Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc !! Budowa kolumn dookólnych, trójdrożnych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc !! Budowa kolumn dookólnych, trójdrożnych

Witam serdecznie.
    Od pewnego czasu jestem pod urokiem kolumn Duevel Bella Luna http://www.duevel.com/Produkte/EBLdia.shtml. Byłem na odsłuchu w salonie audio, i jestem pod wrażeniem przestrzeni jaką tworzą, aczkolwiek brakuje mi w nich odrobinę basu. Cena ponad 30tys za komplet jest dla mnie nie do przeskoczenia a nawet nie do zaakceptowania, tak więc postanowiłem podejść do tematu skonstruowania czegoś podobnego. Przekopując forum można się natknąć na kilka podobnych projektów ale żaden z nich nie zbliża się do tego czego oczekuję, dlatego jestem zmuszony umieścić ten post. Im dłużej drążę temat w sprawie budowy DIY i samej tematyki audio mój projekt co tydzień nabiera innego charakteru. Bardzo mi zależy na podobnym wyglądzie aczkolwiek wprowadzę kilka modyfikacji bo nie chcę kopiować tego w 100%.

Zależy mi na skonstruowaniu zestawu do słuchania muzyki w pomieszczeniu około 20-30m2 ale jeśli projekt okaże się udany to wskazane by dał rade napędzić pomieszczenie 50m.
    Do napędzenia mam dwa wzmacniacze, pierwszy mój ulubiony i docelowy to Radmor 5102 który ma 2x25W na wyjściu i pod niego chcę skonstruować zestaw, może z czasem wymienię go na jakąś lampę ale prędko się nie zapowiada. Natomiast drugi to Denon AVR-1706, który w razie czego napędzał by 50m pomieszczenie.

Muzyka której słucham to Rock, Jazz, Indie, odrobina muzyki klasycznej, sporo filmowej. Uwielbiam Dire Straits, Queen... soul utwory wielo instrumentalne, saksofon, smyczki, trąbki i mocne kobiece wokale muszą być perfekcyjnie odtwarzane, góra bardzo wysoko, gitara musi być gitarą. Co do basu to bardzo bym chciał w końcu móc usłyszeć każdy bęben z osobna, by był możliwie jak najbardziej perfekcyjny, nie zależy mi na mocnym bardzo głośnym basie, bardziej dokładność no i żebym też nie musiał się go doszukiwać, co sie zdarzało podczas odsłuchu na Duovelach.

Moja konstrukcja z początku miała być dwudrożna z Bas Reflexem tak jak w Bella Luna ale doczytałem, że głośnik zamknięty ma większą dokładność tracąc na głośności. Idąc tym kierunkiem do nagłośnienia pomieszczenia 25m nie potrzeba mi estradowej mocy.

Zakładając, że budowa zewnętrzna kolumny będzie bardzo zbliżona do oryginału to obecny koncept zestawu wygląda następująco-
    Zestaw trójdrożny; głośnik niskotonowy, średniotonowy, wysokotonowy. Wszystkie w oddzielnych obudowach zamkniętych.

Na głośnik niskotonowy i średniotonowy mogę przeznaczyć około 70/75litrów tu opcjonalnie do wykorzystania.
    Głośnik niskotonowy chcę umieścić skierowany w podłogę a dokładniej na stożek który będzie rozpraszał równomiernie fale we wszystkich kierunkach.
    Głośnik średniotonowy i wysokotonowy tak samo jak w konstrukcji Duovela.
    W oryginalnych Duovelach jest średnionisko ton owiec i wysoko tono wiec, z czego średnionisko tonowiec gra w obudowie otwartej z nietypowym bas reflexem który można by nazwać otworem stratnym.

