Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monacor SPH-250ke do zamkniętej czy zagra?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monacor SPH-250ke do zamkniętej czy zagra?

qtc 0,7 qts 0,41 fs 23 Vas 204 qes 0,45 ebp 51
    DIY objętość 106 strojenie 39 liczone na piechtę z grubsza (bez wytłumień).
    -czy dobrze policzyłem
    -czy jeśli fmax dla niego ma 3khz to czy drugi głośnik ma mieć 3khz fmin (dwudrożna).
    nie chcę utopić kasy a jestem trochę zielony w temacie.
    aha i czy relacja rms wzmacniacza 80W dla rms gł 100W jest ok?
    za każdą wskazówkę serdeczne dzięki.

Głośnik raczej do br i raczej do konstrukcji 3 drożnej.

Skomentuj

Glosnik basowy do obudowy zamknietej lub linii transmisyjnej. Zadnego dwudroznego zestawu z tego nie bedzie.

Skomentuj

skoro tak to już nie wiem. sprawdziłem kilka monacorów w tej średnicy i ten miał najniższy parametr ebp i najwyższy qts. gdzies wyczytałem ze to istotne. obudowę chcę zrobić zamkniętą - 3 drożna od biedy by też mogła być.

Skomentuj

No to jak ma byc zamknieta, to pasuje.

Skomentuj

w sieci można kupić projekt właśnie na Monacor SPH-250KE a góra i środek to SPH-102KEP, DT-254. tylko to pewnie nie jest pod zamkniętą,a ja się uparłem na zamkniętą bo to bezpieczniejsze z moją "wiedzą".
            SPH-250KE ma 3khz.
            SPH-102KEP - fmax 10 fs 95hz w karcie produktu nie ma zaleceń podziału.
            DT-254 - fmax 22khz fs 900hz zalecana częst. podziału (12dB) 2khz.
            I teraz jaka zwrotnica??? robić czy gotowca kupić.

Skomentuj

Jak jest gotowy projekt to buduj jak w projekcie.

Skomentuj

jutro kupię ten skrypt ale czuję ze to nie jest oz.
                monacor sprzedaje zwrotnice
                650/6 000Hz za 75zł
                800/4 500Hz za 126
                700/3 500Hz za 336 (400W)
                czy zalecana f podziału 2khz w wysokotonowym oznacza ze ww. zwrotnice nie są najlepszym pomysłem?
                Last edited by k-k-m; 11.04.2016, 21:29.

Skomentuj

Skomentuj

słabo z niemieckim. trochę bardziej łopatologicznie (jestem stolarzem po systemie podatkowym).
                    reasumując
                    SPH-250KE do 2kh jest super
                    SPH-102KEP 150 do 10khz płasko
                    DT-254 - 1khz w górę ok
                    zwrotnica DN-10 0.8/4,5kHz
                    800/4 500Hz
                    skrzynka DIY 106 litrów 39 hz liczone na piechtę z grubsza (bez wytłumień)

krótka piłka: czy to wszystko się kupy 3ma czy nie?

- - - - - aktualizacja - - - - -

głośniki i zwrotnice 2200zł (trochę się zrobiło). ze skrzynkami dam radę sam (wrzucę foto).
                    nie chcę się z tym władować i pytam mądrzejszych czy w tym zestawie nic się nie gryzie i czy przetworniki warte tych pieniędzy???

- - - - - aktualizacja - - - - -

vas na monacorpl 204 a na tym germańskim skanie powyżej 129 litrów ?@#?

Skomentuj

Zmarnujesz pieniadze. Radze zobaczyc gotowe projekty na naszych stronach. Obliczysz sobie na co Cie stac i bedziesz mial sprawdzony projekt, a nie cos zupelnie niepewnego.
                      Nie popelniaj bledu i nie idz w dlubanine nie majac podstawowej wiedzy.

Skomentuj

czy jest coś konkretnego co nie pasuje w tym zestawie? Wiedzę podstawową staram się zdobyć zadając bardzo konkretne pytania patrz wyżej. wiem ze mało kto ma czas i chęci pochylić się nad tym ale liczę ze zbiorowość internetowa mnie pokieruje. założyliśmy 3 drożną? ale np dlaczego, skoro basowy i wysokotonowy zazębiając się pasmami zagrają słabo w tandemie? Czy przy poprawnym założeniu teoretycznym zestwu i solidnej, sztywnej, szczelnej i dobrze wygłuszonej obudowie zamkniętej obliczonej pod daną częstotliwość pod zadane qtc efekt będzie słaby? diy or not diy oto jest pytanie....

Skomentuj

Rzecz w tym, że posługujesz się parametrami rzekłbym zgrubnymi jako kluczowymi, podczas gdy nie wiesz jak grają te głośniki. Większość użytkowników tego forum przewaliło dziesiątki modeli głośników i polecają konkretne modele jako grające najlepiej w jakiejś tam cenie. Aż szkoda nie korzystać z takich porad.
                          Monacor to firma, która ma w swojej ofercie dużo głośników, jednak nie są one popularne i to nie bez przyczyny. Kiedyś popularny był sph 165KEP, ponoć był dobry ale to było wiele lat temu.
                          Na rynku są nowsze i bardziej interesujące głośniki sb, nowsze stxy, founteki...

