Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomiary z wykorzystaniem karty dźwiękowej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomiary z wykorzystaniem karty dźwiękowej

Witam wszystkich,
    nie wiem, czy ktoś też miał taki problem, chodzi o to, że gdy chcę wykalibrować moją kartę to w zakresie do 100 Hz zawsze mam różne cuda i dziwy. Za każdym naciśnięciem kalibruj pojawia mi się inny wykres i to z bardzo dużym rozrzutem nawet pik 20 dB. Powyrzej 150 Hz charakterystyka jest powtarzalna. Na początku myślałem, że jest coś nie tak z moją kartą. Zmieniłem kartę na inną i znów to samo. Zacząłem się bardziej temu przyglądać i zobaczyłem, że te zmiany następują najbardziej w okolicy 50 Hz - czyli częstotliwość sieci.
    Jeżeli ktoś robiąc pomiary kartą dźwiękową miał taki problem to proszę o radę co można by poradzić, aby pozbyć się problemu.
    Pozdrawiam

SoundWave napisał mi:
    Zamieszczone przez SW
    syf przy 50Hz to przydźwięk sieci :P typowe popraw kable/zmień zasilacz w
    kompie/zmień karte dźwiekową/pokombinuj......
    tez mam ten problem:-) chyba zmienie zasilacz bo ten juz mnie wkurza.. taki jest głośny:-)

Skomentuj

O to chodzi, że zasilacz zmieniłem jakiś czas temu bo poprzedni był niewydolny, zapłaciłem jak na mnie kupę kasy - całe 170 zł. Ma tam takie różne HI-POTy i inne dynamiczne regulacje napięcia. Niestety nie mam innego na zamianę. W dwóch różnych kartach pojawia się ten sam problem z rozrzutem charakterystyki przy 50 Hz - raczej to nie może być wina kart. Zasilacz jest podłączony do uziemionego gniazdka przez listwę z filtrami.

Skomentuj

Tez zaobserwowalem ten problem szczegolnie widoczny na charakterystyce wodospadowej. Nie znalazlem na to rozwiazania. Problem dotyczy tez petli mas ktore zawsze wystepuja w kartach muzycznych. Sam wynik pomiaru duzo zalezy od ustawien. Jesli mierzysz impulsem to musi byc dlugi bo krotki impuls z dlugim czasem badania odpowiedzi daje wlasnie takie anomalie.

Skomentuj

probowałem z samym ułozeniem kabli:
          to znaczy byle dalej od sieciowego komputera i tak w miare daleko od siebie i troche sie poprawiło, ale niewiele... zasilacz mam lichy wiec moze od tego? jak kiedyś zmienie to moze sie poprawi

Skomentuj

Czaruję...
          X