Na samą elektronikę nie chciał bym przeznaczyć więcej niż 2tys zł które są górną granicą.
    Zdaje sobie sprawę, że wymagania jakie postawiłem dla tych głośników są bardzo duże co do nakładu finansowego ale może jest ktoś kto potrafi odpowiednio z Was dobrać odpowiednie głośniki i zwrotnicę.
    A właśnie co do zwrotnicy to albo gotowy produkt albo projekt i ktoś kto by potrafił ją wykonać na zamówienie.
    Pod uwagę brałem głośniki takich producentów jak :
    Dayton, Seas, Monacor, 18 sound ( ale z 18 sound nie jestem pewien czy to nie za bardzo estradowe ) w prawdzie Duovele grają na neodymowych głośnikach czym się z resztą chwalą.

Czytając fora i uwagi doświadczonych konstruktorów na treść informacji ludzi którzy poszukują pomocy, myślę że wypisałem wszystko.
    Proszę o konkretną pomoc w doborze głośników i zwrotnicy.

Nie chce Cie zniechecac, ale postawiles sobie poprzeczke naprawde wysoko, tym bardziej, ze z tego co piszesz jestes w temacie zielony. I jeszcze ten naped Radmorem... Cuda na kiju :)

Skomentuj

No faktycznie wymagania bardzo duże.
      Myślę że lepszym rozwiazaniem w twoim przypadku byłby jakiś kit np.visaton fontana
      http://www.visaton.de/en/bauvorschla...ana/index.html
      W budżecie się zmieścisz a i głośniki są fajne.

Skomentuj

Radziłbym Ci rozpoczęcie prac nad tą konstrukcją od rzeczy najtrudniejszej. Zacznij od próby wykonania tych stożków. Zastanów się czy jesteś w stanie to sam zrobić czy musisz zlecić toczenie. Jeżeli zlecić to zorientuj się na ile to jest wykonalne i ile będzie kosztować. Bo może się okazać, że wykonanie stożków to będzie znaczna część budżetu. Głośnikami sobie głowy nie zawracaj, coś się dobierze.

Kiedyś robiłem prototyp czegoś podobnego ale w dużo prostszej formie. Głośnik szeokopasmowy 3 cale a nad nim stożek rozpraszający wykonany samodzielnie. Stożek wykonałem z MDFu a sam czubek z wysokogatunkowej sklejki lotniczej bo MDF się rozwalał. Toczyłem to prymitywnymi metodami na wiertarce bo nic lepszego nie miałem w warsztacie. Dla uproszczenia jak w fontannie visatora stożek był liniowy, tu są wykładnicze lub jakieś inne krzywe co dodatkowo utrudnia temat. Stożek zrobiłem w 2 wieczory, zagruntowałem go żywicą i położyłem lakier, wyszło całkiem dobrze jak na taką chałupniczą metodę ale.. dużym uproszczeniem było to, że miał on ok 10cm średnicy. Przy większym tego typu metody mogłyby się nie sprawdzić, druga sprawa nie podjąłem się próby wykonania drugiego bo z góry wiedziałem, że nie uda mi sie identycznego "z ręki" wytoczyć. Zakładałem zrobienie z obecnego formy silikonowej i odlewanie kolejnych z żywicy.

Problemem tej konstrukcji jest również kształt stożków. Trudno określić jaki on ma być. Nie mam wiedzy w tym temacie i tego jak należy to dobierać. Moim zdaniem bezpieczną opcją jest kopia pomysłu visatona gdzie stożek ma przekrój trójkątny. Widać, ze jest to w jakiś sposób sprawdzony kształt. Te nieliniowe stożki mogą być lepsze ale może i są gorsze w jakiś aspektach, trudno powiedzieć. Na pewno w wykonaniu są prostsze a jak widać u visatona również działają.

