Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Boschmann ALX 122SP vs ALX2122APL

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Boschmann ALX 122SP vs ALX2122APL

Cały czas drenczy mnie róznica który glosnik wybrać wiec zrobilem sobie zestawienie obu tych glosników w symulatorze WInISD oto wyniki:

Na zdjeciu lepiej wypada ALX 2122 mniejsza obudowa o kilka litrów a prawie dokładnie ta sama charakterystyka stasujac obudowe 43 litry i br ustawione na 36Hz głosnik schodzi niżej o prwie 8 Hz (przy DB -1)

Przesuniecie fazowe obu glosników identyczne

W Max SPL lepiej znowu wypada ALX 122 wyprzedza go o prawie 0,6 DB

Impuls obu glosników jest taki sam

ALe SPL tutaj ALX 2122 się chowa przegrywa o ponad 1,5 DB a co za tym idze ALX 122 potrzebuje znacznie mniejszej mocy wzmacniacz

Ekspertów/ ludzi którzy mieli doczynienia z tymi glosnikami prosze o wypowiedź na dane dwa glosniki.

Temat przenioslem z elektroda.pl. Irek watpie czy ten ALX 122SP wytrzyma moc 300-400wat w obudowie br
    Załączone pliki

Ja juz kiedys pojechalem do sklepu ktory sprowadza Buszmeny i chcialem kupic ALX122SP ale okazalo sie ze juz tego modelu nie ma i zastapil go paskudny 2122 ktorego nie chcialem bo brzydszy i drozszy. Czlowiek na wolumenie handlujacy nimi powiedzial ze to w zasadzie ten sam glosnik. Moze i ma racje bo roznia sie tylko membrana. ALX122SP mozna bylo kupic za 220zl i jak na 350W to nie ma tanszego. Prawdziwe SPL tego glosnika to skromne 85dB!!! /1W w obudowie b-r mierzyli w czasopismie car-audio.
    Symulacje w tego typu glosnikach nie maja zadnego sensu. Mierzylem kiedys super Alfreda WS1209A i symulator pokazywal ze bedzie gral od 30Hz a po pomiarach wyszlo ze zaczyna przy 50Hz!!!
    Pomysl nad Beyma POWER 12 jak chcesz naprawde dobry glosnik. Moze jeszcze Raveland/Ravemaster TW3000 czy AX1212 ale nie mialem tego na mikrofonie.

Skomentuj

Co chesz przez to powiedzieć 85DB to co on jest jeszcze gorszy niz Alphard SW 1203Z ? A te Beyma Power 12 to cudo ale jest z 3-4 razy droższy

[ Dodano: 2005-02-02, 21:23 ]
      Mialem okazje z bizka obejrzec 3 glosniki boschmanna ALX 122SP, ALX 2122APL, BOG-W12

ALX2122APL i BOG W12 mialy tak twarde zawieszenie ze odrazu podziekowałem i wybralem ALX 122SP. Niemam do niego jeszcze odpowiedniej obudowy ale w kascie o wymiarach 40x40x70 czyli jakies 87 litrów br 11cm dlugosc 13 cm. Wyszlo podbicie ok 2DB ale i tak ten sub gra dobrze chociaz wydaje mi sie za alphard sw 1003a schodzil duzo nizej w tej obudowie ale mial gorszy bass

Skomentuj

Bez przesady Alpiard SW1203Z ma pewnie z 80dB :)
        Beyma to cudo, prawdziwe 92dB i duze Xmax i ogroooooooomny magnes!
        Niestety zdrozala o 110zl! cholera.
        Buszmen jest ciekawy ze wzgledu na deklarowana moc i wygral w SPL-u ze wszystkimi testowanymi glosnikami.
        Ciekawi mnie Raveland TW3000 szkoda ze go nie moge nadziac na mikrofon :)
        BEHRINGER ECM8000 chetnie by go posluchal :)

Skomentuj

Irek co do tego alpharda to powiem ci tak mam wiezyczke podlaczona pod twa tonsile fenix i do jednej kolumny mialem podlaczony ten sub na alphardzie teraz tez tak samo mam no i niestety alphard przy spokojnym graniu gral glosniej przynajmniej byl glebszy bass slychac ale niestety bardzo przeciagniety pewnie temu ze impuls w tej obudowie wynosil ponad 60ms. No ale moja wieza jest troszke zasłaba 80 rms to za malo na ten glosnik no i takiej bambery i tak bym nie robil teraz musze zrobic jakis wzmak do suba koniecznie z dobrym filtrem DP

Skomentuj

Klopod z tymi alphardami jest taki ze maja sztywne zawieszenia i bardzo ciezkie membrany co w konsekwencj daje mulowaty bas.

Skomentuj

Ja mam SW-803a (jest to starsza wersja SW-803z) i napierdala lepiej od dwóch technics'ów.

A co do wzmacniacza to nie trzeba miec durzej mocy żeby napierdalało.

Skomentuj

Sznowny panie JOY lub jak wolisz "dresiarzu" dziekuja za wspaniała odpowiedz:

Cytuje:

ty głupi chóju znasz śię na głośnikach jak ślepy na kolorach.
                żeby oceniac głośnik po zawieszeniu.

Poczytaj troche o głośnikach jaki parametr za co odpowiada a potem mi pisz takie coś. No i prosiłbym o przytoczenie mi fragmentu tekstu gdzie sie wypowiedziałem na temat twardości zawieszenia głosnika. A jeżeli ci chodzi o te boschmanny i to że wybrałem tego ALX 122 SP bo miał najbardziej miekkie zawieszenie to dlatego go wybralem że potrzebuje mniejszej mocy wzmacniacz żeby wogle zagrał i ma lepsza dynamike pozatym ma najwieksze DB z pozostałych modeli.

A jeżeli myslisz że alphard SW 803 to dobry głosnik to ja jestem prezydentem USA. I ten opis "napierdala" to ty chyba nie wiesz co oznacza to słowo. Jakbyś mi napisał Beyma Power 15 napierdala to bym sie z toba zgodził ale nie alphard. Ja jestem świadomy że ten ALX 122SP nie należy do najlepszych przetworników.

Skomentuj

A jeżeli myslisz że alphard SW 803 to dobry głosnik to ja jestem prezydentem USA. I ten opis "napierdala" to ty chyba nie wiesz co oznacza to słowo. Jakbyś mi napisał Beyma Power 15 napierdala to bym sie z toba zgodził ale nie alphard. Ja jestem świadomy że ten ALX 122SP nie należy do najlepszych przetworników.
                  znajdź lepszy głośnik od SW-803z w takej samej cenie

P.S. nie jestem dresiarzem.

Skomentuj

dowolny tani głośniki :P
                    cała seria 20/120/XAW
                    22/120 -cała seria
                    boshmanna są tez wooferki w podobnej cenie.
                    ten głośnik to totalna padaka..... jak byś powiedział żebym znalazł gorszy głośnik w podobnej cenie to miał bym większy problem <lol>

Skomentuj

Zamieszczone przez joy
                      Ja mam SW-803a (jest to starsza wersja SW-803z) i napierdala lepiej od dwóch technics'ów.

A co do wzmacniacza to nie trzeba miec durzej mocy żeby napierdalało.
                      Ależ ty jesteś chłopie ograniczony!

Gdzie jest moderator

Skomentuj

Czaruję...
                      X