Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer 2 x STX 32.500.8

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer 2 x STX 32.500.8

Witam wszystki serdecznie.

Po samodzielnych bojach z budową subwooferów postanowiłem tym razem, że zrobię coś z wykorzystaniem doświadczenia i wiedzy osób znających się na audio. Obecnie dwa przetworniki z tematu grają w obudowach ~50L BR strojony na około 35Hz, czyli zgodnie z tym co podpowiada producent. Salon w którym stoją suby ma około 50mkw z otwartym przejściem na dość duży korytarz, więc jedna skrzynka ginęła. Dodałem drugą ale okazało się, że jedyne sensowne rozmieszczenie to jedna na drugiej, umieszczone centralnie w rogu salonu. To dało mi do myślenia, bo oznaczać to może, że z subami nie do końca wszystko jest ok. Dlatego myśl, aby zrobić dwie nowe obudowy, może jedną, w której upakuję dwa głośniki? Miejscem nie jestem ograniczony, więc co polecicie w takiej sytuacji? Suby wykorzystam wyłącznie do muzyki napędzając jest Behringer'em CX2310 oraz końcówką Phonic Max1500.

Pozdrawiam
    Dawid

Jeśli obudowy masz wykonane prawidłowo, to kłania się tu akustyka pomieszczenia.

Zamieszczone przez dawid_gt Zobacz posta
    Salon w którym stoją suby ma około 50mkw z otwartym przejściem na dość duży korytarz

Skomentuj

Obudowy są szczelne, delikatnie wytłumiona tylna ściana, br ma średnicę 100mm, objętości netto ~50l. Obie skrzynki przy tych samych litrarzach mają odrobinę inne proporcje wymiarów i właściwie jedna gra jakby lepiej. Akustyka pomieszczenia jest z pewnością daleka od ideału, bo to świeżo wykończony dom. W salonie nie ma zbyt wiele mebli itp. Dlatego pomyślałem, że dwie skrzynki mogą dać mi lepszy rozkład niskich tonów w całym pomieszczeniu. Tak się jednak nie dzieje.
      Stąd właśnie chwila zastanowienia, czy te głośniki nie powinny mieć na przykład większych obudów BR albo może lepiej by grały w bardziej wyszukanej obudowie takiej jak izobaryczna czy band pass...
      Czy może do względnie dużego pomieszczenia i pod względem powierzchni i kubatury (wysokość 2,7m) lepiej przesiąść się na 15" lub 18"?

Skomentuj

Powiem Tobie tak, że znajomy ma suba na Daytonie 15", i to jest rasowy subwoofer, bez porównania do tych STX-ów, + wzmacniacz Hypex 4.0, i nie urywa jaj, a to tylko dlatego że ma salon w którym go ciężko ustawić.
        W niektórych miejscach zamiata kurz pod dywan, niestety to nie jest miejsce odsłuchowe.
        Może tak właśnie jest w Twoim przypadku.

Skomentuj

Czyli nie sugerujesz, aby coś zmieniać czy kombinować z obudowami...

Skomentuj

Podaj może jakie wymiary tunelu, może się walnąłeś przy strojeniu?
            Albo może masz zbyt wysokie oczekiwania co do ilości basu? Ciężko powiedzieć bez punktu odniesienia. Próbowałeś te suby w mniejszym pomieszczeniu?

Skomentuj

Tunel ma średnicę 100mm. Jego długość mierzona w środku przekroju (elementy proste i kolanko) ma około 330mm.
              Oczekiwania mam raczej rozsądne. Do tej pory w bloku, w małym pokoju używałem zestawu Logitech z5500. Subwooferów nie próbowałem w innym pomieszczeniu, po uruchomieniu od razu trafiły do docelowego pomieszczenia - salonu.

Skomentuj

Zawsze możesz jak masz możliwość odpalić je na dworze i posłuchać czy brzmieniowo jest ok.