Na pewno stożek musi być wykonany bardzo staranie bo zafalowania powodują rezonanse w paśmie. Sam montaż, dobór wysokości też ma znaczenie na przebieg ch-ki . Samo rozpraszanie pasma przebiega w sposób taki sobie. Czyli jeżeli głośnik na osi (mierzony w sposób normaly) ma płaską ch-kę to po zastosowaniu stożka ch-ka zacznie opadać, im wyższa częstotliwość tym bardziej. Odbicie nie jest 100% a straty nim spowodowane dają te opadanie. O ile w przypadku głośnika nisko-średnio tonowego nie jest to problem bo dodatkowo "pomaga" w filtracji to przy wysoko tonowym może sprawić jakieś problemy. Pewnie trzeba będzie to korygować zwrotnicą lub dobierać głośniki o ch-ce wznoszącej. Generalnie zjada to dość sporo efektywności. Głośnik nisko-średnio tonowy po zastosowaniu stożka w zasadzie nie wymaga wielkich korekcji baffle step bo tyle traci efektywności w średnim pasmie.

Tyle mniej więcej dowiedziałem się ze swoich eksperymentów. Jeżeli chcesz zrobić taką konstrukcję to radze Ci zacząć od tematu tych stożków a następnie dopiero brać się za dobór głośników. Najlepiej by było wykonać również prototypowe obudowy i eksperymentalnie dobrać położenie stożka do głośnika. Do tego będą potrzebne pomiary, niestety. Tak samo przy konstrukcji zwrotnicy bez tego sie nie obędzie a i sama konstrukcja jest trudna do przewidzenia.

Prawdę mówiąc radziłbym Ci skopiować projekt Visatona lub bardzo mocno na nim bazować. Kopiowanie Duevela może się źle (akustycznie) skończyć. Poziom skomplikowania tej konstrukcji wykracza poza przeciętne możliwości DIYowca i wymagałby posiadania sporej ilości czasu, srodków, narzędzi aby dość do tego co konstruktorzy tam mieli na myśli. Z tego co widzę, budżet masz dość mocno ograniczony, dlatego jeżeli chcesz mieć chociaż namiastkę tamtego dźwięku to lepiej oprzeć sie na tym co zrobił visaton. Szczególnie ze masz gotowy projekt na tacy. Masz tez odpowiedź dlaczego te kolumny Duevela kosztują 30 tys.. ;-)

Skomentuj

Wiecie co, stożek to można zrobić nawet z odlewu gipsowego. Ulepić formę nawet z gliny, modeliny, plasteliny, ciastoliny czy czegokolwiek innego tak jak rzeźbiarze robią, wylać w to gips, tylko nie szpachlowy (można uzupełnić jakimiś luźnymi włóknami pociętymi z worka czy innej firanki) na koniec ładnie oszlifować, pomalować/polakierować. Kwestia kształtu. Albo można z masy papierowej. Albo z masy solnej.

Ale opracować kształt, odległości, zwrotnicę... Może zacznij od zrobienia jakiejkolwiek kolumny żeby się w ogóle pomiarów i projektowania zwrotnic nauczyć?

Skomentuj

Ciesze sie, ze jest taki odzew w temacie. Wiele nowych informacji,glownie co do fal na stozku,zapewne bede sie jeszcze kontaktowal z yoshi80. 2tys to gorna granica na same glosniki i zwrotnice,obudowy w to nie wliczam i manualnie oraz sprzetowo z tematem sobie poradze,nawet jest mala szansa na skopiowanie stozkow od bella luny. Ogolnie wolal bym kolumne z dwoma glosnikami ale obawiam sie ze nie sprosta temu czego oczekuje i co jest zawarte w pierwszym poscie. Znalazlem na forum propozycje do monitora trojdroznego, a polecano takie glosniki Dayton rs270-8 rs150-8 rs28f. Oraz seas l26rfx/p l15rly oraz morel st1048 nie wiem czy to sie nada licze ze pomozecie. Skupiamy sie tylko na elektronice i litrach jakie sa do dyspozycji. Z gory dziekuje

Skomentuj

Moim zdaniem zupełnie źle podchodzisz do tematu a to wynika z kompletnego braku doświadczenia. To typowe że początkujący rzucają się z motyką na słońce. Jak również to, że im mniejsze doświadczenie tym bardziej szalony pomysł a przy tym zwykle kompletny brak środków.

