Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa kolumn do PANASONIC SA-PT450

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa kolumn do PANASONIC SA-PT450

Witam wszystkich serdecznie.

Jestem zupełnie nowym użytkownikiem forum, więc proszę o wyrozumiałość. Dorwałem dziś za śmieszne pieniądze DVD PANASONIC SA-PT450. Kupiłem to za grosze, jednak bez kolumn i pilota. Chciałbym prosić o pomoc w zbudowaniu na razie tylko kolumn frontowych i jakiegoś małego suba. Potrzebuję czegoś o małych wymiarach, fronty powiedzmy do wymiarów 200x200x350mm, sub powiedzmy 300x300x450mm. Myślałem o tym żeby na początek pudełka frontowe były tylko 2 drożne, chciałbym żeby można je później użyć jako tyły. Docelowo plan jest taki żeby zrobić z tego całe kino domowe. Kwota którą chciałbym przeznaczyć na początek to jakieś 150 zł, oczywiście bez obudów. Chciałbym również zauważyć, jak zapewne wiecie, że nie potrzebuje filtra do suba, gdyż jest on wbudowany w sam odtwarzacz. Proszę o informacje na temat tego czy przy tym playerze jest sens inwestować w zwrotnice, jakich głośników użyć, z czego złożyć pudła (mdf czy może zwykła płyta meblowa), jak przygotować pudła żeby później zrobić na nich maskownice itd. Proszę o wyrozumiałość i nie opierdzielanie mnie jeżeli napisałem coś nie tak :) Pozdrawiam.

P.S. Proszę o wyrozumiałość admina jeżeli wstawiłem to w złym wątku, zaczynam u was i chciałbym prosić o pomoc.

Czesc.
    150zl za dwudrozne kolumienki to chyba nie ma szans. Za takie pieniadze nie da sie kupic nawet najtanszych, firmowych glosnikow, nie mowiac o zwrotnicy, przewodach, jakis terminalach etc. To juz chyba lepiej kupic jakies stare, uzywane kolumny z Niemiec.
    Pytasz czy jest sens stosowania zwrotnicy, to ja zapytam, czy jest sens jezdzenie rowerem na kapciu? To raczej nie jest forum typu Spryciarze, czy cos w rodzaju "jak z pudelka zapalek i gwozdzia zrobic system stereo?".

Poszukaj czegos gotowego na olx czy jakiejs gieldzie, targu etc.

Skomentuj

poszukaj uzywanych glosnikow, najlepiej calego kompletu kina domowego

ten odtwarzacz to zabawka wiec nie przejmuj sie tak kolumnami.
      kup wzmacniacz/amplituner stereo i dopiero wtedy mozemy zaczac zabawe z dobrym stereo

Skomentuj

Koledzy, zabrałem się za to inaczej, tak jak radziliście. Mam dwa fronty SONY SS-MD313. Jakiś dół jeszcze chce, coś takiego żeby pograło, oczywiście bez przesady. Czy lepiej kupić jakiegoś suba z kina domowego, czy lepiej złożyć jakieś pudło?

Skomentuj

wyszukaj ile mocy moze dostarczyc to kino
          prawdopodobnie nadal uzywki

Skomentuj

Kolego, trzymasz się mocno? Bo jak nie to złap w rękę jakiś mały przedmiot, nie wiem, myślę ze pałac kultury będzie ok. Otóż kolego w informacjach które znalazłem dowiedziałem się ze... Trzymasz sie nadal, prawda? Więc już ci piszę... 1000W, nie wierzysz? Proszę, oto strona z której mam tą informacje. http://www.markdownelectricals.co.uk...em-p-1976.html

A tak poważnie, zastanawiam się czy jest jakiś sens budowania pudła, wydawania kasy na głośnik, obijanie/oklejanie obudowy itd. czy lepiej po prostu kupić jakieś małe "gówienko" które trochę pomarudzi w domu? Nie mam jakiś wielkich wymagań, te soniaki chcę podłączyć jako frontowe w tym "cudzie akustyki w kinie domowym", podejrzewam jednak że żadnego basu one mi nie dadzą, dlatego chciałbym jakieś pudełko do tego podpiąć.

I tak, naprawdę nie spodziewam się jakiegoś HI-END, zastanawiałem się nawet nad zakupem tego czegoś: http://allegro.pl/zestaw-satelity-ce...686402713.html (Zestaw Satelity + Centralny Voice Kraft 1004 W-WA) ale jak poczytałem i pooglądałem filmiki w których jest informacja że przewody w środku są poniżej 0,5mm2 to stwierdziłem ze jednak posłucham waszych rad, dlatego teraz pytam o jakieś jebnidełko, bo podejrzewam że z samych tych soniaków basu mieć nie będę. To ma być coś co po prostu gra, coś z czego mogę puścić radio i nie słuchać tego jakbym grał z telefonu.

