Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Al 130 na początek

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Al 130 na początek

Niedługo będę się zastanawiał na co wymienić to co mi gra teraz (Ushery8948 i 9950). Jak to w tej naszej diyerce bywa, że z czasem korci nas do zmian i to wcale nie dlatego, że gra nam coś źle. Nabyłem kiedyś okazyjnie parę AL130 Visatona. Trzeba by na tym jakieś trzy drogi zrobić. Jeśli chodzi o niskotonowy to skłaniałbym się do zastosowania TIW 200 XS, tym bardziej, że takie zestawienia były robione nawet przez Visatona. Z resztą głośnik chwalony. Ale co na wysokotonówkę? Na pewno chciałbym, żeby było to coś lepszego niż t9950. Bardzo lubię łagodne czysto brzmiące damskie wokale. Salon otwarty ok 25m2 bez żadnych adaptacji akustycznych. Napęd klon E450. Chętnie poczytam Wasze sugestie co do doboru głośników do tego średniaka. Budżet no cóż, nie skąpy ale - rozsądny. Być może to byłaby ostatnia konstrukcja dla mnie. Zwrotnica - w grę wchodzi tylko zlecenie wykonania projektu. Dziękuję z góry za sugestie.
    Pozdrawiam.

Jaki budżet ?

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
      Jaki budżet ?
      No pisałem, że rozsądny. Powiedzmy, że na pozostałe głośniki do 1,5 -2 k Pln. Głośniki nie muszą być nowe zawsze czasem jakaś okazja się trafi.
      PS Robię teraz na prezent dla znajomej takie tanie granie i parkę nowych w170s za 120 zł ustrzeliłem. Czasu na to daję sobie dużo. Budżet też nie jest sztywny. A po mału się będę za czymś rozglądał. Bylem tylko wiedział czego szukać.
      Pozdrawiam.
      Last edited by lokiec3; 20.05.2016, 10:15.

Skomentuj

Kiedyś łączyłem AL130M w 3 drogach z seasem L22RN4XP i morelem. Bardzo fajna konstrukcja. Myśle, że ten alu seas byłby nie najgorszą parą dla visatona.

Skomentuj

Masz al 130 czy al 130m?

Moze cos takiego https://www.hifi-selbstbau.de/bauvor...63-trio-ntlich

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Masz al 130 czy al 130m?

Moze cos takiego https://www.hifi-selbstbau.de/bauvor...63-trio-ntlich
            AL 130, ale woofer maksymalnie 8 cali to i tak będzie duże bydle jak na mój gust.
            PS a ten KE 25SC jest warty uwagi?
            Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez lokiec3 Zobacz posta
              ale woofer maksymalnie 8 cali
              Oj, nie zapieraj się. Od 8 cali to się bas zaczyna.

Skomentuj

Zgadza się, a od 12 cali rozwija skrzydła (jak ma gdzie:-) i nisko schodzi (jak dom ma piwnice;-)
                Last edited by andiwo; 20.05.2016, 18:44.

Skomentuj

Zamieszczone przez andiwo Zobacz posta
                  od 12 cali rozwija skrzydła (jak ma gdzie:-)
                  Japonski audiofil, zdecydowanie by sie z tym nie zgodzil :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                    Oj, nie zapieraj się. Od 8 cali to się bas zaczyna.

To ty chyba małego rewelatora nie słyszałeś
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Łukasz masz na myśli 15w?
                      Ja miałem w monitorze ok 10 litrach i robił zamieszanie😀.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                        To ty chyba małego rewelatora nie słyszałeś
                        Słyszałem. Ale dużego też słyszałem :P
                        I jak sobie porównam to się dalej trzymam mojego twierdzenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                          Kiedyś łączyłem AL130M w 3 drogach z seasem L22RN4XP i morelem. Bardzo fajna konstrukcja. Myśle, że ten alu seas byłby nie najgorszą parą dla visatona.
                          A ja chyba będę się chciał pozbyć L22RN4XP I ET338 :)
                          Last edited by sylvek; 22.05.2016, 19:19.

Skomentuj

Czego mogę spodziewać się po tym Morelu? Masz może odniesienie do Ushera 9950? Może coś się z tego urodzi. Jakby ktoś osłuchany i znający te przetworniki mógłby się wypowiedzieć z góry dziękuję.
                            Pozdrawiam.

Skomentuj

Morel to zdecydowanie lepszy tweeter od ushera. Jest dokładniejszy, lżejszy, ma jaśniejszą barwę. W zasadzie w każdym aspekcie to jest lepszy głośnik. Moim zdaniem ET 338 jest też najjaśniej brzmiąca kopułka ze wszystkich moreli jakie miałem i niewkluczone że będzie tak w ujęciu całej oferty morela. ET 338 ma pazur na wysokich tonach i należy to brać pod uwagę. Jak się go trochę przytłumi to jest dość filigranowy a jednocześnie juz nie taki agresywny na samej górze. Osobiście preferuje modele supreme bo są spokojniejsze i pozwalają na nizsze podziały ale elite też ma swój urok.

Skomentuj

Drugi element

No to drugi element układanki niedługo do mnie dotrze. Na dół TIW 200. Teraz coś fajnego na górę. Ktoś tu miał Scany za pół ceny do sprzedania (Scan-Speak-Illuminator-D3004-662000). Nie wiem czy jeszcze aktualne. No i podstawowa sprawa jak zgrałoby się to z Al130? Ktoś coś podpowie w temacie będę bardzo wdzięczny.
                                Pozdrawiam.

Skomentuj

Jak masz ok 500zł / szt to kup sb satori.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                    Jak masz ok 500zł / szt to kup sb satori.
                                    No ale teraz są dwa R i RN????
                                    Pozdrawiam.

Skomentuj

Sa podobne, RN to nowsza wersja z neodymowym magnesem. Jest odrobinę jaśniejszy na górze. Osobiście wolę te wersje. No ale jest droższy ;-)

Skomentuj

Rozmyślania ciąg dalszy: design

A teraz forma......?
                                        Wykopałem w czeluściach internetowych blok mahoniowy bardzo stary. Zrobiłby z tego dwa fronty ok 5-6 cm grube. I tak drapię się po głowie czy nie zainwestować 200 pln w ten materiał. Materiał materiałem to raz. Taki materiał daje duże możliwości co do formy. Tylko brak inspiracji. Czasami nadmiar pomysłów powoduje ból głowy :-). Jakby ktoś coś fajnego widział w temacie designu a możliwe by to było do wykonania w drewnie wdzięczny byłbym za podsunięcie pomysłu.
                                        A i jeszcze cały czas brak wysokotonowego Morel vs Satori może ceramik Visatona?
                                        Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X