Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2,5 drogi na stx- wstawienie 2 x STX-W-18-200-8-MCX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2,5 drogi na stx- wstawienie 2 x STX-W-18-200-8-MCX

Witam wszystkich forumowiczów.

Noszę się z zamiarem wykonania niedrogich kolumn głośnikowych z zachowaniem jakiejś namiastki jakości.

Znalazłem na forum dość ciekawy projekt:
    http://diyaudio.pl/showthread.php/25...ekt-by-Pawel-S

Mam pytanie, czy jest możliwość przerobienia konstrukcji tak aby wstawić 2 głośniki STX-W-18-200-8-MCX? Takie 2,5 drogi?

Jak wyglądałaby wówczas zwrotnica?
    Czy taki zabieg ma sens?

Chęć stworzenia takiego zestawu jaka mną kieruje to bardziej fakt, że takie umiejscowienie głośników bardzie przypada mi do gustu.

Pozdrawiam,

Jest możliwość, zwrotnica pod tw teoretycznie mogłaby pozostać bez zmian, za to zwrotnica pod woofery musiała by zostać zaprojektowana od nowa - z uwzględnieniem podziału na środkowe i dolne pasmo. Gdybyś chciał jedynie do projektu Pawła dodać dodatkowy woofer w oparciu o tą samą zwrotnicę, nadal byłaby to konstrukcja 2-drożna.

A nie łatwiej tak?
    http://diyaudio.pl/showthread.php/25...by-Bran%C5%BCa

Skomentuj

Jak rozumiem, wrzucenie kolejnego głośnika do konstrukcji 2 drożnej nie wniesie nic dobrego?

To jest projekt na tym samym głośniku STX-W-18-200-8-MCX?
      Niestety po oznaczeniu z proponowanego projektu WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.MC.X to stara nazwa tego głośnika na stronie producenta. Czy to tylko zmiana nazwy czy również konstrukcji samego głośnika?

Czy zmiana ustawienia głośników tak aby wysokotonowy był na samej górze będzie miała znaczny wpływ na zwrotnicę?
      Last edited by Dj. Stachu; 18.04.2016, 13:00.

Skomentuj

STX zmieniał coś w głośnikach bez zmiany nazwy, a później zmienił nazewnictwo bez zmiany głośników:) ale projekt jest świeży więc będzie OK.

Skomentuj

Była już mowa o wysokotonowym u góry w projekcie który zaproponował Piter lub w projekcie http://diyaudio.pl/showthread.php/25...by-Bran%C5%BCa
          Przeczytaj te tematy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Dj. Stachu Zobacz posta
            Czy zmiana ustawienia głośników tak aby wysokotonowy był na samej górze będzie miała znaczny wpływ na zwrotnicę?
            Przy ustawieniu głośników w kolejności tweeter-midwoofer-woofer i zachowaniu tego samego położenia tweeter-midwoofer ważne będzie jedynie zgranie woofera z midwooferem, gdyż one ulegną znacznemu przesunięciu. Może być konieczna ingerencja w zwrotnicę, ale może też się bez niej obyć. Wszystko zależy od zgrania fazowego. Może wymagana będzie jedynie zmiana polaryzacji. Jak się czujesz na siłach, zbuduj obudowę testową i zrób pomiary.

Nie na temat...
            Adzik94, gratuluję okrągłej liczby postów

Skomentuj

Doczepię się do tematu.
              Kiedyś tam popełniłem stx mx 140 , zwrotnica forumowa.
              Czy dało by się wykorzystać te głośniki do 2,5 drogi stx ?

Skomentuj

Fx-300

- - - - - aktualizacja - - - - -

Tylko pasowały by 15 Ohm

Skomentuj

Właśnie o to mi chodzi .
                  Zwrotka pewnie od nowa. Tylko szkoda mi tych głośników a kupowanie 4 gdn mi się nie uśmiecha

Skomentuj

Zamieszczone przez bartek200a Zobacz posta
                    Czy dało by się wykorzystać te głośniki do 2,5 drogi stx ?
                    - Tak. - Konstrukcja 2,5 drożna na 8 ohmówkach będzie znamionowo 4 ohmowa. Ale nie licz na to że wykorzystasz stare zwrotnice od 140 tek.
                    Ale więcej sensu miało by przerobienie kolumn na 3 drożne z W.27 FCX na basie :)
                    Last edited by Zap Projekt; 18.04.2016, 20:47.

Skomentuj

Zamieszczone przez bartek200a Zobacz posta
                      Właśnie o to mi chodzi .
                      Zwrotka pewnie od nowa. Tylko szkoda mi tych głośników a kupowanie 4 gdn mi się nie uśmiecha
                      Sprzedaj midbasy i kup 4 15 ohmowe.

Skomentuj

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Taki typ ułożenia głośników (tw-mid-woofer) po prostu bardziej mi się podoba niż ułożenie MTM.
                        Poczekam jeszcze, być może ktoś popełni podobną konstrukcję. Sam niestety nie mam doświadczenia ani warunków do robienia pomiarów i projektowania zwrotnic.
                        Widzę że w tym wątku rozwija się podobna konstrukcja:
                        http://diyaudio.pl/showthread.php/27...200-8-F-A-AL-X

Tylko czy te obudowy nie mają zbyt małego litrażu?

Mam nadzieję, że z godnie licznymi prośbami forumowiczów koledze Branża uda się wykonać pomiary właśnie z takim ułożeniem głośników

Skomentuj

Czaruję...
                        X