Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy warto ? Vifa + Scan Speak do 5.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy warto ? Vifa + Scan Speak do 5.1

Witam wszystkich.
    Mam zamiar zbudować zestaw 5.1 do kina domowego, oraz fronty wykorzystać do odsłuchu muzyki w stereo.

Ponieważ jestem początkującym w konstrukcjach DIY, choć poczyniłem kroki w kierunku konsrukcji samodzielnej ( SW +SB 5.1Live + jig + mikrofon pomiarowy), jednak przy braku doswiadczenia w budowie zwrotnic ( z budową obudowy oklejeniem itp. chyba sobie poradzę), zdecydowałem sie na gotowy projekt ( może przy nim sie trochę pobawie z projektami i może coś sam sklece kiedyś).

Znalazłem w sieci gotowy projekt Troelsa Gravesena - Vifa PL14WJ-09-08 + ScanSpeak R2604/832000 w obudowie 12l BR monitory i w obudowie 25l BR centralny na tych samych przetwornikach z tym, że centralny ma 2X vifa + scan.

Na fronty i Suba jeszcze nie mam pomysłu, mysle ze fronty 3-way.

I tu powstają pytania ?
    Czy miał ktoś do czynienia z tymi projektami, czy warto budować ?

Jak takie monitorki (jako tyły w KD) i centralny zagra w KD ?

Czy te przetworniki są warte swojej ceny - 1400 monitory + 1100 centralny?

Jaki pomysł na budowe w pózniejszym czasie na fronty, aby sie zgrały brzmieniowo w KD z monitorami i centralnym?

Jaki sub do tego?

Czy jakieś inne projekty małych monitorków i centralnego w dalczym etapie frontów i suba brać pod uwagę ?

KD w pokoju 20m2, napędzane ONKYO TX -NR646

Proszę o wyrozumiałość i zrozumienie początkującego

Z góry dzięki za odp.

Zamieszczone przez marcelmania Zobacz posta
    Znalazłem w sieci gotowy projekt Troelsa Gravesena - Vifa PL14WJ-09-08 + ScanSpeak R2604/832000 w obudowie 12l BR
    Nie słyszałem tych głośników, ale jeśli miał bym polecić coś innego, nie drogiego a zarazem już na poziomie, to polecił bym ten projekt: http://diyaudio.pl/showthread.php/25...kt-by-Yoshi_80 (zobacz ile zaoszczędzisz)

Na centralny możesz dać taki sam projekt, aczkolwiek lepiej zagra gdy będzie miał 2 woofery, tyle że zwrotnicy brak.
    W przyszłości zrobisz 3way na SBacoustic (jak dobrze zagadasz do pewnej osoby z forum, to może podzieli się zwrotnicą do 3way z 10" basem), lub poczekasz na 2way z 6,5" basem (ktoś taki chyba robi) i będziesz miał świetny komplet KD.

Ja przymierzam się do KD właśnie na SBacoustic :)
    Last edited by marian; 15.05.2016, 17:43.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      Na centralny możesz dać taki sam projekt, aczkolwiek lepiej zagra gdy będzie miał 2 woofery, tyle że zwrotnicy brak.
      Z akustycznego punktu widzenia, to d'appolito polozone na bok, zagra gorzej jako glosnik centralny od tradycyjnej konstrukcji dwudroznej.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Z akustycznego punktu widzenia, to d'appolito polozone na bok, zagra gorzej jako glosnik centralny od tradycyjnej konstrukcji dwudroznej.
        Miło że i inni czytają ze zrozumiem wiedzę tajemną a nie tylko marketingowy bełkot

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

to d'appolito polozone na bok, zagra gorzej
          Się nie znam na kinie, ale może o to chodzi żeby dźwięk był głównie na osi, a tłumił się pod kątem? W niewytłumionych pomieszczeniach może być to zaleta która będzie dawała dźwięk konkretnie ze środka, a nie rozmydlony odbiciami od ścian? Taka luźna myśl, naprostujcie mnie jeśli źle myślę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
            Się nie znam na kinie, ale może o to chodzi żeby dźwięk był głównie na osi, a tłumił się pod kątem? W niewytłumionych pomieszczeniach może być to zaleta która będzie dawała dźwięk konkretnie ze środka, a nie rozmydlony odbiciami od ścian? Taka luźna myśl, naprostujcie mnie jeśli źle myślę.
            Przy kanale centralnym jak masz kanapę np na szerokość i kilku gości lub sam siedzisz po za tą osią to już zaleta słaba, chyba że masz fotele/ krzesełka rzędami po sobie to spoko

Skomentuj

Gorzej od 2way położonym na boku?