Pozwól, że Ci wyjaśnię jak to działa. Jak masz zamiar budować kolumny to albo korzystasz z gotowego projektu i wtedy jest to opcja najtańsza ale nie masz pola zmian, albo projektujesz samemu ale trzeba się podjąć trudu i kosztów zdobycia wiedzy (np sprzęt pomiarowy który trochę kosztuje, nie mówiąc o czasie poćwięconym na naukę i zrozumienie materii) albo zlecasz zaprojektowanie komuś doświadczonemu i odpalasz mu za to kilkaset zł bo chłop musi posiedzieć niekiedy tydzień lub dwa żeby ogarnąć temat. Dwie ostatnie opcje są oczywiście sporo droższe od pierwszej.

Mając 2 tys na głośniki i zwrotnice i zero doświadczenia zostaje ci opcja nr 1 bo opcja nr 2 lub 3 pochłonie Ci prawie połowę budżetu na same zwrotnice wiec zostanie tysiąc/tysiąc parę zł na głośniki czyli bardzo niewiele. Szczególnie na układ 3 drożny, nieco ponad tysiąc zł na głośniki to bardzo mało. Dodatkowo wydumałeś sobie mega skomplikowane kolumny które w połączeniu z zerowym doświadczeniem, dużymi oczekiwaniami (układ 3 drożny) oraz bardzo niskim budżetem równa się zero szans na powodzenie.

Dlatego są następujące opcje.
              Zchodzisz na ziemię, zapominasz o kolumnach deuvala i klonujesz jakiś gotowy projekt. Masz tanio i dobrze.
              Albo podejmujesz sie zrobienia dookólnych i grzebiesz wszystko samemu włącznie z pomiarami itd ale nie zmieścisz się w zakładanych wydatkach, na bank je przekroczysz. Jak zrobisz obudowy to możesz zlecić tez komuś wykonanie pomiarów i zaprojektownaie zwrotnicy za te parę zł i ale dojdą dodatkowe koszta. No i specyfika projektu wymaga dostarczenia obudowy do projektującego (bo sam sobie jej nie robi) co dodatkowo podnosi koszty.

Ja proponuję ci zejść na ziemię i jak chcesz się bawić w DIY audio to zacznij od czegoś w swoim zasięgu możliwości. Każdy ma jakieś marzenia, ja się w to bawię już dobre 15 lat i mi się teraz marzą kolumny na wzór Sonus Faber Aida ale do tego potrzebuje grubo ponad 10 tys na przetworniki oraz masę czasu i kasy na obudowy. Dlatego na razie takie marzenia leżą i czekają na kiedyś tam.

Skomentuj

A ja pójdę pod prąd jeśli chodzi o muzykę jaką preferujesz osobiście polecił bym jakieś open baffle / Turbo baffle . O ile masz na to tyle miejsca choćby "All eminence 3W OB" (Alpha 15 A and Beta 8 CX with EAPT 50) projekt CT z czasopisma Klang und ton prawdopodobnie się zmieścisz finansowo . Decha 58x90 cm tylko trochę powietrza musisz mieć z tyłu . Jest wiele dróg w kierunku OB , Na przykład fa22rcz (który nota bene bedę aplikował do clozeta) w dużej desce konkuruje odważnie i praktycznie niczym nie ustępuje CIARE CH250 i pozwala zaaplikować się w konstrukcji turbo baffle . Nic tylko poszukać , na przykład ZOB http://www.decware.com/cgi-bin/yabb2...num=1386589985 wystarczy poświęcić z 2 godziny i wyskalować rysunki to naprawdę jest łatwiejsze niż taki ekperymentalny projekt . Lub pojechać w przetworniki vintage . Słuchałem u kumpla ostatnio dech na fostexach FE167E podpiętych to purystycznego 2A3 DIY na egzotycznych partsach na lampkami Five chyba z 700$ dał za parę . dotąd nie mogę się pozbierać emocjonalnie .

