Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tanie szerokopasmówki do laptopa.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tanie szerokopasmówki do laptopa.

Witam.

Jakość laptopowych głośników to zgroza, chciałbym zrobić jakieś mikroskopijne paczki (max 10cm głośnik) + mały wzmacniacz.
    Wymagana jakość to coś lepszego niż boomboxy czy głośniczki komputerowe, czyli generalnie wymagania powalające nie są.

Chciałbym aby ktoś polecił jakieś w miarę niedrogie przetworniki do tego zastosowania, rozważam też wersję mono, bo będzie bardziej przenośna.

Pozdrawiam.

Nie wiem jak bardzo mikroskopijne obudowy.. ale ten zakres to np. TB W4-1320 i obudowy np. CT237 (178x242x222mm)

Skomentuj

Nie opłaca sie robic takich głośniczków.

Skomentuj

Tzn co lepiej zrobić/kupić?

Myślałem też o przetwornikach po jakimś gotowym sprzęcie.

PS Co do wzmacniacza na razie mam moduł na PAM8610, ale chyba pójdę w TDA200x, bo PAM mimo mniejszego prądu spoczynkowego i większej sprawności nie brzmi jakoś super i daje słyszalny szum.

Skomentuj

Może małe satelitki od starych "mikro kin domowych" np. takie coś LG FE-3620TE.

Pomiar z 0,5m/2,8V.
          Gra to nawet dość dobrze, ale podłączone do normalnego wzmacniacza i CD. Jak z laptopem by grało to nie wiem.

Skomentuj

ampli, a jaki budżet na to ?

Jako wzmacniaczyk polecam TPA3116 w wersji mostkowej na kanał.
            Np: http://pl.aliexpress.com/item/XH-M19...a-8ae50df5f483
            Last edited by dolphin123; 25.04.2016, 18:30.

Skomentuj

Mogę Ci kopsnąć za grosze małe coaxy, cos kolo 8 cm średnicy.

Skomentuj

Na znanym portalu z ogłoszeniami widziałem małe Cantony współosiowe RS 100 CX. Te tweeterki cantona fajnie grają.

Skomentuj

Ok Panowie, wzmacniacz oczywiście ma być, coś małego żeby było zasilanie z 3x18650 lub zasilacza wtyczkowego.
                  Może na razie niezbyt ciekawa opcja, ale zrobiłem sobie dziś na szybko PCB do TDA2003 i po testach z losowymi głośnikami 10cm stwierdzam, że moc jest wystarczająca, jedynie na minus jest większy prąd spoczynkowy niż dla D klasy (około 40mA na kanał).

O samochodowych głośnikach też myślałem.

Skomentuj

Do tego to TBA820 by starczyło, z zasilania USB byś to pociągnął..

Skomentuj

mam taki wzmacniacz 2x3w zasilany z 5v
                      do komputera w zupelnosci wystarcza (sam tak uzywalem) ale potrzeba glosnikow z podbita gora bo gora pasma kuleje na tym wzmacniaczu
                      jak jeszcze dolar stal dobrze to kosztowal mnie 8zl z wysylka z chin

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        mam taki wzmacniacz 2x3w zasilany z 5v
                        do komputera w zupelnosci wystarcza (sam tak uzywalem) ale potrzeba glosnikow z podbita gora bo gora pasma kuleje na tym wzmacniaczu
                        jak jeszcze dolar stal dobrze to kosztowal mnie 8zl z wysylka z chin
                        Kondensator wsadziłeś dobry?

Skomentuj

Też mam taki, ale zasilany z 12V :)
                          I też góra d..y nie urywa. I szumi/trzeszczy przy większych głośnościach (albo zbiera z zasilania albo po prostu taka jego uroda - nie chce mi się sprawdzać) Ale do lowendowej szerokopasmówki może być.

Skomentuj

Pamiętajcie, że cena tej kostki to 1 zł brutto (słownie: jeden złoty)

To jest kostka do małych radyjek na ryby. Zaletą jest na pewno obciążenie 8 ohm, zasilanie niesymetryczne. W przeciwieństwie do prawie szystkich samochodowych kostek gdzie końcówka mocy jest zmostkowana nadaje się doskonale np. do jiga i pomiaru impedancji.

Skomentuj

A, nie ja mam jakies takie w klasie D
                              http://diyaudio.pl/showthread.php/13...l=1#post475728

Skomentuj

u to chłopaki ja ze wzmacniaczami trafiłem lepiej.. ostatnio uruchomione TDA8932 działa czyściutko.. nic nie zbiera.. zasilany przetwornicą do LED-ów..

Nie pograłem nim na 'prawdziwych' głośnikach za dużo.. ale co do dynamiki raczej nie brakuje mu wiele..

Leży na uruchomienie tpa3116 - płytka jak z tego filmiku:
                                https://www.youtube.com/watch?v=s3PTPEfmRRw

A z zasłyszanych opinii takie płytki działają jeszcze lepiej..

TPA3118

te wzmacniacze od od 10V-12V już spokojnie działają..

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                  Kondensator wsadziłeś dobry?
                                  to gotowy uklad
                                  cyfrowka tak ma ze przy 4r szybciej opada im pasmo niz przy 8r
                                  przy 8r juz nie sluchalem

Skomentuj

Sorry. Myślałem, że się odnosisz do tego TBA820.

Skomentuj

TBA820 jest fajny pod względem prądu spoczynkowego, ale w przypadku obciążalności raczej aktualny TDA2003 jest lepszy (leżał, więc starczyło zrobić PCB), na 10V działa dość sensownie, a od około 6V zaczyna wydawać jakieś dźwięki.
                                      Tanie D klasy mnie nie przekonują, przynajmniej w moim przypadku był problem z szumem (no ale to był moduł bez filtra wyjściowego). O ile w przypadku głośnika ze szybko opadającą górą nie ma najgorzej, to już po podpięciu kolumny z TW, była masakra i co najciekawsze, wzmacniacz na PAM8610 dość znacznie wzmacniał zakłócenia i syf pochodzący z wyjścia słuchawkowego telefonu...

Zamieszczone przez Marios
                                      Zaletą jest na pewno obciążenie 8 ohm, zasilanie niesymetryczne. W przeciwieństwie do prawie szystkich samochodowych kostek gdzie końcówka mocy jest zmostkowana nadaje się doskonale np. do jiga i pomiaru impedancji.
                                      Takiego TDA2005 da się zrobić w konfiguracji 2x10W na jednej kości, TDA2003 jest tylko w mono.
                                      Ale generalnie dobra myśl rozszerzenie takiej zabawki o możliwość pomiaru kolumn.
                                      Last edited by ampli; 26.04.2016, 19:41.

Skomentuj

TDA 2003 też dobre rozwiązanie. Zniekształcenia ma mniejsze 0,15% ale pasmo przenoszenia 40-15000 a ten mały TBA 25-20000 przynajmniej tak jest w karcie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X