Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Visaton W250-S +Visaton M1O+ Visaton SC1ON czy to ma sens ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Visaton W250-S +Visaton M1O+ Visaton SC1ON czy to ma sens ?

Witam
    Mam problem ,a mianowicie mam zaprojektować na tych głośniczkach kolumienki,zawsze korzystałem raczej z gotowych aplikacji. Kolega z pracy zakupił okazyjnie takie głośniki, a ja mam się teraz męczyć. Proszę o wszelkie wskazówki i rady może ktoś się podejmie projektu zwrotnic odpłatnie ?

Możesz skorzystać z Boxsima.
    Zrobiłem symulację przy takich założeniach:
    przednia ścianka 100x30cm, głośniki w osi pionowej
    W250S 50cm
    M10 78cm
    SC10 90cm

Skomentuj

Dziękuje za pomoc na privie pogadamy co i jak
      Kontynuując dalej temat kolumn mam kilka zapytań co do samej konstrukcji kolumny ,a nawet pomysłów ... proszę mnie poprawić bez zbędnej krytyki jak coś.
      1. Komora basowa 100l zachowaniem zaleceń konstruktora :) 100cmx30cm , głębokość jak wyjdzie z litrażu strojona na 34 hz wg zaleceń producenta .
      2 .Visaton M1O w osobnej komorze około 4 l (4l?)
      3. Front 2x1,8mm ja robię z MFP reszta konstrukcji 1,8 mm +kilka wzmocnień poprzecznych .
      4.WSZELKIE SUGESTIE KOLEGÓW MILE WIDZIANE!

Efektywność zestawu 89-90 dB Podziały 700hz i 4000 hz ...?
      Moc znamionowa w granicy 100w?
      Skoda ze średnie tony to nie 10 bo przy 13 to można by bas wrzucić na boczną ścianę a przy 10 to śmiesznie by wyglądało .
      Prosze o dalsze sugestie ...
      wrzucam feto ostatnich moich konstrukcji na perlesach z akustyka

- - - - - aktualizacja - - - - -

https://diyaudio.pl/i/27798/8afa2a73...1462123978.jpg

Skomentuj

Zamieszczone przez martin78_1978 Zobacz posta
        ...
        3. Front 2x1,8mm ja robię z MFP reszta konstrukcji 1,8 mm +kilka wzmocnień poprzecznych .
        Chyba nie te jednostki , bo nie podejrzewam Cię o budki o takiej cienkiej ściance.
        Nie na temat...
        Te Perlesy ładnie wyszły.

Skomentuj

:oups
          miało być oczywiście 18 mm

Skomentuj

HMM... cisza w temacie ...
            Proszę o namiary co gdzie kupić bo kontakty pozrywane ... może na forum ktoś nawinie mi cewki ,czekam na propozycje . Nie mam weny tez jakie te paczki sklecić .. co do samego wykończenia to myślałem front i góra czarny mat a boki pobielić jakiś jasny fornir i zrobić hi gloss na nim ...myślę ze w ten sposób jakoś te krowy wyszczuplę.. macie jakieś foty , pomysły to dawajcie.
            pozdrowionka

Skomentuj

Czesci do zwrotnicy kupisz w firmie Polink.

Skomentuj

Zrobiłem symulację innej zwrotnicy, by uprościć układ możliwie jak się da nawet kosztem gorszego zgrania fazowego, bo jak domniemam z info na PW koszta grają dużą rolę.

W tym układzie głośnik SC10n jest cofnięty o 2cm w głąb kolumny względem pozostałych głośników.
                Uprościć układ będzie trudno, gdyż cały problem sprawia kiepski głośnik M10. Koszt jednej zwrotki opartej na częściach z Greltonu wynosi ok.65zł.
                Ja wybrałem takie części:
                5268, 1104, 1288, 5223, 4146, 4158, p5348, p5382, p5343.
                Nie wiem na czym polegała "okazja" zakupu przez Twojego kolegę tych głośników, ale zanim zaczniesz ciąć płyty i kupować elementy do zwrotnic może warto się zastanowić nad opcją zamiany tego M10 na lepszy głośnik.

Skomentuj

Zamieszczone przez Patefil Zobacz posta
                  Zrobiłem symulację innej zwrotnicy, by uprościć układ możliwie jak się da nawet kosztem gorszego zgrania fazowego
                  Najgorsze co mogłeś zrobić. Zgranie fazowe jest ważniejsze niż płaskie SPL.

Skomentuj

Projekt tej zwrotnicy jest strasznie przekombinowany i generalnie bez sensu. Np do basu idzie sygnał przez szeregowo 3 cewki, rezystancja sumuje się i mamy ok 1ohm szeregowej rezystancji gdzie powinno być jak najmniej. Zamiast budować takie potworki nad którymi nie idzie zapanować lepiej rozdzielić pasma na 3 i tworzyć klasyczne 3 równoległe filtry a nie jakieś cholera wie co.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                      nie idzie zapanować
                      mnie w szkole uczyli że mówi się - nie da się , albo nie można zapanować , iść to można gdzieś.
                      audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                      http://www.rane.com/note160.html
                      Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz posta
                        mnie w szkole uczyli że mówi się - nie da się , albo nie można zapanować , iść to można gdzieś.
                        Dzięki, Twoje uwagi bardzo nam pomogły przy projektowaniu zwrotnicy.