Ok, zgodzę się że pod kątem może być gorzej, ale siedząc na wprost d'appolito powinien zabrzmieć lepiej od zwykłej kolumny położonej na bok.
              Zresztą tradycyjne 2way też pod kątem zagra gorzej.

Skomentuj

Tak, moze zagrac gorzej, tzn charki moga byc gorsze w dappolito, poniewaz ten system zostal wymyslony po to, zeby w typowym zastosowaniu dawac waskie charakterystyki katowe, czyli po to zeby zmniejszyc odbicia od podlogi i sufitu. Jak teraz sobie cos takiego polozysz na bok, to charki poziome beda do kitu. Najlepszym rozwiazaniem na glosnik centralny do coaxial.
                Moze to dziwnie wyglada, ale jesli mialbym miejsce na centralna pionowego, to dalbym po prostu zwykly glosnik dwudrozny, zamiast d'appolito.

Skomentuj

Jeśli 2way, to ja bym dał głośniki ułożone pionowo, ale sama konstrukcja była by pozioma. Trzeba by było tylko użyć małego wysokotonowca aby nie przesadzić z wymiarami frontu.
                  Dlaczego tak? ponieważ nie podoba mi się pionowa konstrukcja jako centralny.

Skomentuj

Tak wlasnie powinno sie to zrobic.

Skomentuj

Ale plusem dwóch wooferów w centrali jest zwiększony SPL, co nie jest bez znaczenia akurat w tym miejscu.

Skomentuj

Gorzej od 2way położonym na boku?

Ok, zgodzę się że pod kątem może być gorzej, ale siedząc na wprost d'appolito powinien zabrzmieć lepiej od zwykłej kolumny położonej na bok.
                        Zresztą tradycyjne 2way też pod kątem zagra gorzej.

Też tak myślę https://pl.wikipedia.org/wiki/D%27Appolito

http://www.tolvan.com/index.php?page=/xdir/xdir.php

Skomentuj

Na SBacoustic też szukałem projektów ale nie wiele jest, centrala nie znalazłem, prędzej fronty lub monitory.
                          Z tego co piszą po forach to całkiem ciekawe przetworniki w swojej cenie.

Chciałbym sie skupic bardziej na frontach i centralnym monitory będą robic za tyły w KD, więc ich walory będą namniej szłyszalne

Myślałem coś o frontach na satori 3-way fajny ptojekt jest raven1985.

Zostaje centralny zrobic samemu na SB tylko czy dam rade ze zwrotnicą:(

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ale plusem dwóch wooferów w centrali jest zwiększony SPL, co nie jest bez znaczenia akurat w tym miejscu.
                          Co do centralnego to chciałem zrobić raczej tradycyjną konstrukcje umieszczoną na środku pod plazmą

znalazłem tez cos takiego ale na seasach http://www.troelsgravesen.dk/CENTER-641.htm

Ale nie wiem jak to by sie zgrało z SB na frontach i tyłach

Nie wiem co lepsze na centralny 2 -way czy 3 -way tu chyba lepsza efektywność, dobry center w KD to podstawa

Skomentuj

W centralnym to większe znaczenie jeszcze ma dopasowanie do frontów pod względem zastosowanych głośników.

A tak to testowałem 2 szt wf 16 i 18 i teraz mam klasyczne 2way z jedną 18 a dam coś jeszcze mniejszego. Po prostu i tak lepiej jak to niskie pasmo poniżej 60 czy 80hz dostanie sub bo od 20 czy 30hz pójdzie od dołu a takie 16 nie bardzo. No chyba że się zdecydować na 3way centralny jaki visaton miał chyba ale tam był tiw200 czy tiw250

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez marcelmania Zobacz posta
                              znalazłem tez cos takiego ale na seasach http://www.troelsgravesen.dk/CENTER-641.htm
                              Wlasnie tak sie robi dobre centrale do kina.

Skomentuj

Wlasnie tak sie robi dobre centrale do kina.
                                Szczerze mówiąc to nad podobną koncepcją sam myślałem lub właśnie nad tym konkretnym

Skomentuj

Czaruję...
                                X