Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer DIY STX W.32.500.8.MC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer DIY STX W.32.500.8.MC

Witam Posiadam Kolumny FX-300 DIY i chciałem je uzupełnić o subwoofer na głośniku STX ( http://stx.pl/w-32-500-8-mc.html ). Szczerze nawet nie wiem zbytnio jak mam się za to zabrać. Posiadam wzmacniacz YAMAHA MX-830 i Przedwzmacniacz YAMAHA CX-50 (Pokój 18,5m2) , myślałem na pasywną konstrukcją ale z tego co wiem opinie są podzielone. Subwoofer miałby mi służyć głównie do filmów i trochę rzadziej do muzyki. Chciałem aby konstrukcja była skierowana z głośnikiem ku podłodze i miała BR na frontowej ściance. Wydałbym na Subwoofer około 1000zł. Proszę o Pomoc

Jak masz fx-300 to może lepiej by pasowało też suba na awx-ie 10 zrobić.
    Będziesz miał wszystkie głośniki z jednej rodziny i w takim metrażu będzie basu wystarczająco.
    Rób zdecydowanie subwoofer aktywny.

Skomentuj

A mógłbyś podać konkretnie z strony link?

Skomentuj

Koledze chodziło o ten model:
        http://stx.pl/w-27-500-8-fcx.html
        Tylko ten głośnik ma słabą efektywność więc będziesz potrzebował mocnego panelu.

Skomentuj

No wymaga dość sporo mocy ale np. na uniampie w mostku też daje radę a to nie jest drogie do wykonania.
          Zwłaszcza, że to ma być do 18mkw.

Skomentuj

No ok a taki gotowy panel można kupić czy trzeba z schematu samemu się o niego postarać? Widziałem że stx ma jakiś wzmacniacz tam do suba ale nie wiem czy on nie będzie czasem za słaby poprostu

Skomentuj

W STX-ie masz paneliki na TDA a Ty potrzebujesz prawdziwe 200W RMS na 8 ohm do tego głośnika.

Skomentuj

No ok a jak by miało wyglądać to z BR do takiego głośnika tak jak mówiłem chciałem zrobić jego konstrukcje tak aby był skierowany ku podłodze. Bo wymiary to poprostu mam takie dobrać aby zgodna była ilość litrów która podaje producent?

Skomentuj

Tak jak pisze BIG ROMAN. U siebie miałem W.27.400.8.MC podpietego pod panel na mostku TDA i nawet dla niego było to mało takze odpusc sobie te panelki z STX-a. Przy takiej konstrukcji jaka planujesz musisz zachować dystans od podłogi po to by głośnik mógł swobodnie pracować. Co do litrazu obudowy chodzi o pojemność jaka "widzi" głośnik wiec trzeba wziąć również pod uwage inne elementy np. wzmocnienia, port bass reflex itp. Sam kosz głośnika zajmuje tez dużo miejsca wiec kilka litrów musiałbym doliczyć do tych 45L zalecanych przez producenta. A wymiary to już sam decydujesz jakie chcesz

Skomentuj

Czaruję...
                  X