A może ktoś z Was ma jakieś pudło dudniące które jest już niepotrzebne?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Aha, i szukam jeszcze maskownic do tych soniaków, ktoś, coś?

Skomentuj

Zamieszczone przez Maciek2016 Zobacz posta
              uż ci piszę... 1000W
              Możesz jeszcze i dwa zera dodać, ale serwisówka wyraźnie mówi że pobór prądu 135W. Po prostu kolejne marketingowe "perpetum mobile"
              Cudowne rozmnożenie.
              "ITotal RMS Dolby Digital mode power: 1000W
              ITotal DIN Dolby Digital mode power:590W"
              Zwracam uwagę na literkę I przed każdym totalem.
              To już nawet nie PMPO :)
              Te Chińskie Iwaciki jakieś takie malutkie :)

To jak 150 za głośniki, to jaki masz cały budżet?
              Po mojemu, to jak urządza cię takie jebadełko, to popatrz na allegro za używanym jakimś takim kinem domowym, szkoda czasu na większe dywagacje na ten temat. Ja taki komplet ostatnio dla babci (słuch już nie ten, telewizor nie daje rady a i film na DVD by obejrzała) za 75zł kupiłem.
              O, jaki zaj... zestaw: http://allegro.pl/zestaw-5-0-voice-k...254294891.html
              Last edited by Micwoj; 09.06.2016, 08:13.

Skomentuj

Ależ kolego Micwoj, ja doskonale sobie zdaje sprawę z tego jak to wygląda w rzeczywistości. Kwestia jest tego rodzaju ze chce podpiąć COŚ pod te "1000"Watt. Ja po prostu chcę żeby mi coś grało, sam odtwarzacz kupiłem za... 20 zł. Poważnie, nic więcej za niego nie dałem. Byłem ze swoją kobietą w lumpku, takim gdzie nie mają tylko ciuchów ale tez inne rzeczy. Ona szalała szukając rzeczy dla siebie i naszej małej, ja stwierdziłem ze zobaczę "na sprzęcie". Znalazłem to coś, zapytałem czy można to podpiąć do prądu. zadziałało. Już w domu pokombinowałem dalej, sprawdziłem wszystkie kanały, działają, wiec po prostu chcę zrobić sobie coś co będzie grało. Za 20 zł nie kupie radia, a już na pewno nie takie które ma więcej niż 3W i to w mono. Może ustalmy jedną rzecz, ja nie spodziewam się, nie oczekuję żeby to grało jak harman kardon, ja po prostu chcę żeby to grało. A w związku z tym że mój klimat muzyczny jest basojebny to chcę mieć jakieś pudło do tych soniaków.

Jakbym miał patrzeć na moc podawaną przez producenta... Wiesz, w 96 albo 97 roku złożyłem swój pierwszy komputer, do zestawu oczywiście dobrałem kolumienki. na pudełku było napisane 360w PMPO,...Nawet wtedy, kiedy byłem gówniakiem i nic nie wiedziałem to było dla mnie chore

Skomentuj

OK, tak się tylko z tej wspaniałej specyfikacji śmieję. 20zł to właściwa kwota za ten sprzęt. Dobierz coś co będzie pasowało i coś tam będzie plimkać. Takie zestawy są za grosze. Wszystkie projekty na tym forum cenowo nie mogą z czymś takim konkurować. Jakościowo to oczywiście inna półka, ale jak zwykle coś za coś.

Skomentuj

Dobra dobra, powiedziałeś co miałeś powiedzieć a teraz pomóż. :) Jest sens coś składać, czy lepiej jakieś pudło basowe kupić? Oczywiście mówię o tych plastikach z zestawów kinopodobnych.

Skomentuj

Nie potrafię ci odpowiedzieć. Jak coś zrobisz, to zaczniesz szukać lepszego wzmacniacza, po jakimś czasie pojawi się głód na lepsze kolumny... Okaże się że rozrywka w warsztacie jest wciągająca. Zastanów się czy na pewno chcesz w to iść.

Mogę ci powiedzieć co ja bym zrobił. Poszedłbym w stereo (filmy też się fajnie ogląda) i złożył jakiś chociaż najtańszy projekt z forum. http://diyaudio.pl/showthread.php/25...ekt-by-Pawel-S
                      http://diyaudio.pl/showthread.php/27...kt-by-Yoshi_80
                      Na początek ten ampli kina może być, lepszy rydz niż nic :) I będziesz miał satysfakcję raz, że sam coś zrobiłeś, a dwa że fajnie gra. Ale uważaj, na niebezpieczną ścieżkę wstępujesz :)
                      Last edited by Micwoj; 09.06.2016, 10:27.

