Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ankieta, co wolicie : Fornir czy Okleinę samoprzylepną?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

tak tylko żeby okleiną samoprzylepną wyszło w miare ładnie to wypada przed oklejaniem polakierować kolumne.

Moje kolumny są na 11/100 i Alphardzie i wcale nie żałuje że użyłem forniru.Na prace dyplomową zrobiłem kolumny na jeszcze tańszych głośnikach i tak okleiłem je fornirem.

Skomentuj

Budzik, masz lepsze warunki ode mnie, bo ja nie mam nawet garazu wujaszka. :) Co fornir to fornir...

Skomentuj

Ja też w zeszłym tygodniu okleiłem swoje obudowy fornirem dębowym, trochę roboty z tym jest, ale ładnie to wygląda.

A teraz mam dylemat, jaką farbą to pomalować :)

Skomentuj

chrischris , to nie garaz ale kawalek metalowej blachy na kołkach przy ścianie budynku :]

Skomentuj

Budzik, Ja nawet czegos takiego nie mam. Bede musial wszystko robic w pokoju takim jak Twoj. To powaznie ogranicza np. klejenie na budapren odpada, lakierowanie zwyklym lakierem tez :(.

Skomentuj

no w zimie to mi sie cięzko robi, pozatym wczoraj dziury pdo głośnik iwierciłem wiertarka kupioną pare dni temu a potem pilnikiem recznym w pokoju ale jazda

Skomentuj

Zamieszczone przez LUKASZ
                budzik okleina to gowno i nie da sie tego ukryc

jak ktos robi na alfredach fornir jest nie potrzbbny gdy dasz juz jakiegos pozadnego wooferka lub inny przetwornik okleina to grzech
                Jesli to jest grzech to co powiesz jak ja wogole nie wykończylem suba na głosniku sls-263 i jakos gra mi taki "surowy" juz przez rok i nie czuje sie grzesznikiem. Takie głupie pierd.... a jakie to wogole ma znaczenie?

Skomentuj

Estetyczne ma. Jak masz elegancko w mieszkaniu to niewykończony grat szpeci. I tyle.

Skomentuj

Tylko i wyłącznie fornir ! Nie ma innej opcji

Skomentuj

Zdecydowanie fornir!Moim zdaniem wbrew pozorom w warunkach amatorskich(pokój Budzika)łatwiej jest okleić skrzynki właśnie fornirem niż okleiną.Oczywiście wykończenie (szlifowanie,lakierowanie) w piwnicy lub garażu wujka

Skomentuj

Czemu robi się koumny na "gównianych" głośnikach ?
                        Zadający pytanie chyba nigdy nie zaznał biedy...

Wykończyć kolumny na dobrych głośnikach okeiną to grzech ?
                        To ma ładnie grać a wygląd to sprawa drugorzędna...

Fornir czy okleina ? Nie odpowiem na to pytanie gdyż nigdy nie miałem styczności z tym pierwszym więc nie mam porównania. Zamierzam nowe konstrukcje okleić fornirem wtedy się okarze (szkoda tylko że na kolumny oklejone fornirem nie pasują ozdobniki i będzie trzeba z nich zrezygnować). :)

Skomentuj

hmmm... myśle ze najlepiej dac tapetę albo glazurę....

Skomentuj

Fornir, ale okleine łatwiej nałożyć

Skomentuj

Fornir , fornir , fornir długo sie człowiek przy nim grzebie ale EFEKT !!!
                              Okleiny testowałem nie polecam to materiał dla początkujących i niecierpliwych konstruktorów.
                              POzdrawiam Wszystkich FORUMOWICZÓW !!!

Skomentuj

Akryl,akryl,akryl!Dlaczego tego nie ma w ankiecie?Co?Niesprawiedliwe.

[ Dodano: 2005-02-22, 20:50 ]
                                No i jeszcze korek,bo zapomniałem.

Skomentuj

fornir!!!

Skomentuj

Cze, kiedyś w szkole eksperymentowałam z żywicami, włóknem szklanym i węglowym na różnym podłożu(drewno, karton, metal) i okazało się, że posługując się tymi materiałami można osiągnąc zadziwiająco niezłe efekty. Można grać fakturą, kolorem, kompozycją splotów itd. Materiał jest lekki, ekstremalnie sztywny.swietnie tłumi i wydaje mi się łatwiejszy do położenia i nie tak delikatny jak forniry, przez co trwalszy.
                                    Moje hajendowe kolumienki (które zrobię jeszcze w tym roku?)zamierzam okleić cienkim włóknem węglowym z krwistoczerwoną żywicą, szlif i lakier mat. Będzie b.elegancko, nietypowo, odjazdowo, hajendowo. :ooooooo
                                    eMpi

Skomentuj

Zamieszczone przez Dj SMS
                                      Fornir, ale okleine łatwiej nałożyć
                                      Moze latwiej ale na gldkiej powierzchni. Przy fornirze grubosci 1,5 milimetra jakim robilem nie dbalem zbytnio o to by powierzchnia do ktorej go przyklejalem byla gladka jak dup... niemowlecia.
                                      Fornir to wdzieczny material jak wiesz w jakis sposob go obrobic to efekt koncowy powala na kolana.

Skomentuj

wem że efekt koncowy powala na kolana...
                                        ae wykladzinka tez jest fajna

Skomentuj

Hej, Panowie! Musimy ustalić czy powierzchnia ma być GŁADKA, czy też RÓWNA na hipotetycznej długości i szerokości. Dla WYGŁADZENIA wystarczy papier 120 a wszelkie płyty, deski z których budujemy obudowy są na ogół RÓWNE. Poza tym laminaty mają tą zaletę, że same się "poziomują" naciągają i napinają w miarę "wysychania" czy też wiązania struktury. Zadem fornir nie posiada takich właściwości, szczególnie na Vikolu :) Polecam włókna z laminatem. Koszt położenia 1m2 to ok. 65 zeta za węglowe i ok. 40 za szklane. To zdawa misie ceny zbliżone do dobrego forniru (ceny DLH Drewno).
                                          Pozdro, eMpi. Ach zapomniałam, laminaty można też robić z różnego rodzaju włókien naturalnych typu len czy konopie, nie ta sztywność co syntetyki, ale efekty estetyczne zaskakujące. A przecież w okleinie o to chodzi :)))

Skomentuj

Czaruję...
                                          X