Skomentuj

takiego dziwnego zwrotu używa tutaj parę osób , będę reagował.
                          audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                          http://www.rane.com/note160.html
                          Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Ok my też będziemy reagować jak nie zaczniesz pisać na temat

Skomentuj

Uprościłem układ zwrotnicy. Koszt części z Greltonu ok.49zł na jedną zwrotnicę. Jak w/w układzie SC10n cofnięty o 2cm.
                              Wykaz części: 1035, 5280, 5223, 4144, 4146, 4156, p5380, p5379, p5342.

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                              Najgorsze co mogłeś zrobić. Zgranie fazowe jest ważniejsze niż płaskie SPL.
                              Zawsze dopisuj: moim zdaniem, według mnie, itp określenia, żeby była jasność o wyrażeniu Twojego poglądu. Na świecie jest wielu konstruktorów, którzy mają różne priorytety i różne kompromisy akceptują.

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                              Projekt tej zwrotnicy jest strasznie przekombinowany i generalnie bez sensu. Np do basu idzie sygnał przez szeregowo 3 cewki, rezystancja sumuje się i mamy ok 1ohm szeregowej rezystancji gdzie powinno być jak najmniej. Zamiast budować takie potworki nad którymi nie idzie zapanować lepiej rozdzielić pasma na 3 i tworzyć klasyczne 3 równoległe filtry a nie jakieś cholera wie co.
                              Nie widzę tu żadnego przekombinowania. Zwykły układ filtrów równoległych z pułapkami na 700Hz i 5kHz: 2 rząd dla W250S i 1 rząd dla M10 i SC10n. Nie widzę problemu z rezystancją cewek, zawsze można je zmienić podrażając układ.

Skomentuj

Witam po bardzo długiej przerwie, dziękuje za zaangażowanie kolegów , szkoda że wcześniej nie widziałem że temat się rozwinął bo mogą teraz być pewne perturbacje 😀. Dokonałem pewnych zmian na własną rękę i teraz może być gorąco w temacie. Odpaliłem dziś zestaw na zsrotnicach z jakiejś manufaktury z Krosna z lat 90 . Podział 700/5000 12 dB na oktawie. Zaskoczyła mnie poprawność basu krótki bez rezonansu nawet nawet . Reszta średnie i wysokie taka sobie troszkę rozmyta .. Sredniotonowy przy około 40 watach zaczyna strzelać ,niestety ta zwrotnica to nie dla niego . Powiem szczerze że będzie coś z tego bo w tej śmiesznej konfiguracji biją moje stare Onkyo sc601 na głowę.
                                Proszę o dalsze sugestie myślę że wezmę te części z greltonu , które kolega mi zaproponował dzięki. Hi

Na sredniotonowy przyjdzie oryginalna maskownica z siatką będzie coś ala acuton he he

Skomentuj

Symulacja z postu 15 zakładała ułożenie głośników w osi pionowej kolumny oraz cofnięty o 2cm głośnik SC10N. Na zdjęciu widać inny układ głośników. Do nowej symulacji przyjąłem przesunięcie M10 i SC10N o 5cm od osi kolumny, nie cofnięty SC10N oraz zmieniłem pojemność obudowy dla W250S na 100 litrów (poprzednio było 60) i uwzględniłem położenie otworu b-r.

Przy zastosowaniu tej samej zwrotnicy widać pogłębienie dołka przy 3,1-3,2kHz i pogorszenie zgrania fazowego w paśmie wysokotonowym. Dołek wynika z faktu, że M10 i SC10N mają w tym miejscu też dołki na charakterystykach, więc one się nakładają. Zapadłość jest wąskopasmowa, więc nie warto się tym zbytnio martwić.
                                  Jeśli zrobiłeś drugą kolumnę jako odbicie lustrzane, kolega będzie miał możliwość sprawdzić obie możliwości ustawienia kolumn z głośnikami na zewnątrz i do wewnątrz i wybrać korzystniejszy wariant.

Skomentuj

Myślałem, że ten M10 jest tak kiepskim głośnikiem, że nikt nie robił na nim kolumn, ale znalazłem taki projekt:

http://www.visaton.de/vb/showthread.php?t=27031

Z tego projektu wziąłem układ filtra dla M10 z niewielkimi zmianami i opracowałem nową symulację dla Twoich kolumn.

Koszt części z Greltonu ok. 57zł. Jeśli jeszcze nie kupiłeś części to masz alternatywę.

Skomentuj

Trochę cofnięty środek z tej symulacji wychodzi, ale i tak najbardziej istotne będzie zgranie fazowe.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X