Skomentuj

Ja miałem kiedyś chęć zrobić ob na eminance 15"beta albo delta nie pamiętam i do tego fostex fe166en ale temat umarł a głośniki leżą😕.
                  Może wytnę deche i spróbuję.

Skomentuj

Troche nam sie temat zaczyna rozjezdzac. Czytam o tych fontanach od visatona, troche estetycznie je zmienic to moze, ale sa opinie ze srednionisko tonowiec ma marna srednice. Juz sie zastanawiam nad tym co yoshi pisal,mianowicie gotowy projekt ale dwudrozny w zamknietej jak i otwartej puszce. Nikt sie nie wypowiedzial na temat tych daytonow ktore podalem? Teraz pisze z tel ale na kompie mam wycinek z amerykanskiego forum i podaja ze w duovelach planetach na 99% sa 18 sound,pozniej dodam uzupelnienie jakie to glosniki. Ale moze gotowy projekt zmienic odrobine obudowe i poeksperymentowac ze stozkiem nad jakims dobrym srednioniskotonowcem. Propozycje?

Skomentuj

Akurat w fontannach siedzi bardzo dobry głośnik AL170. Jest to jeden z lepszych nisko-średnio tonowców w swoim przedziale ceny. Jak ktoś pisze, ze średnica była kiepska to być może przez te stożki a nie przez głośnik który jest dobry.

Jeżeli masz pomysł żeby wziąć gotowy projekt jakiejś typowej kolumny a następnie przerobisz ja na dookólną to jest to bardzo kiepski pomysł. Tak jak Ci pisałem, przekręcenie głośnika do góry i dodanie stożka zmienia absolutnie wszystko. Od charakterystyk, przez efektywność po zgranie fazowe. Taką adoptacją gotowego projektu tego nie zrobisz.
                      Jak chcesz mieć takie dookólne kolumny to albo kopiujesz gotowy projekt jak np visaton gdzie masz wszystko rozrysowane, powiedziane co i jak i trzeba tylko to powielić albo robisz wszystko od 0 włącznie z pomiarami i projektowaniem wszystkiego na nowo. Wszelkie inne półśrodki spowodują że to nie będzie działać poprawnie a na pewno będzie działać gorzej od tej podobno kiepsko brzmiącej na średnich fontanny visatona.

Trochę mam wrażenie, ze się napaliłeś na duevala ze względu na wygląd a nie na działanie i uparcie trzymasz się tego, że to musi wyglądać jak tam. Takie podejście zwykle kiepsko sie kończy dla brzmienia ;-)

Głośniki dytona sa całkiem ok, są warte swoich pieniędzy. Tylko może najpierw sprawdzaj sobie ceny nim zaczniesz się pytać o opinie bo masz ledwie 2 tys a same zestaw głośników Dytona o które się pytasz czy są dobre kosztuje 2300zł a doliczając zwrotnice zakręci sie przy 3 tys. Nie wspominając o zestawie na seasie i morelu który będzie kosztował jeszcze więcej. Przy takim podejściu to jest rozmowa o niczym bo masz 2 tys na głośniki i zwrotnice a się pytasz o coś co jest 1,5-2 x droższe więc szkoda klikać w klawiaturę skoro i tak tego nie wykorzystasz.

Skomentuj

Wiesz jeśli gra była by warta świeczki to bym dołożył, ale ok przespałem się z tym co mi napisałeś i dumę wraz z ambicjami schowam w kieszeń. Faktycznie skupie się na tych fontanach, ale co do wyglądu Duovelów to wyglądają wspaniale jak również i grają, wbiło mnie podczas odsłuchu gdzie później porównywałem je z kolumnami z dużo wyższej półki cenowej i Duovele podobały mi się bardziej. Owszem wygląd też ma duże znaczenie bo nie chcę by mi wnętrze szpeciło. Tak więc pytanie do Yoshi 80 czy gdy zachowam w fontanach wymiar wysokości i litrażu skrzyni zamieniając tylko 8 ścianek na 4 to czy wpłynie to znacząco na charakterystykę ???

