Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak to sie liczy?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak to sie liczy?

Witam

Mam takie pytanie.
    Jak sie wylicza litraż obudowy z wytłumieniem???
    Przykładowo mam obudowe 37l, ile to bedzie z wytłumieniem?

Z gory THX za odpowiedz.

Tyle samo.Z tego co wiem wytłumienie nie zmniejsza litrażu.

Skomentuj

mixol gówno prawda.
      teeJay jak bardzo mocno wytłumisz bedzie nawet 50-70%większa.
      zrób wg wskazań producenta.. a potem eksperumentuj z wytlumieniem.. sama przyjemnosc i zabawa w odsuchu i porównywaniu!!

Skomentuj

to ze napewno bedzie wieksza to wiem, tylko wlasnie myslalem ze mozna to jakos przeliczyc w zaleznasci od gestosci materialu np. gąbki
        wiem ze to trudne, ale moze tak mniej wiecej ktos wie jak by to mozna przeliczac.

Skomentuj

a jaka jest gestosc twojej gabki??? hehe...

50-70% litrażu wytlumienia + litraż skrzynki = litraż całkowity
          (bez zabawy w smieszną gęstość!)

Skomentuj

no i mniej wiecej o takie pi razy oko chodzilo mi.

THX

Skomentuj

Zerknij do BassBox'a on uwzglednia wytlumienie.

Skomentuj

mniej wiecej,jeśli masz obudowe BR na te np 27 l,to głosniki też zeżrą Ci nieco litrażu,więc dając wytłumienie na górę,ścianka tylnia plus minus wychodzisz na 0 . W zasadzie wskazane są pomiary po wytłumieniu,zrobiłbym pomiar impedancji i zerknął co tam głosniczek wyprawia po i przed wytłumieniem . Te 70% zwiększenie litrażu przez wytłumienie to chyba lekka przesada :)

Skomentuj

hehe 70% chyba nie lekka przesada. Wytłumienie zwiększa obudowę akustycznie ale nie w tak dużych granicach. Poza tym należy wytłumiać i obserwować efekt tegoż przedsięwzięcia nie liczy się chyba tego według wzorów. Jest to subiektywne odczucie. Jak kto lubi i czego słucha. Tradycyjny brak schematów. Odnośnie gabarytów głośnika to program SpeakerShop uwzględnia jego wielkość, którą można do programu wprowadzić(magnesz, kosz itd.).

Skomentuj

Czaruję...
                  X