Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobór głośnika do subwoofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobór głośnika do subwoofera

Witam , zamierzam zbudować subwoofer. Jednak problem polega na tym ,że nie wiem jaki głośnik wybrać. Subwoofer będzie uzupełnieniem zestawu stereo. Kwota jaką chcę przeznaczyć na głośnik to max 150zł. Pokój , w którym będzie znajdował się subwoofer ma około 12m2. Od głośnika oczekuję jak najlepszego brzmienia w tej kwocie oraz szybkiego basu i niskiego zejscia jak to tylko możliwe. Proszę o rady.

a czym chcesz to zasilic?

Skomentuj

Wzmacniaczem na mostku TDA7294 Irka , albo jakimś gotowcem.Na wzmacniacz chcę przeznaczyć ok 150zł. Na chwilę obecną nic lepszego mi nie przychodzi do głowy.

Skomentuj

a masz juz cos zrobione? czy dopiero zaczynasz?

Skomentuj

Dopiero będę zaczynać. Na chwilę obecną muszę się zorientować co i jak, będzie to moja pierwsza konstrukcja.

Skomentuj

Zamieszczone przez Elektroniq Zobacz posta
            Wzmacniaczem na mostku TDA7294 Irka , albo jakimś gotowcem.Na wzmacniacz chcę przeznaczyć ok 150zł.
            Masz jakieś "przydasie" które możesz wykorzystać do tego mostka na TDA ?
            Obawiam się że 150 zł to raczej nie starczy na wzmacniacz.

Jak chcesz tanio to szukaj jakiejś używki .
            Możesz również wziąć pod uwagę ofertę subwooferów z STX-a.
            Jak chcesz sam robić to postaw na jakość.
            Inaczej nie ma to sensu.
            Mały przykład:
            http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...359&highlight=

Tanio nie wyszło.
            Last edited by BIG ROMAN; 03.05.2016, 12:16.

Skomentuj

Połowę części potrzebnych do zrobienia wzmacniacza mam. Chociaż może lepiej by było gdybym kupił wzmacniacz wyjęty z jakiegoś subwoofera?

Skomentuj

Jeśli masz trafo to jak czujesz się na siłach to zrób sam .
                Ale zacznij od głośnika bo mostek TDA nie może zasilać głośnika 4 ohm.

Skomentuj

Problem w tym ,że trafa nie mam na stanie. Co do głośnika to nie wiem jaki wybrać? Stx,tonsil,visaton. Na ostatniego raczej mi budżet nie starczy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Elektroniq Zobacz posta
                    Połowę części potrzebnych do zrobienia wzmacniacza mam.

Ta połowa części to rezystory ?

Trafko 200 W będzie kosztowało koło 100 zł łącznie z przesyłką.
                    Dolicz radiator , panel, PCB itd..
                    Poszukaj gotowca.

Skomentuj

Może ktoś poleci mi jaki głośnik wybrać? Coś ze stajni stx-a się jest godne polecenia?

Skomentuj

glosnikow ktore podchodza pod mostek tda jest niewiele
                        jak juz sie jakis znajdzie to pojawia sie pytanie czy to ma sens?

jak nie masz gratow pod wzmacniacz to kupowanie czesci od zera wyjdzie nie malo...
                        jak ma byc tanio to lepiej kupic gotowy subwoofer np stxa - 400zl i masz gotowca
                        jak sie okaze ze masz graty na wzmacniacz i wydasz na niego np 50zl to juz ma to sens

mam GDN 30/120/1 ktory idealnie by tu pasowal (tomekk twierdzi ze tda to dla niego za malo) ale ciagle czeka na druga czesc filmiku :(

Skomentuj

Paweł do 12m2 GDN 30/120/1 ???

Skomentuj

roman do 12m2 sub??? :p

wazne ze miesci sie w kosztach i nadaje sie pod mostek tda

a sa i tacy maniacy co estradowe suby wsadzaja w pokoiki 8-10m2

Skomentuj

A może mostek zastąpić monilitycznym układem tda? Troche mało ma mocy (70W) ale może w takim małym pokoju byłby wystarczający? W dodatku łatwiej dopasować do niego głośnik.

Skomentuj

Czaruję...
                              X