Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny estradowe!!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny estradowe!!

Witam!! Sprzedałem swoje stare kolumny którymi grałem na imprezach i wpadłem na pomysł zrobić sobie nowe. Planuje zrobić narazie dwie 3-way. W każdej będzie po dwa basy STX-a GDN 30-200-4 AE połączone szeregowo. Średni ton ma być docelowo Tonsil GDM 16/80/1, a sopran GDWT 12-19/100/FP Tonsila. Wszystko w obudowie B-R 90 litrów strojonej na 50 Hz. Co o tym sądzicie?? Doradzcie mi jeszcze jaką zwrotke zrobić. Pozdro!!

ten stx ponoć kiszka totalna 32-150 jest o wiele lepszy i spec od stxow czyli SW ci to samo powie , on gra na imrpezach tymi stxami 32-150 i ma o nich wysmienitą opininię są tancze i lepsze, niewarto pakować sie w te 30stki :)

Skomentuj

Ale gdzie kupie te stx-y z tamtej serii. Te z nowej serii mają SPL 86-87 dB. Wiec beda za cicho graly:/

Skomentuj

wydaje ci sie ze za cicho :) po dwa to bedzie już głosnije pozatym one wymagają pieca jak jedna kolumna bedzie u ciebie zawieralą DWA takie przetworniki to ze 300-400W na jedną kolumne musisz wpakowac żeby rozbujać impreze

pozatym zapewne te kolumny na twoje imprezy wystarczą , chyba nie są t otak poważne imprezy jak hmm 100dniówka, slub czy chociazby dyskoteki szkolne na cali gimnastycznej (buahah) gdyby tak byo to takie dwie kolumny ci niewystarczą i prawdopodobnie gdygby chodziło o cos ak powaznego to sam powinieęs sie w tym lepiej orientowac

a powiedz najpierw jakie miałes poprzednie kolumny wtedy będzie wiadomo co dobrac patrząc pod względem tego zeby było lepiej niż kiedyś
        bo jak miałes jakieś fabryki na eminence estradowe czy jakieś miłe JBLe noto z stxami zapomnij

Skomentuj

To miałem 2 kolumny i w każdej było po 2 GDN-y 25/60 i 2 syczki tubowe STX-a. I grałem na dyskotekach szkolnych w salach gimnastycznych, no i kiedys pare razy na sali 23 x 9 m.

[ Dodano: 2005-02-01, 15:22 ]
          Jeszcze jedno czemu uwazacie ze GDN 30-200-4 AE to kicha?? Co w nich jest takieego dennego??

[ Dodano: 2005-02-01, 15:39 ]
          A gdyby zamiast tych czterech 30-stek kupić dwa GDN 38-300-4-AE??? Wtedy konstrukcja sie troche zmieni inny średni i inne soprany.

Skomentuj

ja mam STX 32-150-4-SC w subie i powiem ze przy wzmaku estradowym sie dusi u mnie w pokoju wiec jak bym mial pomyslec jak graja 4 to na salke gimnastyczna by sie nawet nasaly :]

Skomentuj

GDN32-150 STX-a nie nadaja sie na kolumny estradowe!!!!!! Glupoty totalne pisza ci ktorzy uwazaja ze to glosniki do naglosnienia.
              Nie znam wersji estradowej ale na pewno bym ja kupil do tego celu niz wersje domowa ktora sie na pewno rozleci dosc szybko. Seria estradowa STX-a ma za duze Xmax przez co nie ma za duzej efektywnosci ale na pewno wieksze niz seria domowa. Z tak duzym Xmax glosnii te raczej nadaja sie na subwofer bo srednie tony to z nich raczej slabe beda. Trzeba by dawac nadstawki z np 10calowym sredniotonowcem. Tuba tonsila GDWT12-19/150 jest ok do takiego systemu.

Skomentuj

Narazie chyba sie powstrzymam i skołuje wiecej hajsu. Zrobie coś dobrego i nie będe się męczył.

Skomentuj

a ja polece czeską ARA 30cm. Efektywność koło 95dB powinno starczyc. Co do jakośći śrendich- możesz zrobić 2 drogi. 200zł około kosztuje- nie słuchałem ale pewnie warto!

Skomentuj

stara seria domowa była super :) SPL był sporo ponad 90dB.... teraz zostają chyba tylko estradówki..... a szkoda bo stare 32/150/4SC sprawdzały się super i nie było mowy o ich spaleniu :) myśle że kupie niedługo 30/200/4AE i coś o nich napisze

Skomentuj

no a co z nowa seria 32..? juz nie takie dobre?

Skomentuj

Nowa seria ma SPL tylko 87 dB. i symulowalem go w WinISD ktory proponuje mi obudowe closed:/!! A na impry to nie bardzo. Wiec dalem dla dwóch Vented i obudowe 70 l i strojenie 50 Hz. Robi podbicie 7dB przy 60-70 Hz. I max spl w tym pasmie ma 123 dB. a dalej to tylko ok. 116 dB. Wytrzymałość mocowa jest jak to u STX-ów, czyli bardzo dobrze. No i nie wiem jak długo wytrzymają przy głośnym graniu.

Skomentuj

te 32 nie są złe ale stare były lepsze... a z estradówkami odwrotnie stare były kiepskie a nowe zdecydowanie poprawili :)

Skomentuj

no to czekam z mysla ze kiedys pomierzysz te estradowki ;]

Skomentuj

Prawdziwe pomiary STX-a GDN32-150-4SC w ok 60dm3 closed.
                              Kto chce niech sprawdzi co mu symulator pokazal.
                              Załączone pliki

Skomentuj

symulator pokazuje to samo a nawet i szybszy spadek od 50 hz w dol :)

Skomentuj

hmm to 32 ma wikszy SPL niz myślałem :) w takim razie ciekawe ile mialy stare :)

Skomentuj

T co mi doradzicie?? Wartają coś te pseudoestradówki 30-200 albo te 32-150 stx-a??? Warto zrobić na nich jakies zestawy estradowe??

Skomentuj

Czaruję...
                                    X