Witam, zazwyczaj kupowałem kolumny ze sklepu, ale u kuzyna usłyszałem kolumn Hurricane projektu Krs47 no i szczęka mi opadła jak za takie pieniądze może tak dobrze grać .Przeglądam stronę z gotowymi projektami ale jest tego za dużo i nie wiem co wybrać żeby za tą kwotę wycisnąć jak najlepszą jakość. Kolumny miałby grać w pokoju 15m2 do napędzenia na razie ampli onkyo ( już zbieram kasę na hegel h70 lub h80) muzyka prawie wszystko oprócz rap i disco(uwielbiam damskie wokale). Preferuje raczej kolumny podłogowe bass reflex z przodu. Dostęp do zakładu stolarskiego mogę mieć w którym zresztą kilka lat temu pracowałem natomiast obcowanie z elektroniką u mnie leży i kwiczy więc w grę wchodzi gotowy zestaw lub zlecenie komuś pomiaru kolumny i wykonanie zwrotnicy (Wielkopolska lub Kujawsko-pomorskie). Jak rozłożyć koszty proporcjonalnie Ile na głośniki, zwrotnice(z ewentualnym zleceniem pomiaru), obudowy. I bardzo ważne ostatnie moje kolumny grały bardzo ostro i wokale wręcz wyły jak wilk do księżyca i tego na pewno chciałbym uniknąć. Może ktoś coś doradzi Pozdrawiam
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Kolumny do 4 tyś.
Collapse
X
-
A proszę cię bardzo, Hurricany człowiek sprzedaje tylko zwrotki musiałbyś sobie dorobić. Tylko cena troszki z d...y, ale może da się dogadać, już trochę spuścił.
http://www.audiostereo.pl/rozne-kost...st__p__3783536
A poza tym pooglądaj sobie ten dział: http://diyaudio.pl/forumdisplay.php/39-Projekty-kolumny
Do 4k to już chyba prawie wszystkie projekty da się poskładać.
Generalnie jak już robić swoje kolumny, to jak najbardziej wypasiony projekt, bo cena obudowy jest powiedzmy z grubsza stała. I im lepszy projekt, tym bardziej się opłaca w stosunku do firmówek. budżetówki nieszczególnie opłaca się składać.
-
Dlatego dobre jest, gdy mamy możliwość dostrojenia zwrotnicy po ówczesnym osłuchaniu tej bazowej.
Plus jest wtedy taki, że nie trzeba później szukać wzmacniacza który z tymi kolumnami zagra najlepiej, bo już w sumie takowy jest.
Niestety takie rzeczy robią tylko ludzie którzy projektują zwrotnice pod danego klienta, lub robią coś dla siebie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaWiesz co, chyba mało kto na tym forum używa barwy i ludzie są zadowoleni :) Albo kolumny są fajnie zestrojone, albo nie.
Zamieszczone przez marian Zobacz postaDlatego dobre jest, gdy mamy możliwość dostrojenia zwrotnicy po ówczesnym osłuchaniu tej bazowej.
Plus jest wtedy taki, że nie trzeba później szukać wzmacniacza który z tymi kolumnami zagra najlepiej, bo już w sumie takowy jest.
Niestety takie rzeczy robią tylko ludzie którzy projektują zwrotnice pod danego klienta, lub robią coś dla siebie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Remiqa Zobacz postaAle tam jest 22 cm przetwornik nie będzie za mocno basem walił ?
Aczkolwiek przy tego typu konstrukcjach basu zazwyczaj jest "w sam raz". Na tym forum raczej nie robi się pompek samochodowych itp.
Może faktycznie zdecyduj się na jakiś gotowy forumowy projekt? Sprawdzony, pomierzony, zwrotka policzona. Wystarczy tylko sklepać budę, polutować zwrotnicę i gra
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Hubertoos0222 Zobacz postaKolego skąd jest Ten kuzyn? Też bym chciał posłuchać tych kolumn na moim wzmacniaczu, bo widze że kolega po sąsiedzku z Gniezna.
Zamieszczone przez Piter93 Zobacz postaŚrednica głośnika to nie wszystko. Ważne jest jeszcze w jakiej obudowie to siedzi, pod jaką zwrotnicą i jakim wzmacniaczem to zasilasz.
Aczkolwiek przy tego typu konstrukcjach basu zazwyczaj jest "w sam raz". Na tym forum raczej nie robi się pompek samochodowych itp.
Może faktycznie zdecyduj się na jakiś gotowy forumowy projekt? Sprawdzony, pomierzony, zwrotka policzona. Wystarczy tylko sklepać budę, polutować zwrotnicę i gra
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Remiqa Zobacz postaW sklepie AkusytK podobno dostaje się głośniki, zwrotnice i plan obudowy i kleimy jakaś budę, gra tylko czy to nadal jest diy audio ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Piter93 Zobacz postaDostajesz głośniki, zwrotnice i okablowanie. Budę musisz sobie sklepać sam - załączają Ci tylko projekt. Np. dwudrożny projekt C-3 kosztuje 2500zł wraz głośnikami i zwrotnicami. Natomiast cena samych przetworników (w detalu) 1800zł, za zwrotnicę i kable z terminalem zapłacisz jakieś 200-300zł. Więc za podanie elementów "na tacy" i za zaprojektowaną zwrotnicę dopłacasz 500zł
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Hubertoos0222 Zobacz postaTo opisz jak możesz wrażenia jeśli chodzi o średnie i wysokie tony.
Skomentuj
-
DIY ma sens jedynie wtedy, kiedy chcesz się pobawić i nauczyć czegoś bądź po prostu zaoszczędzić. W innym wypadku raczej szkoda czasu na takie zabawy i lepiej kupić gotowca, tym bardziej, że kwota raczej nie jest zawrotna. Akurat znajomy ma na sprzedaż swoje kolumny 3W:
http://diyaudio.pl/showthread.php/27...061#post477061
Może cię to zainteresuje :) Spokojnie, basu nigdy nie za mało, a w CL będzie go wystarczająco. Myślę, że do czasu wszystkim wydaje się, że wystarczy im bas z dwu-drożnego zestawu, ale potem okazuje się, że jednaj fajnie jest mieć coś więcej. Osobiście celowałbym w jakiś trój-drożny projekt.Last edited by .3lite; 06.04.2016, 22:16.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaDIY ma sens jedynie wtedy, kiedy chcesz się pobawić i nauczyć czegoś bądź po prostu zaoszczędzić. W innym wypadku raczej szkoda czasu na takie zabawy i lepiej kupić gotowca, tym bardziej, że kwota raczej nie jest zawrotna. Akurat znajomy ma na sprzedaż swoje kolumny 3W:
http://diyaudio.pl/showthread.php/27...061#post477061
Może cię to zainteresuje :) Spokojnie, basu nigdy nie za mało, a w CL będzie go wystarczająco. Myślę, że do czasu wszystkim wydaje się, że wystarczy im bas z dwu-drożnego zestawu, ale potem okazuje się, że jednaj fajnie jest mieć coś więcej. Osobiście celowałbym w jakiś trój-drożny projekt.
Skomentuj
Skomentuj