Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny do 4 tyś.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny do 4 tyś.

Witam, zazwyczaj kupowałem kolumny ze sklepu, ale u kuzyna usłyszałem kolumn Hurricane projektu Krs47 no i szczęka mi opadła jak za takie pieniądze może tak dobrze grać .Przeglądam stronę z gotowymi projektami ale jest tego za dużo i nie wiem co wybrać żeby za tą kwotę wycisnąć jak najlepszą jakość. Kolumny miałby grać w pokoju 15m2 do napędzenia na razie ampli onkyo ( już zbieram kasę na hegel h70 lub h80) muzyka prawie wszystko oprócz rap i disco(uwielbiam damskie wokale). Preferuje raczej kolumny podłogowe bass reflex z przodu. Dostęp do zakładu stolarskiego mogę mieć w którym zresztą kilka lat temu pracowałem natomiast obcowanie z elektroniką u mnie leży i kwiczy więc w grę wchodzi gotowy zestaw lub zlecenie komuś pomiaru kolumny i wykonanie zwrotnicy (Wielkopolska lub Kujawsko-pomorskie). Jak rozłożyć koszty proporcjonalnie Ile na głośniki, zwrotnice(z ewentualnym zleceniem pomiaru), obudowy. I bardzo ważne ostatnie moje kolumny grały bardzo ostro i wokale wręcz wyły jak wilk do księżyca i tego na pewno chciałbym uniknąć. Może ktoś coś doradzi Pozdrawiam

A proszę cię bardzo, Hurricany człowiek sprzedaje tylko zwrotki musiałbyś sobie dorobić. Tylko cena troszki z d...y, ale może da się dogadać, już trochę spuścił.
    http://www.audiostereo.pl/rozne-kost...st__p__3783536

A poza tym pooglądaj sobie ten dział: http://diyaudio.pl/forumdisplay.php/39-Projekty-kolumny
    Do 4k to już chyba prawie wszystkie projekty da się poskładać.
    Generalnie jak już robić swoje kolumny, to jak najbardziej wypasiony projekt, bo cena obudowy jest powiedzmy z grubsza stała. I im lepszy projekt, tym bardziej się opłaca w stosunku do firmówek. budżetówki nieszczególnie opłaca się składać.

Skomentuj

Myślałem o hurricanah ale boję się za duże na 15m2 hegel którego chce kupić nie ma regulacji bas, wysokie wiec mogę nie zapanować nad dźwiękiem

Skomentuj

Wiesz co, chyba mało kto na tym forum używa barwy i ludzie są zadowoleni :) Albo kolumny są fajnie zestrojone, albo nie.

Skomentuj

Dlatego dobre jest, gdy mamy możliwość dostrojenia zwrotnicy po ówczesnym osłuchaniu tej bazowej.
          Plus jest wtedy taki, że nie trzeba później szukać wzmacniacza który z tymi kolumnami zagra najlepiej, bo już w sumie takowy jest.

Niestety takie rzeczy robią tylko ludzie którzy projektują zwrotnice pod danego klienta, lub robią coś dla siebie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
            Wiesz co, chyba mało kto na tym forum używa barwy i ludzie są zadowoleni :) Albo kolumny są fajnie zestrojone, albo nie.
            Ale tam jest 22 cm przetwornik nie będzie za mocno basem walił ?

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
            Dlatego dobre jest, gdy mamy możliwość dostrojenia zwrotnicy po ówczesnym osłuchaniu tej bazowej.
            Plus jest wtedy taki, że nie trzeba później szukać wzmacniacza który z tymi kolumnami zagra najlepiej, bo już w sumie takowy jest.

Niestety takie rzeczy robią tylko ludzie którzy projektują zwrotnice pod danego klienta, lub robią coś dla siebie.
            Wykonał byś może taka zwrotnice dla mnie?

