Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obudowa wiernie odtwarzająca bas

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obudowa wiernie odtwarzająca bas

Większość kolumn które słuchałem nie odtwarzało poprawnie basu. Niskie częstotliwości odtwarzane przez głośnik w zamkniętej czy w bas-refleksie miały pudełkową sygnaturę. Jak sprawić żeby bas brzmiał naturalnie? Czy należy dążyć żeby częstotliwość rezonansu Fc lub Fb była jak najniższa aby przesunąć je w stronę mniejszej czułości słuchu? Czy wystarczy zminimalizować fale stojące i drgania ścianek obudowy? A może żadna z wymienionych obudów nigdy nie będzie w stanie dostarczyć dobrego basu?
    Last edited by Echo1; 13.05.2016, 21:02.

Każda obudowa ma swoje wady i zalety oraz każda to kompromis, więc pozostaje jedynie dobierać, dostrajać ovudowy pod konkretne głośniki. Tak jak już wspomniałeś ważne jest żeby obudowa była sztywna.

Skomentuj

Co rozumiesz przez
      Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
      pudełkową sygnaturę
      ?
      Problem naturalności basu nie leży w rodzaju obudowy.
      Lwią część dynamiki basu zabiera pomieszczenie. Pamiętam jaki byłem zdziwiony jak doktor zapuścił muzę z lekko zmodyfikowanych tonsilów na sali wykładowej -bas bez porównania lepszy niż to co można uzyskać w małych, kiepskich pomieszczeniach.

Skomentuj

Zamieszczone przez Matador Zobacz posta
        Co rozumiesz przez
        Cytat Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
        pudełkową sygnaturę
        ?
        Podbarwienie nałożone na odtwarzany sygnał. Słyszę to wyraźnie gdy zapuszczę szum różowy.

Skomentuj

To proste. Trzeba sie pozbyc obudowy i zrobic dipol lub odgrode :)

Skomentuj

Najwierniej odtwarza bas obudowa, w której "brak obudowy". Mam na myśli open baffle. Żadna obudowa pudełkowa nie jest w stanie zbliżyć się do tego typu konstrukcji w odtwarzaniu wyższego basu. Kto słuchał dobrych odgród, ten będzie wiedział o co mi chodzi. Dynamika, atak, artykulacja, zróżnicowanie jest co najmniej o klase lepsze niż z pudełek. Przy okazji dużo łatwiej taka konstrukcja współpracuje z pomieszczeniem jeśli chodzi o odtwarzanie niskich częstotliwości. Kiedyś na audiostereo Father_PiO pokazywał ciekawe pomiary. Identyczne ustawienie kolumn około 1 metra do tylnej ściany. Obudowa BR miała zapadłość na charce o 20db w okolicach 60hz. Odgrody grały liniowo, aż do swojego końca.

Skomentuj

Zamieszczone przez bartolo Zobacz posta
              Przy okazji dużo łatwiej taka konstrukcja współpracuje z pomieszczeniem jeśli chodzi o odtwarzanie niskich częstotliwości.
              Na dwoje babka wrozyla. Roznie z tym jest. To jaka bedziesz mial zapadlosc w pasmie, bedzie zalezalo od akustyki pokoju i przede wszystkim odleglosci glosnikow od sciany. Zwykle wlasnie tak jest, ze odsuniecie od sciany typowych zestawow z obudowa, generuje zapadlosci, co jest zwiazane z odwracaniem fazy odbitego dzwieku. Odgrody tez sa wredne, szczegolnie w nieduzych pomieszczeniach.

Skomentuj

Oczywiście, że tak. Chodziło mi bardziej o to, że w identycznych warunkach, bez adaptacji akustycznej odgrody nie maja takiego problemu z filtrem grzebieniowym na niskich częstotliwościach jak pudełka. Właśnie przy adaptacji pomieszczenia najtrudniej poradzić sobie z basem. Zazwyczaj ciężko obejść się bez strojonych rezonatorów o sporej objętości albo wielkich membranowych pułapek i dlatego zwróciłem na ten fakt uwagę. Uzyskanie czasu pogłosu na odpowiednim poziomie czy adaptacja pierwszych odbić to już jest błahostka jak mamy ogarnięty temat 0-200hz.

Skomentuj

http://elias.altervista.org/html/Dip...pole_bass.html

Skomentuj

Najlepszym rozwiazaniem dla malych pomieszczen bedzie multisub.

Skomentuj

A co myślicie o takiej konstrukcji ?

Skomentuj

Czyżby to było TH o podejrzanie stałym przekroju tunelu?

Skomentuj

Słyszałem że poprawia jakość dźwięku w gorszych przetwornikach, podobno lepiej wykorzystuje długość fali akustycznej.

Skomentuj

Czaruję...
                          X