tak, ale do mierzenia breakupów niepotrzeba skalibrowanego mikrofonu, tylko takiego co poprostu jeszcze jest efektywny w tym paśmie. No i kwestia karty jak PM wspomniał.
                  Moja karta dźwiękowa X-Fi spokojnie sięga do ponad 40kHz ale mikrofon na WM-61a już nie. W pomiarze mikrofonem w ogóle nie widać piku rezonansowego metalowej membrany Seasa choć na impedancji wyraźnie jest zaznaczony.
                  Last edited by Echo1; 06.04.2016, 18:39.

Skomentuj

A pasmo przedwzmacnaicza mikrofonowego jest wystarczająco szerokie?
                    Druga sprawa to WM-61a nie jest wystarczająco czuły powyżej 20kHz jak i nie jest zaprojektowany do pomiarów tak wysokich f. Plik kalibracyjny nie jest rozwiązaniem, kupno odpowiedniego mikrofonu jest :) Sam mam plik kalibracyjny do WM61a tylko do 22kHz.

Podsunę ci informację, że kopułki aluminiowe (zależnie od średnicy) mają break up między 22kHz~30kHz.
                    Kopułki diamentowe sięgają 40kHz. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                      Moja karta dźwiękowa X-Fi spokojnie sięga do ponad 40kHz ale mikrofon na WM-61a już nie. W pomiarze mikrofonem w ogóle nie widać piku rezonansowego metalowej membrany Seasa choć na impedancji wyraźnie jest zaznaczony.
                      A jaki masz ustawienia karty podczas pomiaru?

Skomentuj

96kHz

Skomentuj

To najpierw zmierz swoja karte, czy na ustawieniach 24 bitow, z probkowaniem 96khz w czasie pomiaru osiaga te 40khz pasma. Jesli tak, to wine mozna zrzucic na mika.

Skomentuj

Wejście mikrofonowe w X-Fi ma wystarczające pasmo przenoszenia do pomiaru break-up'u ale dla pewności jeszcze raz zmierzę mikrofonem, bo może wtedy nie ustawiłem w opcjach programu odpowiedniej częstotliwości próbkowania.

Skomentuj

Nie na temat...
                              Może pogaduchy o kartach dźwiękowych warto by wydzielić?
                              marcinsywala.pl
                              Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Nie na temat...
                                coś słabo wygląda ten pomiar wejścia mikrofonowego w X-Fi, skąd tak szybkie odcięcie i zafalowania?

Skomentuj

Bramke niepotrzebnie zalozyl :P

Skomentuj

Ciekawe czemu nikt na anglojęzycznych forach nie pisze o użyciu Behringera B5 do pomiaru głośników.
                                    Last edited by Echo1; 12.07.2022, 19:41.

Skomentuj

Bo nikt na to nie wpadl. Poza tym oni wiekszosci jeszcze siedza albo na wkladkach panasonika, albo awansowali do Umika usb z Xsim, a przeciez swiat poszedl do przodu....

Skomentuj

"The B-5 is still an electret. Even many of the B&K's are electrets."
                                        https://www.diyaudio.com/community/t...brated.251904/

Skomentuj

Czaruję...
                                        X