Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2-way pełnopasmowe, wysokiej jakości

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2-way pełnopasmowe, wysokiej jakości

witam

Z tego co pamiętam to mało tutaj miłośników estrady, bo temat tyczy się pomysłu na kolumne profesjonalna pełnopasmowa, ale kilku tutaj zawsze było :)

Zdecydowałem się na koniec zabawy z półśrodkami które do tej pory miałem i pojawił się pomysł kolumny złożonej z basówki 15" oraz wysokiego o wylocie 2".

Założenia to samodzielne kolumny pełno pasmowe z dobrym dołem, czystym środkiem i detaliczną górą bez jazgotu. Finanse ok 4500zł na same głośniki. Generalnie konstrukcja do kameralnego grania jak również z porządnym wykopem przy większej mocy. Na małych imprezach przy 50-60 osób dobrze jakby dawały sobie radę. Bas nie musi trząść nogawkami, ale zależy mi na dobrym słyszalnym uderzeniu. Zależy mi również na jakości grania, szukam takiego półśrodka między PA a jakością znaną z dobrych domowych kolumn.

Pomińmy kwestie zwrotnicy i jej kosztów, oraz wzmacniacza - to wszystko nie jest problemem, moc dostępna to 1kW na kolumne.

Problemem jest wybór głośników. W tym przedziale cenowym i jakościowym ciężko mi jest coś wybrać w przykładzie basu, żeby dał to czego oczekuje, a wybór jest spory. Wysoki to coś z oferty beymy lub B&C
    Wstępnie podział pasma w okolicach 1kHz.

Zachęcam do dyskusji.

zajrzyj może tu http://www.audiodesignguide.com/HiEff/HiEff2.html też o czymś takim myślę.

Skomentuj

No niestety to nie to co mnie interesuje. Gabarytowo zależy mi na kompaktowej obudowie, klasyczny wygląd kolumny estradowej z możliwością podwieszenia i posadzenia na statywie. Wysoki interesuje mnie 2", coś z pokroju beymy cp750 lub b&c de64. Na bas na pewno nic z beymy, miałem z nia trochę styczności i maja przestarzałe konstrukcje. Seria SM nie jest do mocnego grania.

Konstrukcja w linku mam wrażenie to takie mocno udomowione PA.

Skomentuj

A nie lepiej założyć jakiegoś 1,4 1,5" BMS'a?
        Spokojnie dają radę na ~1000Hz a góra bardzo czytelna.

Skomentuj

Właśnie chodzi mi po głowie czy nie użyć DE610... zamiast 2", z drugiej strony drivery 1,4" nie sa aż tak tańsze od 2", do tego w 2" nie ma znowu takiej tragedii powyżej 12khz jak by się mogło wydawać.
          Last edited by dragon; 06.05.2016, 14:33.

Skomentuj

Nie rozważałeś rozwiązania małe nadstawki + sub? W takim układzie bez problemu uzyskasz to co masz na celu. Dobra jakość dźwięku, małe gabaryty i estetyczny wygląd. Wadą jest większa ilość potrzebnej elektroniki, jeżeli masz końcówki mocy to koszta zwrotnic te same bo czy kupisz cewki do niskotonowego za 300, czy crossover to na jedno wychodzi. Trzeba doliczyć średnio tonowy, ale z drugiej strony można oszczędzić na niskotonowym który nie będzie musiał ładnie grać do tych 1kHz. Zaleta jest kontrola nad basem, mała impreza bierzesz jeden sub na 15... plener to bierzesz kilka na 18stkach.

Skomentuj

brałem to rozwiązanie pod uwagę ale są dwie sprawy.
              Po 1. zależy mi na kompaktowym niedużym zestawie o mocnym brzmieniu, który postawie na małej imprezie, jeden wzmacniacz i gramy. Będę chciał gdziekolwiek posłuchać na tym muzyki z pełnym pasmem, dwie paczki i leci.
              po 2. nie powiedziałem o tym, ale później mam w planach dokładać doły na 18" jak będzie trzeba większego kopa przy nagłośnieniu małej kapelki w klubie, ale podstawowe założenie to solidne dwu drożne zestawy. Słyszałem kilka takich kolumn podczas działalności w estradzie i da się wykonać takie kolumny dobrze grające. Szkoda że nigdy nie było możliwości zajrzeć co w środku piszczy :)

Skomentuj

Rozumiem, też kiedyś z takiego założenia wychodziłem... teraz żałuje. Bo muszę dźwigać ciężkie i stosunkowo duże paczki, zamiast jakiś małych nadstawek. Liczyłeś jaka skrzynia wyjdzie dla głośnika 15"? Odpowiadają Ci takie gabaryty?

Co do głośników, to dlaczego uważasz że Beyma ma przestarzałą konstrukcje? Szukaj coś z B&C, Eighteensound, Eminence, Celestion.

Skomentuj

Dobrze usztywniona obudowa z nawet cienkiej sklejki + neodymowe przetworniki i z masą kolumny nie ma żadnych problemów :)

Skomentuj

Dokładnie tak jak Matador pisze, planuje sklejke 12mm z odpowiednio rozmieszczonymi wzmocnieniami. Basówka neodym w okolkicach 5-6kg, driver z tuba ta sama waga i reszta to mysle ze w 20-25kg się zmieszcze. Do tego obudowa w stylu odsłuchu scenicznego - większe możliwości. Celuje w netto 80L dla 15". Nie mam problemu z noszeniem takich kolumn, to nie będzie az tak duze.
                    Problem jest z znalezieniem dobrej 15" z fajnie grającym basem. Ciągle po głowie chodzi mi wrócić jeszcze raz do B&C 15ndl76 bo go miałem, ale wiem że możliwości pełnych z niego nie wycisłem i był połączony z daremnym driverem. Zestaw jaki by nie był i tak będzie sterowany z procesora głośnikowego, więc gdyby u b&c było słabo z dołem, ewentualne podciągnięcia w zakresie basu nie są problemem zwłaszcza że ma spore możliwości mechaniczne ten głośnik (xmax7mm) Przy niskim podziale z driverem wieksze wychylenia nie powinny aż tak mocno wpłynąć na zniekształcenia wyższych f

