Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ankieta, co wolicie : Fornir czy Okleinę samoprzylepną?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ankieta, co wolicie : Fornir czy Okleinę samoprzylepną?

Się okaże...
    0
    Fornir
    0%
    0
    Okleina samoprzylepna
    0%
    0

ja wole wykładzinke czy jak to sie tam mówi bardziej estradowo, miekko, przyjemne w dotyku, cieplutkie, można dupsko ogrzać sobie, panienke na tym usadowic i wlele innych pomysłów

okelina - tania, szybka w robocie, mało efektowna (jak dla mnie wystarcza)

fornir- drogi, długo sie robi, jak sie dorbze zrobi to ładnie wygląda (jak dla mnie zbyt szlachciarsko :P)

ps. fornir to głupota przy tanich głosnikach, dlaczego ???? przytoczę tekst IGODA ze strony , "na wykonczeniu możemy oszczedzic, ale nigdy na głosniku" , dlatego zamiast wydac 150 złoty na fornir i 50 na głosik wole zrobic na odwrot głosnik za 150 a okleina za 50 :) czyż niejestem genialny, różnica w wyglądzie jakas tam lekko gorsza będzie, zalezy kto co lubi a w brzmieniu .... niech ktoś porowna chociażby lw800 do gdn20/80/2 :)

fornirowi mówię nie ... no może w przyszłości za 40 lat jak dziadkiem będe i głośne dźwieki mnie znudza :P ale predzej ogłuchne :)

pozdrawiam obicio fanów :) oni wiedż o kim mówie hehe

Skomentuj

Budzik, nic dodać, nic ująć...
      ogólnie pytanie w ankiecie jest co najmniej nieprzemyślane...

Skomentuj

Fornir drogi? Metr kwadratowy bukowego forniru - bardzo jasnego który polakieruje się na dowolny kolor - jest tańszy od metra kwadratowego najgorszej okleiny...Nie ma co porównywać drewna z plastikiem...

Skomentuj

zgodzę sie z przedmówcą..
          fornir nie jest wcale taki drogi a można z nim naprawde cuda zrobić jesli sie tylko wie jak:-)

Skomentuj

BUAHAHAHA wiecie co wole kupić DOBRA okleine niż gówniany fornir ...

jak porównujemy to w tej samej klasie jakościowej względem danego materialu kicha fornir do kiszki okleiny, a dobra okleine porównujmy do dobrego forniru a nie na odwrót ... to tak jakbyś najgorszego mercedesa porównał do najlepszego Fiata chociaż tutaj jest to trochę inaczej a przeciez tak sie nieporównuje tylko w swojej klasie

zresztą każdy woli to co mu wygodniej i fornr niepowiem zejest zły ale są lepeze metody, moze nie wyglądają lepiej ale mają więcej plusów niżfornir który tylko z wyglądu jest taki super :)

Skomentuj

budzik okleina to gowno i nie da sie tego ukryc

jak ktos robi na alfredach fornir jest nie potrzbbny gdy dasz juz jakiegos pozadnego wooferka lub inny przetwornik okleina to grzech

Skomentuj

ŁUKASZ ale ja sie z toba zgadzam wkoncu to samo napisałem niewarto wydawac kase na fornir gdy sie robi na gównianych low endowych głosnikach , marnotrastwo kasy na fornir wtedy jest

a to że okleina to G... to ja dobrze wiem ale do gownianych głośników dobiera sie gówniane wykonczenie i nc tego nie zmieni ... do malucha kupisz zwykłe felgi do BMW alufelgi :) trzeba trzymac proporcje klasowe

Skomentuj

mi sie udalo zalatwic tanio fornir nawet zxaplacilem mniej niz za okleine :P bo dostalem 4 platy w cenie 2 hehe i zostalu mi jeszcze 2, chociaz poraz pierwszy robilem fornirem to powiem ze barfdziej wole fornir niz okleine z tego wzgledu ze jest owiele wytrzymalsza :] jak sie odpowiednio zrobi

Skomentuj

Budzik oni maja racje fornir nie jest drogi, co wiecej jest tani jak barszcz, chyba ze kupujesz z 10 źródła, wszystko przemawia za fornirem, jest wytrzymalszy i ładniejszy. A co do pracochłonności to po co tracić czas na robienie kolumn jak można kuipić gotowe? Ja jeszcze jestem zwolennikiem flokowania, to jest dopiero materiał, tłumi dziwęk nie kondensuje sie na nim para jest 10 razy mniej ścieralny niż filc, są różne kolory, kolumna może być na maksa nierówna a i tak nie bedzie widać (w końcu to włoski) nikt nie ma tak wykończonych kolumn, wszystkie kolory tęczy i robi sie 5 minut.

Skomentuj

Zabrakło opcji w ankiecie - lakier matowy czarny lub szary/srebrny

Skomentuj

dokładnie ostatnio kupowałem doskonały fornir machoniowy i zapłaciłem połowe tego co wybulił bym za oleine.... do tego wymyśliłem sobie szerokie arkusze które są 2x drozsze od "zwykłego" ale i tak okazało się to zdecydowanie tańsze od okliny. z malowaniem klejem i innymi pierdułkami wyjdzie tylko nieznacznie drozej od okleiny!!