Skomentuj

Kolego skąd jest Ten kuzyn? Też bym chciał posłuchać tych kolumn na moim wzmacniaczu, bo widze że kolega po sąsiedzku z Gniezna.

Skomentuj

Tak,tak, potwierdzam za kolegą Marianem - dobre głośniki to podstawa, dobre zestrojenie kolumny ze wzmacniaczem powoduje, że barwa jest zasadniczo zbędna ...

Skomentuj

Zamieszczone przez Remiqa Zobacz posta
                  Ale tam jest 22 cm przetwornik nie będzie za mocno basem walił ?
                  Średnica głośnika to nie wszystko. Ważne jest jeszcze w jakiej obudowie to siedzi, pod jaką zwrotnicą i jakim wzmacniaczem to zasilasz.

Aczkolwiek przy tego typu konstrukcjach basu zazwyczaj jest "w sam raz". Na tym forum raczej nie robi się pompek samochodowych itp.

Może faktycznie zdecyduj się na jakiś gotowy forumowy projekt? Sprawdzony, pomierzony, zwrotka policzona. Wystarczy tylko sklepać budę, polutować zwrotnicę i gra

Skomentuj

Zamieszczone przez Hubertoos0222 Zobacz posta
                    Kolego skąd jest Ten kuzyn? Też bym chciał posłuchać tych kolumn na moim wzmacniaczu, bo widze że kolega po sąsiedzku z Gniezna.
                    Mieszka w Mogilnie czyli nadal po sąsiedzku ☺ problem w tym że pracuje za granicą i jest w PL co ok dwa miesiące
                    Zamieszczone przez Piter93 Zobacz posta
                    Średnica głośnika to nie wszystko. Ważne jest jeszcze w jakiej obudowie to siedzi, pod jaką zwrotnicą i jakim wzmacniaczem to zasilasz.

Aczkolwiek przy tego typu konstrukcjach basu zazwyczaj jest "w sam raz". Na tym forum raczej nie robi się pompek samochodowych itp.

Może faktycznie zdecyduj się na jakiś gotowy forumowy projekt? Sprawdzony, pomierzony, zwrotka policzona. Wystarczy tylko sklepać budę, polutować zwrotnicę i gra
                    Trochę tego jest dziś idę do pracy na trzecią zmianę wiec będę miał lekturę😉 a co powiecie na gotowy zestaw jak np. W sklepie AkusytK podobno dostaje się głośniki, zwrotnice i plan obudowy i kleimy jakaś budę, gra tylko czy to nadal jest diy audio ?

Skomentuj

To opisz jak możesz wrażenia jeśli chodzi o średnie i wysokie tony.

Skomentuj

Akkus akustyk Diyaudio, Wszystko sprowadza się do projektu. Elementy są normalne dostępne.
                        Last edited by Micwoj; 06.04.2016, 19:42.

Skomentuj

Zamieszczone przez Remiqa Zobacz posta
                          W sklepie AkusytK podobno dostaje się głośniki, zwrotnice i plan obudowy i kleimy jakaś budę, gra tylko czy to nadal jest diy audio ?
                          Dostajesz głośniki, zwrotnice i okablowanie. Budę musisz sobie sklepać sam - załączają Ci tylko projekt. Np. dwudrożny projekt C-3 kosztuje 2500zł wraz głośnikami i zwrotnicami. Natomiast cena samych przetworników (w detalu) 1800zł, za zwrotnicę i kable z terminalem zapłacisz jakieś 200-300zł. Więc za podanie elementów "na tacy" i za zaprojektowaną zwrotnicę dopłacasz 500zł