Skomentuj

No tak, coś koło tego wyjdzie. Przypuszczam że nie bas będzie problemem, tylko niski środek. Przy 15" średnica membrany jest porównywalna do długości fali ~1kHz. Z charakterystykami kierunkowymi też może być rożnie. Dlatego dobór głośników i zaprojektowanie zwrotnicy może być sporym wyzwaniem, żeby to grało na wysokim poziomie. Również słyszałem dobrze grające kolumny 2way na dużych średnicach, jednak te miały układ coaxialny(l'acoustic, NAW).

Jeżeli nie zależy Ci aż tak na basie, to może 12" okazałaby się lepszym wyborem. Mniejsza paczka, większy wybór przetworników i zapewne lepsze parametry przenoszenia w niskim środku.

Skomentuj

NDL76 bardzo dobrze gra po za osia nawet do 1,8khz. Dlatego często były na nim projekty powiązane z driverami 1". Jeśli bym uzył drivera 2" to mogę spokojnie pokusić się o podział między 800 a 1000Hz i nie ma żadnych problemów.

Skomentuj

Czy nie będzie problemów to dopiero zobaczysz. W tym paśmie słuch ludzki zaczyna być bardzo czuły. Dlatego konstrukcje 3way maja tą przewagę podczas projektowania że można uciec z podziałami z tego pasma. No ale spoko, kupuj, składaj i dawaj pomiary. Trzymam kciuki, sam jestem ciekaw efektów

Skomentuj

Na razie myśle o przetestowaniu DE610 i CP755ti w tubie TD-385. 15-cali mam jakieś beymy, więc będzie można porobić testy. Szczerze mówiąc o 3way myślałem, ale wybiorę tą drogę kiedy nie uda mi się uzykać zadowalającego brzmienia z obecnej koncepcji.

Skomentuj

Jeżeli masz głośniki to tylko testować, szkoda kupować nie wiadomo i potem żałować. TD-385 jest kwadratowy, ciekawe czy nie lepszy by był prostokątny. Bo wtedy mógłbyś kupić taki o szerokości porównywalnej do średnicy membrany 15", no dzięki temu że jest węższy można by zrobić obudowę o te 10-20cm niższą.

Ja planuje swoje 3way rozdzielić na nadstawki+sub. Też z możliwością zasilenia z 2 kanałów. W subie filtr 2 drożny i przez dodatkowe "podaj dalej" obcięty sygnał do nastawek do drugiego filtru 2droznego. W razie większej imprezy i większej liczby paczek, zasilam z 4 kanałów i podział nadstawki-sub robię aktywnie. Puki co jestem na etapie planowania. Może na wakacjach kupię jakiś driver- na początek D800 i zacznę testy.

Skomentuj

Z dobrego serca radze olej stx'y jesli nawet w amatorskich zastosowaniach chcialbys choc troche jakosci. Dzisiaj sluchalem cp380, pomimo starej konstrukcji to luksus w porownaniu do d800 ktorego jestem zmuszony sluchac na codzien.

Skomentuj

Widzę, że jednak opcja 1,4".
                                  Dragon, a będziesz kupował te driverki do testów czy pożyczał?

Skomentuj

Matador: jak się da tak będę kombinował żeby jak największa konfiguracje głośników przerobić. Czy na etapie końcowym będzie 2" czy 1,4" to jeszcze nie wiem. Na razie stałem się posiadaczem kompletu kolumn elestry na CP380m i CM15G no i muszę przyznać, że krok wyżej wykonany porównując do tego co miałem teraz.

Plan taki, że dalej ide w kierunku pełnopasmowych na 15" do tego doły 18". Głośniki z elestry są dobrą bazą. Teraz chce obudowy zrobić po swojemu i do górek i do basu. W miedzy czasie testować inne konfiguracje głośników.

Skomentuj

Sama konfiguracja głośników to nie wszystko, istotniejsze jest tutaj ich rozmieszczenie jak i projekt obudowy. Duża średnica membrany powoduje brak precyzyjnego centrum akustycznego, w dodatku z różnicą odpowiedzi impulsowej głośników i celowaniem w pokrycie dźwiękiem dużej powierzchni, trzeba liczyć się ze sporymi problemami fazowymi w projekcie. Wszystko jest do zrobienia, ale jeżeli chcemy wysoką jakość to potrzeba sporej praktyki i dużej ilości testów.

Linijka L'Acoustics serii Arcs II, składa się z 15" i 3" drivera. Może któreś z rozwiązań Ciebie zaciekawią/zainspirują. Tu znalazłem trochę informacji do wersji ARCS na 12" http://www.realizator.pl/Profil/L-AC...deli-ARCS.html

Nie na temat...
                                      Ja też nie jestem zwolennikiem STX, myślałem że D800 przełamie lody który ma sporo przychylnych opinii w internecie. W takim razie dragon mógłbyś coś polecić z budżetowych(tak ~300zł z hornem) driverów? Będzie wysoko cięty (2-3kHz) także dużych średnic i mocy nie potrzebuje. Rozważam CP25.

Skomentuj

Zamieszczone przez DiGiCo Zobacz posta
                                        mógłbyś coś polecić z budżetowych(tak ~300zł z hornem) driverów?
                                        BMS 4524 jest super w niskiej cenie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X