Skomentuj

W Duevel Bella wysokotonowiec kompresyjny pracuje w dookólnej tubie.

Może się przydać
                          http://www.htguide.com/forum/showthr...ng-New-Cooking
                          Last edited by Echo1; 25.05.2016, 10:32.

Skomentuj

Dokładnie, a w tubie umieszczony jest stożek, obudowę Duovela dobrze sobie obejrzałem i to nie stożki mnie od początku martwiły tylko rozwiązanie bas reflexu i tu bez rozkręcenia kolumny na które nikt nie pozwoli ciężko to wybadać. Ale dobra widzę że póki co z Bella Luny nic nie będzie. Skupiam się na tej Fontanie i ewentualnym drobnych przeróbkach.

p.s Swoją drogą jest spora szansa, że mniej więcej za rok te Duovele wylądują u koleżanki w domu bo tez jest nimi zachwycona, ale najpierw musi się z budową domu uporać. Zakładając, że je kupi i udostępni do pomiarów przed lub po gwarancji to jest możliwość sklonowania parametrów, zwrotnicy itp. Czy podejmowaliście się czegoś podobnego, czy to ogólnie możliwe ?? Czy ktoś by umiał to zrobić. Już czysta ciekawość tak daleką przyszłość ??

- - - - - aktualizacja - - - - -

Echo 1 dziękuje, to wygląda ciekawie, ale muszę się w to wczytać

Skomentuj

Zamieszczone przez Arek M Zobacz posta
                              czy gdy zachowam w fontanach wymiar wysokości i litrażu skrzyni zamieniając tylko 8 ścianek na 4 to czy wpłynie to znacząco na charakterystykę ???
                              Nie powinno to mieć żadnego znaczącego wpływu :)

Skomentuj

To dobra wiadomość :) Czyli można iść podobnym rozumowaniem modyfikując inne konstrukcje ??

Skomentuj

No i po długich wpisach Yoshi sprowadził Arka M na ziemię.
                                  Visaton al170 to b.dobre głośniki sam miałem kiedyś zestaw zrobiony na nich i grało całkiem ciekawie.
                                  Arek M więc buduj te fontanny i sam się przekonasz że to gra fajnie a nie czytasz że ktoś napisał że mają słabą średnicę nie wiadomo kto to pisał i jakie ma upodobania odnośnie brzmienia.
                                  Ważne żeby tobie sie podobało i będziesz miał porownanie do Duevel.
                                  A może się okaże że zagrają lepiej😀.
                                  Powodzenia.
                                  Last edited by zibii; 25.05.2016, 12:13.

Skomentuj

Jakie są rekomendacje odnośnie ustawienia takich zestawów w pomieszczeniu. Odległości od ścian wyglądają podobnie jak przy typowych paczkach?

Skomentuj

No muszę przyznać, że z początku jest to bardzo irytujące jak wydawało by się fajny pomysł jest przez Was bombardowany no ale w końcu wiecie lepiej macie doświadczenie więc i tak zrobię. Zmontuję te fontany a jak się trafi Bella Luna u koleżanki to na pewno się w tym temacie do Was odezwę. Dzięki za pomoc

Skomentuj

No bo to jest tak, że najpierw się czyta jak taki na przykład Yoshi robi projekt kolumn. Hop, siup, pomierzył. Hop siup zamodelował hop siup zmontował zwrotkę posłuchał zmodyfikował. I tak Hop, siup kolumny stoją.
                                        Początkującym się zdaje że to tak łatwo.
                                        A później zaczynają się schody: skąd wziąć mikrofon? Pre nie działa. A później "nie moge skalibrować SW" A później "Nie mogę zgrać zwrotki" itp itd.
                                        Stąd najbardziej sensowna porada: zrób pierwsze kolumny wg projektu, a później zacznij nabierać wiedzy. Dużo ludzi się czuje zniechęconych takim przyjęciem na forum, ale później z perspektywy czasu wychodzi, że to dobra rada.

Skomentuj

Czaruję...