Skomentuj

Zamieszczone przez Piter93 Zobacz posta
                            Dostajesz głośniki, zwrotnice i okablowanie. Budę musisz sobie sklepać sam - załączają Ci tylko projekt. Np. dwudrożny projekt C-3 kosztuje 2500zł wraz głośnikami i zwrotnicami. Natomiast cena samych przetworników (w detalu) 1800zł, za zwrotnicę i kable z terminalem zapłacisz jakieś 200-300zł. Więc za podanie elementów "na tacy" i za zaprojektowaną zwrotnicę dopłacasz 500zł
                            Czyli 500 za pomiar i projekt zwrotnicy to dużo? Dodam tylko że nie znam nikogo co by mi to zrobił i sam też tego nie zrobię ponieważ nie mam wiedzy i sprzętu

Skomentuj

Zamieszczone przez Hubertoos0222 Zobacz posta
                              To opisz jak możesz wrażenia jeśli chodzi o średnie i wysokie tony.
                              Ja mogę ci napisać że tych kolumn trzeba posłuchać. Mam je do tej pory. Myślałem wcześniej że są kiepskie nie były homogeniczne, średnie takie sobie a wysokie drażniły. Wszystko to w niedużym pomieszczeniu ok 14m2 ze wzmakiem symasym. Przesiadłem się na klona acu E450 i prosty przedwzmacniacz lampowy zmieniłem pomieszczenie na 20m2 i zupełnie inne kolumny. Sweet spot szeroki jak kanapa, przyjemne w odbiorze, wokale, trąbki super. Gitara akustyczna bardzo mi się podoba. Brak kompresji dźwięku kręcę gałą coraz mocniej a one zamiast się gubić grają coraz lepiej.

Skomentuj

Ja mam lampe el 34 PP i na tym wzmaku chciałbym posłuchać

Skomentuj

DIY ma sens jedynie wtedy, kiedy chcesz się pobawić i nauczyć czegoś bądź po prostu zaoszczędzić. W innym wypadku raczej szkoda czasu na takie zabawy i lepiej kupić gotowca, tym bardziej, że kwota raczej nie jest zawrotna. Akurat znajomy ma na sprzedaż swoje kolumny 3W:

http://diyaudio.pl/showthread.php/27...061#post477061

Może cię to zainteresuje :) Spokojnie, basu nigdy nie za mało, a w CL będzie go wystarczająco. Myślę, że do czasu wszystkim wydaje się, że wystarczy im bas z dwu-drożnego zestawu, ale potem okazuje się, że jednaj fajnie jest mieć coś więcej. Osobiście celowałbym w jakiś trój-drożny projekt.
                                  Last edited by .3lite; 06.04.2016, 22:16.

Skomentuj

Te TIW-y tą lampką? :)

Skomentuj

Niestety nie da rady :P Wzmacniacz lampowy lepiej sobie darować z góry. My skończyliśmy na tych kolumnach oryginalny Accuphase P-800, który ma po 400W w 8R na kanał. No, ale powiem szczerze, że bas jest po prostu warty tego.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                        DIY ma sens jedynie wtedy, kiedy chcesz się pobawić i nauczyć czegoś bądź po prostu zaoszczędzić. W innym wypadku raczej szkoda czasu na takie zabawy i lepiej kupić gotowca, tym bardziej, że kwota raczej nie jest zawrotna. Akurat znajomy ma na sprzedaż swoje kolumny 3W:

http://diyaudio.pl/showthread.php/27...061#post477061

Może cię to zainteresuje :) Spokojnie, basu nigdy nie za mało, a w CL będzie go wystarczająco. Myślę, że do czasu wszystkim wydaje się, że wystarczy im bas z dwu-drożnego zestawu, ale potem okazuje się, że jednaj fajnie jest mieć coś więcej. Osobiście celowałbym w jakiś trój-drożny projekt.
                                        Dzięki za propozycję ale są za duże :-) szukam czegoś spokojnego miałem klipsch też tam był mega bass ale nie tego szukam najprościej byłoby jechać do sklepu odsłuchać i kupić ale chcę zrobić samemu żeby zaspokoić ciekawość może trochę zaoszczędzic pieniędzy. Myślę nad głośnikami scanspeak revelator czy to dobry kierunek?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X