Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nietypowy montaż głośnika niskotonowego w kolumnie 3 drożnej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nietypowy montaż głośnika niskotonowego w kolumnie 3 drożnej

Ostatnio miałem okazje posłuchać kolumn QUADRAL AURUM MONTAN VIII (http://www.quadral.com/lautsprecher/...ntan/)spodobał mi się ich dźwięk ale również zainteresował sposób montażu głośnika niskotonowego. Umieścili go pod kontem we wnęce na przedniej ściance. Rozwiązanie niezbyt powszechne. W tym przypadku przy tej szerokości można byłoby umieścić głośnik o średnicy 260 na frontowej ścianie (szerokość 270mm).

Chodzi mi po głowie aby umieścić 30 cm głośnik w kolumnie 3 droznej o szerokości mniejszej niż średnica głośnika niskotonowego bez umieszczania go nabocznej ściance. Węższe konstrukcje bardziej mi się podobają.

Próbował ktoś może wprowadzić w życie takie rozwiązanie?

Nawet jak umieścisz go pod kątem, nawet jeśli na to pozwoli magnes, to i tak nie zejdziesz z bocznej ścianki wymiarem poniżej wymiaru kosza głośnika.

Jesli zależy Tobie na dizajnie, to spoko, ale jeśli na mniejszych wymiarach obudowy (mniejsza głębokość kolumny niż średnica kosza), to niewykonalne jeśli ma wyglądać jak standardowa kolumna, chyba że dolna część obudowy będzie w krztałcie trójkąta, na najdłuższym boku będzie głośnik i będzie on zasłonięty maskownicą tak, aby zlewała się z resztą kolumny (była jej przedłużeniem).

Nie mam daru nauczania, więc moja wypowiedź może być nie zrozumiała :p ale mam nadzieję że wiesz o czym piszę.

Skomentuj

Nieglupie rozwiazanie. Glosnik po skosie wejdzie wiekszy niz na front, i mozna dac wezsza scianke. Oby tylko glebokosc sie zgadzala, ale to maly problem. Podzial pewni niski, to dla takich fal, jakas wneka nie istnieje.

Skomentuj

Tyle że jest jeden problem :)
        Tak duży głośnik w kolumnie o wymiarach standardowego 3way, musiał by mieć obudowę zamkniętą, ponieważ nie da rady uzyskać tych min. 50L (miejscie na średniaka, wzmocnienia, skos na bas... no nie widzę tego).

Skomentuj

To juz kwestia parametrow glosnika. Oni robia dla siebie, to moga dowolne parametry uzyskac.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            To juz kwestia parametrow glosnika. Oni robia dla siebie, to moga dowolne parametry uzyskac.
            Dokładnie - ja zawsze robię to co odradzacie nowicjuszom - zaczynam od projektu obudowy - a głośniki jakoś się dorobi :P

Skomentuj

Z objętością jest sprawa do przeskoczenie jeżeli troche się pokombinuje

Rozpatrując wymiary które podali biorąc pod uwage brak skosów. Obudowa MONTAN VIII o wymiarach 112*27*44,8 przy ścianek ~2cm którą odejme zostaje 101l. Głośnik niskotonowy z komorą zajmie 10l, średniotonowy powiedzmy z komorą SB12MNRX25-4 6 litrów (zgaduje) i zostaje około 15l na wzmocnienia. Jeżeli będzie trzeba to można jeszcze porozciągać. Mam głośnik który powinien zejśc do 36Hz przy 70l. Trzeba by było zacząć od położenia głośnika niskotonowego w środku.

Pomysł mi się podoba
              Last edited by Kipard; 13.04.2016, 21:30.

Skomentuj

Czaruję...
              X