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                  Zawsze możesz jak masz możliwość odpalić je na dworze i posłuchać czy brzmieniowo jest ok.
                  Albo porównać na miejscu z innym subem.

Jak stawiasz suba w rogu pomieszczenia to wzbudzasz wszystkie rezonanse i jest największe ciśnienie w pomieszczeniu.
                  Niektóre pomieszczenia są tak wredne, że rzeczywiście trudno cokolwiek zrobić. A jak jeszcze nieumeblowane to kaplica.
                  W Twoim przypadku najlepiej jak będziesz eliminował potencjalnie źle działające elementy. Np ten cross mi się nie podoba: po co ci to? jak to masz podłączone?
                  Pod inną końcówkę też byś mógł podłączyć.
                  Posłuchać w innym pomieszczeniu... itd
                  A jeśli masz dobrze wykonane i takie same obudowy to nic nie zmieni jak wsadzisz oba woofery w jedną paczkę.

Nie najlepiej też opisałeś problem, bo poza tym, że jeden sub "ginął" to nie wiadomo o co chodzi.

Zamieszczone przez dawid_gt Zobacz posta
                  może lepiej by grały w bardziej wyszukanej obudowie takiej jak izobaryczna czy band pass...
                  Wszystkie te obudowy są tak samo bezkierunkowe jak br, niewiele to zmieni.

Skomentuj

Subwoofer pojawił się pierwotnie w kinie domowym i służył do "straszenia widowni" w filmach akcji. Mogą więc pojawić się problemy ze słuchaniem muzyki z płyt DVDaudio lub SACD na zestawach 5.1/7.1/7.2_9.2. Mam już trochę praktyki w tym temacie, więc postaram się podzielić spostrzeżeniami.

śbc

Skomentuj

Zamieszczone przez krzyszy691 Zobacz posta
                      Mogą więc pojawić się problemy ze słuchaniem muzyki z płyt DVDaudio lub SACD na zestawach 5.1/7.1/7.2_9.2.
                      Autor tematu nie napisał nic o sygnale, ani też o tym że podłaczone jest to do amplitunera KD.

W sumie przydała by się informacja do czego to jest podłaczone...
                      Do końcówki mocy potrzebny jest przedwzmacniacz w postaci miksera, aby podać odpowiednio mocny sygnał.
                      Może w tym jest problem?
                      Last edited by marian; 01.06.2016, 20:46.

Skomentuj

W muzyce w przeciwieństwie do filmu nie chodzi o to żeby było " więcej basu ". Powinno się wszystkie nasze działania nakierować na rozszerzenie charakterstyki przenoszenia naszego podzespołu (kolumny głośnikowej / subwoofera). Więc dobór głośnika to podstawa. Jeśli używamy systemu 2.1 to można w jednej obudowie używć dwóch subwooferów. W zależności jak będą ulokowane w obudowie należy odpowiednio ustalić fazy. Można zakupić subwoofer z podwójną cewką takie stosuje f-m Creative w np. GigaWorks S750 (www.monacor.pl tu dostępny subwoofer z podwójną cewką). W systemach 2.0 również powyższe rozwiązania są do zaadoptowania. W małych pomieszczeniach stosuje osobiście zatyczke dla otworu bassrefleks podczas słuchania muzyki, usuwając ją przy filmach. Zjawisko "fali stojącej" jest często spotykane w pomieszczeniach o większej kubatuże i słabej adaptacji akustycznej.

śbc

Skomentuj

Dobry subwofer poradzi sobie i w stereo i w kinie:)używałem 2 velodyne i dla mnie takie rozwiązanie sprawdzało się rewelacyjnie.Słuchamn duzo muzyki filmowej np Hans Zimmer i nie spotkałem jeszcze kolumn króre mogą konkurować z dwoma subami:)+ monitory.Góra,średnica zasilana z "lampowca" resztę robią suby.

Skomentuj

Czaruję...
                          X