Skomentuj

W pierwszym poscie napisales, ze jestes zielony i nie chcesz utopic kasy, dlatego radzimy abys nie upieral sie przy swoim pomysle, poniewaz wiele rzeczy w tym projekcie musialbys zrobic sam, a na to wydaje sie, ze nie masz wlasciwej wiedzy.
                            Z glosnikow jakie wymieniles niskotonowy i sredniotonowy sa dobrej klasy, lecz glosnik wysokotonowy to slaba polka. Chcac zmienic go na lepszy, trzeba zmienic koncepcje projektu, zaprojektowac wlasciwa obudowe, zmierzyc wybrane glosniki w wykonanej obudowie i na ich podstawie zaprojektowac wlasciwa zwrotnice. Watpie abys dal rade wykonac to wszystko sam ( poza stolarka oczywiscie ). Sprobuj okreslic jakiego dzwieku oczekujesz, napisz jakiej sluchasz muzyki, jakie masz pomieszczenie, w ktorym kolumny maja pracowac. Napewno uda sie wybrac cos odpowiedniego z projektow gotowych i w pelni opracowanych z naszych stron forum. Bedziesz mial duze prawdopodobienstwo, ze zbudowanie kolumn bedzie zakonczone sukcesem i zadowoleniem. Niestety czesto osoby z niewielka wiedza, rzucaja sie na zbyt skomplikowane pomysly, do ktorych zrealizowania nie wystarcza same, dobre checi.

Skomentuj

Zamieszczone przez k-k-m Zobacz posta
                              w sieci można kupić projekt właśnie na Monacor SPH-250KE a góra i środek to SPH-102KEP, DT-254. tylko to pewnie nie jest pod zamkniętą,a ja się uparłem na zamkniętą bo to bezpieczniejsze z moją "wiedzą".
                              SPH-250KE ma 3khz.
                              SPH-102KEP - fmax 10 fs 95hz w karcie produktu nie ma zaleceń podziału.
                              DT-254 - fmax 22khz fs 900hz zalecana częst. podziału (12dB) 2khz.
                              I teraz jaka zwrotnica??? robić czy gotowca kupić.
                              Skrypt zawiera schemat z wykazem elementów zwrotnicy, wystarczy w.w. elementy zakupić i polutować. Obudowa ma jakieś 60 l objętości dla niskotonowego i jest typu bass reflex.
                              Last edited by andiwo; 12.04.2016, 06:00.

Skomentuj

ok nie jestem kąpany w gorącej wodzie mam czas. czytam to i owo uczę się. nie upieram się przy zadnym konkretnym głośniku. chcę koniecznie obudowę zamkniętą na głośniku 25cm i obudowie do stu litrów zestrojonej na 40hz. przetworniki razem ze zwrotnicami mają kosztować 2000zł. muzyka jazz we wszystkich odmianach hip hop fank, sporadycznie klasyka lub jakiś film. brzmienie w miare wierne, dobre parametry impulsowe, szybkie basy żadnego dudnienia. pomieszczenia mam dwa 4x4 i 5x5m. Sprzęt wstawię tam gdzie zagra lepiej po osłuchaniu właśnie po to tutaj jestem żeby dowiedzieć się na co konkretnie zwracać uwagę i od czego zacząć. dzięki za wszystkie odpowiedzi.
                                Last edited by k-k-m; 12.04.2016, 15:09.

Skomentuj

chcę koniecznie obudowę zamkniętą na głośniku 25cm i obudowie do stu litrów zestrojonej na 40hz.
                                  Ale obudowy zamknietej nie stroi sie na okreslona czestotliwosc, to nie jest obudowa rezonansowa. Sto litrow dla glosnika 25cm to sporo. Z informacji jakie podalem, zaleca sie obudowe 81 litrow, przy rezystancji cewki niskotonowej 0.2 ohma.

Skomentuj

Zostaw te Monacory.
                                    Masz tugotowy projekt na forum i przykład wykonania :
                                    http://diyaudio.pl/showthread.php/21...jekt-by-LuSzTi

http://diyaudio.pl/showthread.php/27...489#post477489

Skomentuj

Fakt. Miałem na myśli fc głośnika nie obudowy. dalej nie wiem które vas jest dobre 129 czy 204 (z polskiej strony producenta). Dobór zwrotnicy do gotowego głośnika? czemu nie. myślę że znajdę kogoś w Polsce.
                                      zaczynając wątek miałem na myśli porady typu: przy tym głośniku najlepsza bedzie taka a taka objętość oz. albo rozważ taki (konkretny) projekt. albo pod żadnym pozorem nie kupuj tego głośnika do oz. nie chcę produkować kolumn komercyjnie tylko zrobić parę dla siebie bez zrozumienia zawiłości tematu z pomocą użytkowników. czy to złe miejsce żeby prosić o takie wskazówki? interesują mnie konkrety.

Skomentuj

interesują mnie konkrety.
                                        Przeciez napisalismy Ci konkrety. Dostales skan gazety z pomierzonymi parametrami glosnika i zaleceniem obudowy. Dostales rowniez informacje, ze caly ten projekt i tak nie ma sensu, bo na tym forum znajdziesz lepiej dopracowane projekty i to za darmo.
                                        Ty po prostu oczekujesz, zeby przytakiwac na Twoje pomysly, zebys mogl z czystym sumieniem zabrac sie do roboty i miec to juz "z glowy".

Skomentuj

Czaruję...
                                        X