Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwroynice ze wzorów - czy to ma sens?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwroynice ze wzorów - czy to ma sens?

sprawa wygląda tak jestem w trakcie kończenia moich kolumn, chciałbym tez samemu wykonac zwrotnice ale na razie nie posiadam sprzetu pomiarowego, i zastanawiałem sie czy ma sens robienie zwrotnic z wartościami elementów policzonymi z wzorów bo wydaje mi sie że kupienie zwrotnicy uniwersalnej da to tyle samo co zwrotnica uniwersalna. Głosnki które zastosowałem to 2xstx gdn 14-50 szeregowa na 8 ohm(wiem mała efektywność, nie bedzie basu ale za późno) i tesla arv 104 8 ohm, zwrotnica maiała by być 2 rzedu z podziałem dla wysokotonowca 3900 a dla nikotonowca 3800 i tłumikiem dla kopułki. Poradzcie mi zaryzykowac i dac elementy ze wzorów czy lepiej zwrotnice janbo?

zwrotnice uniwersalne są robione właśnie na podstawie wzorów, bo jak inaczej można taką zwrotkę zaprojektować?? Wyliczenie zwrotnicy jest dobre na początek, daje to mniejwięcej oczekiwane parametry. Później można robić na niej poprawki według uznania.

Skomentuj

Uniwersalne sa i ze wzorow i z pewnego diswiadczenia i z tabel (roznice w nachyleniu zboczy...) jesli zbierzesz te trzy (przynajmniej) sposoby to cos mozesz probowac.
      Jednak wartosci elementow wykonanych samodzielnie (cewek) roznia sie od wyliczonych.Jesli obliczasz jakie cewki maja byc ze wzorow i podgladniesz jakies konstrukcje, sprawdzisz kilkoma sposobami np wg tabel bezpiecznie uniwersalnych to juz blizej bedziesz prawdy.
      Pewna tolerancja zawsze jest bo oczywiscie nie mozna zrobic kondensatora o wartosci dokladnej do promili nano Farada jakie wychodza ze wzorow a stosuje sie z szeregu, podobnie innych elementow to dotyczy.
      Najlepiej elementy dokladnie obmierzyc (takze wykonane cewki).
      Wlasnie mam na tapecie niby rezystory znamionowo 3,9Ohma a naprawde jeden ma 4,1 a drugi 4,12 i to normalne.Kondensatory o mniejszej tolerancji sa drozsze a cewki zawsze mozna odwijac az do pozadanego efektu.

Skomentuj

nie no elementy to ja bede kupowała gotowe, nie bede sie brał za ich budowe. mówiąc elementy ze wzorów miałem na mysli tylko ich wartości a nie że bede je sam robił.

Skomentuj

Czaruję...
        X