Skomentuj

Panie kolego... NIE!, Nie, nie i jeszcze raz nie. Doskonale wiem jak to wygląda, kiedyś w zamierzchłych czasach bawiłem się w to, tylko ze ja składałem estradówki. Grałem kiedyś, prowadziłem imprezy, jeżeli jest tu ktoś z Gdańska to może będzie mnie kojarzył sprzed 16 lat, na molo w Brzeźnie. Wiem jakie są koszta, wiem jak to wygląda, wtedy byłem sam, nie miałem obowiązków, kasa była po prostu tylko moja. Teraz? No cóż, wiesz jak jest, rodzina, wydatki... Wiem o co ci chodzi, wiem ze masz racje, tylko wiem że jak znów w to wejdę to mnie moja ukochana z domu pogoni. Składałem te pudła wielkości lodówki, też w miarę budżetowo, bo na Aphardach, tylko wtedy to były tylko głośniki na twardym zawieszeniu (HW) i nie liczyło sie dla mnie nic co nie miało przynajmniej tych 30cm średnicy. Nie chce znów w to wchodzić, wiem jak moje inne hobby odbijało się na kieszeni, teraz chce tylko coś co będzie "plimkać" jak to napisałeś wyżej. W tych starych czasach bawiłem się z pomocą sklepu w DH Jantar we Wrzeszczu, nie wiem czy w ogóle to jeszcze istnieje, jednak w tym czasie właściciel tego sklepu był dla mnie kopalnią wiedzy. Jak zaczynałem zabawę z głośnikami, kolumnami to nie miałem większego pojęcia co to i po co coś takiego jak zwrotnica. Zaczynałem od filtra górnoprzepustowego, to była moja pierwsza namiastka zwrotnicy. Później, kiedy dowiedziałem się czegoś, zacząłem bawić się ze zwrotnicami, pierwsze co pamiętam to 12db/oct, 3 drożna. Później? No co, standard, kobieta, dom, wydatki, zawsze było na co wydać kasę, na pierdzidełka nie było :(

Dlatego teraz chcę tylko żeby coś plumkało, byłoby miło gdyby też troszkę dołem jebło

Skomentuj

Mozna sprobowac glosnikow szerokopasmowych Visatona lub Monacora.

Skomentuj

Jak chcesz żeby fajnie plumkało to mogę polecić zestaw 2.1 Canton Fonissimo. Mam takie satelitki i graja przyjennie. Z subkiem bedziesz miał niższe rejestry uzupełnione. Tylko, że ten panasonic to będzie do wymiany z czasem.
                            Mam wrażenie że od kolegi sie odbija to co do niego piszecie. Chce byle co aby było. Niestety może okazać sie że jednak będzie za mało.
                            Spróbuj dozbierać i za jakiś czas wyrwiesz coś sensownego.

Skomentuj

Adzik94 Trochę racji jest w tym co piszesz, ale nie do końca. Gdybym chciał mieć takie coś zupełnie z dupy to po prostu kupiłbym jakiś zestaw 2.1, nawet taki do kompa. Chodzi o to że przy BARDZO ograniczonym budżecie chciałbym coś co mi pogra na tyle czysto i głośno żebym mógł słuchać muzyki będąc w kuchni i robiąc jakieś papu. Teraz znalazłem jakiegoś suba JBL za grosze, jak to pogra to mi to wystarczy. Ja nie chce mieć całego 5.1, zależy mi tylko na tym żeby były te 2 soniacze i jakieś pudełko które będzie stukać.

Skomentuj

W takim razie poszukaj suba aktywnego w tym budżecie z wejściem wysokopoziomowym bo ten panasonic chyba nie ma wyjścia na subwoofer. Spróbuj to zgrać do kupy a jak nie będzie odpowiadać albo nabierzesz apetytu na coś lepszego to zmienisz. Tylko nie zapomnij później zwiększyć budżet.

Skomentuj

Zamieszczone przez Maciek2016 Zobacz posta
                                  Trzymasz sie nadal, prawda? Więc już ci piszę... 1000W, nie wierzysz? Proszę, oto strona z której mam tą informacje. http://www.markdownelectricals.co.uk...em-p-1976.html
                                  a pobor pradu MAX 135W?! :p

obstawiam w takim razie ok 20w/kanal + max 40w na suba

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    a pobor pradu MAX 135W?! :p

obstawiam w takim razie ok 20w/kanal + max 40w na suba
                                    Myślę że zbyt optymistycznie obstawiasz;p

Skomentuj

niekoniecznie
                                      1 - satelity sa odfiltrowane
                                      2 - muzyka to nie sinus. a co dopiero filmy

Skomentuj

A wiec tak. Sprawa wyglada w ten sposob ze mam te soniaki, oprocz tego dorwalem suba JBL ktory tlucze sympatycznie. Sprawa jest taka, w tym subie mam 2 x IN i 2 X OUT. Gra mi to, nie powiem, wali w podloge milo, ale chcialbym sie od was dowiedziec co znaczy te 2 IN i te 2 OUT. Rozkrecilem ta plytke z wejsciami i tam jest dosyc duzo kondensatorow itp. Ktos cos? Moge dac zdjecia, ale niech ktos mi powie jak je tu wcisnac

Skomentuj

Czaruję...
                                        X