Skomentuj

a efekt jaki?! bez porównania z okleiną... no jeszcze jedna ważna zaleta forniru - w razie jakiegokolwiek uszkodzenia nie ma problemu z naprawą, a okleine chyba nie tak łatwo ładnie naprawić

Skomentuj

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!

DOBRA SŁUCHAJDA LUDZISKA ....

1.KTOS TAM NAPISAL ZE SIE KOLUMNY ROBI NA LIPNYCH GLOSNIKACH TO SE MOZNA OKLEINE PRZYLEPIC ... OTUZ MOJE ZDANIE JEST TAKIE ZE ZA PRZEPROSZENIAM PO H.. ROBIC NA GUWNIANYCH GLOSNIKACH KOLUMNY ... ?????? UZASADNIONA ODPOWIEDZ NAGRODZE STOWKA !! ;]

2.FORNIR TO JEST TO .... CO KOCHAM .... JAK KTOS NIE UMIE TO TEGO NIEZROBI ACHA JESZCZE JAK KOMUS SIE NIE CHCE TO TEZ ;] .... KOLUMNA ODRAZU INACZEJ WYGLADA Z TYM CACKIEM !!

3.OKLEINA TO SE MOZNA SZKRZYNKE NA KARTOFLE OKLEIC ... I BEDZIE LADNIE WYGLADAC A KARTOFE SIE BEDA TEZ CIESZYC ZE MAJA LADNA SZKRZYNECZKE !!!!!! ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez nadzik
                              PO H.. ROBIC NA GUWNIANYCH GLOSNIKACH KOLUMNY ... ??????
                              Z braku laku i kit dobry

TYLKO fornir !
                              Dlaczego ? Ano dlatego, że wbrew powszechnej opinii nie jest kosmicznie drogi. Na swój subwoofer wykorzystałem dokładnie 1mkw forniru mahoniowego - koszt forniru: 18 zł. A więcej pracy zaowocowało lepszym efektem końcowym. Oczywiście trzeba do tego jeszcze dodać koszt lakieru, który na szczęście też nie bije zbyt mocno po kieszeni.

Skomentuj

nadzik a ty robisz wszystko na głosikach za kilkaset złotych ?? jesli tak to tylko twoje szczeście że masz pieniążki na to.

Dobra skoro fornir jest taki superancki to wkoncu bede musiał na nim wykonczyć jakas kosntrukcje, pozatym chyba bede kleił w pokoju bo piwnice mam rozmiarów mikro a innego pomieszczenia niemam :) ci co majagaraze działki i takie tam to mogą o tym powiedzieć ale JA akurat robie sprzet na DWORZe przed hmm "garażem" mojego wujaszka, reszte tzn wykonczenie i rzeczy elektroniczne w pokoju8 niecale 8 m kw, bo miszkam w bloku, niech ktoś mi powie jak w takich warunkach można sie bawicz fornirem no i niech ktoś mi powie skad można zamówić tani fornir bo na moim zadupiu to można sobie kupić smalec w sklepie :)

Skomentuj

Ja osobiscie fornir - zapewnia o wiele lepszy efekt przy niewiele wiekszych nakladach finansowych. Oczywiscie jest to zwiazane z wiekszym nakladem pracy, no ale czego sie nie robi dla naszych cacek :)

Skomentuj

Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!

Zamieszczone przez nadzik
                                    DOBRA SŁUCHAJDA LUDZISKA ....

1.KTOS TAM NAPISAL ZE SIE KOLUMNY ROBI NA LIPNYCH GLOSNIKACH TO SE MOZNA OKLEINE PRZYLEPIC ... OTUZ MOJE ZDANIE JEST TAKIE ZE ZA PRZEPROSZENIAM PO H.. ROBIC NA GUWNIANYCH GLOSNIKACH KOLUMNY ... ?????? UZASADNIONA ODPOWIEDZ NAGRODZE STOWKA !! ;]
                                    NIE PISZ DUŻYMI LITERAMI

Robimy zespoły głośnikowe na gUwnianych głośnikach bo nie każdy szasta kasą na lewo i prawo. Będzie kasa to będą Vifa/Scan/Morel/Focal, nie ma kasy jest Tonsil/Stx/Tesla.

Wypowiedz, myślę bardzo satysfakcjonująca Ciebie, nr konta prześlę na PW!

Skomentuj

moim skromnym zdaniem Tonsil/STX/TEsla to sa glosniki niskobudrzetowe lecz nie g****./. takim mianem mozna nazwac alfredy, debeisi, i cala reszta no-name.... ja sam zrobilem suba na tesli i jest on chwilowo wykonczony okleina.. ale nigdy wiecej tym samoprzylepnym badziewiem nie wykoncze konstrukcji (od poczatku myslalem nad fornirem ale doszedlem do wniosku ze pierwsza konstrukcja to okleina wystarczy.. i blad).. tak wiec z calym szacunkiem dla wszytki fornir bije na glowe okleine pod kazdym wzgledem

Skomentuj

Sam fornir może i jest tani, ale do tego trzeba doliczyć puszkę lakieru, klej, z dwa pędzle (oczywiście, jeżeli ktoś nie ma ww. w domu ), to całość już trochę kosztuje.

Co nie zmienia faktu, że ja nawet do Alfreda zastosowałbym fornir :) [zawsze później można całość drożej sprzedać ]

Skomentuj

Czaruję...
                                        X