Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 drożne projekt na Seasie i Ravenie R1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3 drożne projekt na Seasie i Ravenie R1

witam wszystkich,
    zawsze zaglądałem na to forum i z ciekawością obserwowałem jego tematy. Jest tu wielu pasjonatów audio DIY. Może nawet większych ode mnie :) Mam prośbę czy może któryś z Kolegów pomoże w zestrojeniu kolumny 3-way na Seasie W26FX002+M15CH002 oraz wysokotonowej wstędze Raven R1 ?
    Pozdrawiam wszystkich w tym moim pierwszym poście.
    Jerzy.

UWAGI PANA ADMINISTRATORA
    normalnie bym wywalil temat do kosza za zamieszczenie w zlym dziale!
    ale ze napisales kulturalnie i zrozumiale to tylko przeniose

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      UWAGI PANA ADMINISTRATORA
      normalnie bym wywalil temat do kosza za zamieszczenie w zlym dziale!
      ale ze napisales kulturalnie i zrozumiale to tylko przeniose
      przepraszam, ale gdzie go zamieścić, poruszam się jeszcze na tym forum trochę po omacku.
      ok. już wiem,sory. :) zanalazł się gdzie powinien.
      Last edited by lulu1; 03.05.2016, 07:31.

Skomentuj

zdecydowanie nie w "GOTOWYCH konstrukcjach"

Skomentuj

A masz już coś zaczęte? Budki albo choćby projekt, albo chociaż wizję jak to ma wyglądać?

Skomentuj

tak mam, dodałbym zdjęcie ale nie wiem jak :(

- - - - - aktualizacja - - - - -

próbuję dodać zdjęcie.....

Skomentuj

tak , ale co dalej, ładują mi się zdjęcia ale nie pokazują w wątku :(
              proszę jak krowie na miedzy bo inaczej nie zrozumiem :)
              pokazuje się kwadrat z diy audio, poniżej zdjęcia, dodałem, załadowałem a potem co zrobić bo nie wchodzą?
              jest jeszcze "generowanie z czymś tam i bez" itd.. i nie wiem co to oznacza.
              Last edited by lulu1; 03.05.2016, 10:08.

Skomentuj

wybierasz folder docelowy
                wybierz pliki do zaladowania ze swojego dysku
                zaladuj pliki
                zaznacz zaladowane zdjecia (jak sie pojawia miniaturki)
                kliknij "zdjecie z miniaturka" lub "bez..."
                skopiuj tekst z gornego okna i zwyczajnie sklej go w post

Skomentuj

jest :)
                  Last edited by lulu1; 03.05.2016, 10:31.

Skomentuj

Zestaw dość ciekawy. Jaką masz zwrotnicę do tego, robiłeś jakieś pomiary ? Czy na razie jest tylko obudowa i głośniki ?

Skomentuj

Obudowa z WinISD to chyba nie jest? Były jakieś prototypy? Bo bez pomiarów na pewno nie trafiłeś z pojemnością. A odsłuch to druga kwestia. Oczywiście da się to zestroić rurą ale może to nie trafić w gust. Więc jak ta obudowa powstała?

Skomentuj

zestaw inspirowany Cyclopem Trolesa, był pomiar nisko i średniotonowego. Dość płaska charakterystyka. Pojemność dla basu zachowana. Natomiast wstęga nie była mierzona, dobór na ucho niestety puki co. Byłoby dobrze gdyby nie eksponowanie wyższej średnicy, trochę dokuczliwe. Jakby rezonans. Zmiana fazy tego nie likwiduje. To prawdopodobnie daje wstęga (jej SPL jest raczej płaski bez widocznych rezonansów). Miałem poprzednio projekt w tej konfiguracji, ale z berylowym revelatorem Scan speaka i oczywiście filtrem dla niego projektowanym i tego efektu nie było. Cóż,zachciało mi się wstęgi ktorą kupiłem wiele lat temu, już nie jest produkowana. Zastąpił ją Point source Ravena.
                        Last edited by lulu1; 03.05.2016, 11:12.

Skomentuj

Masz jakiś schemat tej zwrotnicy ?

Bez pomiarów to może być ciężko to poprawić. Na początek na pewno należałoby poprawić kwestię efektwynosci tweetera. Raven jest o ok 3dB głośniejszy od scana więc tu może leżeć podstawowy problem. Osobna sprawa to ch-ki obu głośników które trochę się różnią i niestety filtr od scana nie bedzie optymalny dla Ravena. Nie mówiąc już na koniec o podstawowej sprawie czyli o temacie zgrania fazowego..

Skomentuj

Tak jak napisał Yoshi, prawdopodobnie nie zmniejszyłeś poziomu sygnału dochodzącego do tweetera, przydałby się l-pad. Brak l-pada jest wystarczającym powodem, żeby średnica była wyraźnie słyszalna, ponieważ nasze ucho jest najczulsze w przedziale 1k - 4kHz (patrzL krzywa izofoniczna). Na nieszczęście, tweetery tnie się właśnie w tym przedziale.

Skomentuj

To wszystko wiem, zwrotnicę próbowałem "dorobić" niestety na ucho, zmieniając punkt podziału i oczywiście tłumiąc go, pomimo tego, że dźwięk zmieniał się, co oczywiste, to opisywany efekt pozostawał mniej lub bardziej dokuczliwy. Poza tym Raven to 4 omy, Scan 8 omów. Raven podaje przykladową zwrotnicę 3 rzędu i cięcie 2800. Na niej wypadało najlepiej.
                              Last edited by lulu1; 04.05.2016, 20:54.

Skomentuj

Jurku nie możesz uderzyć do Twonka ?

Przecież on ma clio

pozdrawiam Marcin.

Skomentuj

mogę Marcinie, raczej w Misiomora, ale on jest zajęty, nie chce go absorbować. Ciągle zawracam mu głowę.

Skomentuj

Albo spróbuj sam ogarnąć pomiary i projektowanie zwrotnic http://diyaudio.pl/showthread.php/16...l=1#post469761

Skomentuj

dziękuje, ale to jest niestety poza moimi możliwościami :( nie jestem aż tak rozwinięty komputerowo. Lata robią swoje. :) stąd tez prośba o pomoc. Nie mniej jednak pierwsi chętni już są za co dziękuję.
                                      Last edited by lulu1; 05.05.2016, 09:13.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X