Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tanie szerokopasmówki do laptopa.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Aż zmierzyłem z użyciem oscyloskopu i generatora, obciążenie 5R, wartość średnia sinusa 2.8V, zasilanie nieco ponad 10V, przy sinusie wzmocnienie zaczyna w widocznym stopniu spadać od 40kHz, przy prostokącie już pewien spadek widać od 10kHz, więc do omawianych zastosowań nie ma źle z tym TDA.

Skomentuj

Z tda 2003?

Skomentuj

Tak.

I przy okazji w datasheecie pasmo podane jest do -3dB, gdybym to wziął pod uwagę, to wyszłoby szerzej (bo to było dla spadku amplitudy o kilka .
        Last edited by ampli; 27.04.2016, 22:20.

Skomentuj

Dolne pasmo jeszcze jest ważne. W avt cały zestaw do montażu 18zł jak komuś się nie chce robić płytki

Skomentuj

Dolne pasmo bezpośrednio zależy od kondensatora separującego DC na wyjściu, wpinając oscyloskop przed nim idzie zejść dość nisko.

Wróciłem dziś do tych eksperymentów i w ramach nudy dorobiłem jeszcze PCB na TDA2007, gdyby trafiły się 2 przetworniki, jest nie najgorszy, około 50mA prądu spoczynkowego a to 2 kanały.

TDA2003 spisuje się całkiem ok, ale dźwięk z losowego 10cm w losowej obudowie nie powala jakością, choć jest dużo lepiej i głośniej niż z wbudowanego badziewia, na razie sobie toto gra pod zasilaczem wtyczkowym.

Skomentuj

Czaruję...
            X