Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3way TL - duży pierwszy projekt

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3way TL - duży pierwszy projekt

Witam wszystkich,

Uściślając - chodzi mi o coś na modłę Quadral Titan. Wiem że trudne, ale nauka najszybsza na głębokiej wodzie :)

Przyjąłem już dużą część forumowo-tutorialowej teorii, ale jest troche nieaktualna, stąd pierwsze pytanie:
    skoro Speaker Workshop jest już przestarzały (czytałem że jest problem na nowych systemach), polecacie
    jakiś program do projektowania, co ważne, żeby oczywiście dało się w nim liczyć TL. Druga sprawa, jakiś
    przystępny program do wykonywania pomiarów przy wytłumianiu.

Tutaj przechodzę do kolejnego problemu - jaki mikrofon do pomiarów. Ważne żeby był tani. Mogę być profesjonalny
    tylko na tyle na ile pozwoli mi portfel. Nie znam się za dobrze na elektronice, ale JIG'a dam radę sklecić na bazie forumowego
    tutka (czego pewnie nie będę mógł powiedzieć o zwrotnicach, ale to jeszcze daleko).

To tak tytułem wstępu, bo pytań będę miał oczywiście znacznie więcej. Z góry dzięki za pomoc.

Chyba niezbyt dużo forumowo-tutorialowej teorii przyjąłeś.

SW to program do pomiarów, nie projektowania lini transmisyjnych. Alternatywą do SW może być HolmImpulse, Arta, TrueRTA itp

Mamy cały temat o TL - znajdziesz tam dużo wartościowych informacji: http://diyaudio.pl/showthread.php/13...ty-ciekawostki

Wątek o mikrofonach znajdziesz tu: http://diyaudio.pl/showthread.php/22...ofon-pomiarowy

Odnoście JIGa - na forum jest kilka gotowych projektów. Wystarczy chwila dobrej woli i znajdziesz wszystko czego potrzebujesz. Ja osobiście korzystam z JIGa "dedykowanego" do ARTY
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Wzorowanie sie na Quadral Titan to sredni pomysl :)

Skomentuj

Tzn., chodzi mi bardziej o efekt gabarytowo-wizualny, dużo o samych Titan'ach nie wiem, nie słyszałem ich,
        natomiast podoba mi się idea.

Chcę po prostu wykorzystać zejście TL, liczę się z niską dynamiką.

I tutaj jest pierwszy dylemat - STX, czy inwestować w jakieś lepsze przetworniki? Lepiej zainwestować
        w wysokie/średnie czy w niskie - co mogę zyskać? Dalej, warto pakować się we wstęgowce? Spodziewam się,
        że będą zbyt dynamiczne dla TL'ki.

Skomentuj

Zamieszczone przez TRicKYmAn Zobacz posta
          Tzn., chodzi mi bardziej o efekt gabarytowo-wizualny, dużo o samych Titan'ach nie wiem, nie słyszałem ich,
          natomiast podoba mi się idea.

Chcę po prostu wykorzystać zejście TL, liczę się z niską dynamiką.
          dymanika jest lepsza w tl w porownaniu do br.. jestes pewien ze czytales tematy na forum?

I tutaj jest pierwszy dylemat - STX, czy inwestować w jakieś lepsze przetworniki? Lepiej zainwestować
          w wysokie/średnie czy w niskie - co mogę zyskać? Dalej, warto pakować się we wstęgowce? Spodziewam się,
          że będą zbyt dynamiczne dla TL'ki.
          Jezeli piszesz o stx to raczej budzet nie na wstegowce, ani blisko quadrali
          Zacznij od poczatku, na spokojnie.. gotowiec, albo zbieraj zestaw pomiarowy i licz sie ze dopiero za 6 miesiecy bedziesz mial cos sensowego do odsluchu.
          Niechce cie zrazac, ale tak to realistycznie wyglada :)
          A jak masz czas i checi to moze byc ciekawy projekt!

Skomentuj

Skomentuj

Ze stajni STX, model W.27.400.8.MC ma spoko parametry TL. Mozna podlubac, ale szczerze mowiac, masz chyba tylko checi do budowy tak skomplikowanego projektu. Gdybys przysiadl teraz do budowy jiga, nauki obslugi programow, symulacji TL, projektowania TL, to moze za rok by Ci sie udalo cos wydlubac w miare optymalnego.

Skomentuj

Czas (długofalowo) to chyba jedyne czego mi nie brakuje w chwili obecnej do takiego projektu. Nie spieszy mi się,
                zwłaszcza że celem tego projektu jest głównie przyjąć poprzez praktykę jak najwięcej wiedzy.

Myślałem o W.30.200.8.MC, głównie z powodu jego Qts. To jak to w końcu z tym jest?
                W wielu miejscach piszą, że dobroć powinna być 0,5-0,7; to samo o zejściu - czyli, zgodnie
                z tym co mówisz, dałoby się otrzymać dynamiczny dźwięk i niskie zejście jednocześnie? Gdzie
                jest haczyk, jakie są wady?

Skomentuj

Nie samym Qts żyje głośnik.
                  Są też inne parametry przetwornika na które trzeba zwrócić uwagę. Wszystko (jeśli nie to na pewno większość) znajdziesz w odpowiednim temacie który podlinkowałem w #2
                  marcinsywala.pl
                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Myślałem o W.30.200.8.MC, głównie z powodu jego Qts. To jak to w końcu z tym jest?
                    W wielu miejscach piszą, że dobroć powinna być 0,5-0,7; to samo o zejściu - czyli, zgodnie
                    z tym co mówisz, dałoby się otrzymać dynamiczny dźwięk i niskie zejście jednocześnie? Gdzie
                    jest haczyk, jakie są wady?
                    Chyba myslales glownie o jak najtanszym glosniku. Wysoki qts owszem dziala, ale wymaga dlugiego tunelu i zwykle rowniez wiekszego. Problem w tym, ze musi byc glosnik dobrej jakosci, zeby osiagnac dobra jakosc basow.

Dynamiczne basy i niskie zejscie? To tak jakbys chcial polaczyc sile ciagnika z przyspieszeniem bolidu F1. Odtwarzanie bardzo niskich basow, wiaze sie z pewnym opoznienie, ktore jest konieczne do wygenerowania bardzo niskich czestotliwosci. Suma sumarum, szybki i niski bas to taki oksymoron.

Skomentuj

Jakie więc proponowalibyście najtańsze, ale przyzwoite przetworniki do takiej konstrukcji? Takie przyzwoite minimum?

Swoją drogą dlaczego nie polecasz wzorować się na Titan'ach?

Dam sobie parę dni na przeczytanie tego wątku, w razie jakichś postępów dam znać.

Skomentuj

Jakie więc proponowalibyście najtańsze, ale przyzwoite przetworniki do takiej konstrukcji? Takie przyzwoite minimum?
                        Zrób sobie podstawowy system pomiarowy, zapoznaj się z jego działaniem. Kup budżetowe głośniki STX'a, Tonsila lub inne i się baw. Skrzynki zrobisz bez problemu sam, na początek ze starej płyty. Jak poznasz zasady działania i Ci się spodoba ta zabawa zainwestujesz w lepsze głośniki. Krok po kroku, to proponuję ponieważ nie jeden tu już dał sobie spokój i skopiował gotowe konstrukcje lub nawet kupił gotowca. Ale są też tacy co dłubią kolejną konstrukcję ponieważ im się spodobało, reguły nie ma
                        Powodzenie, aby w twoim przypadku było to drugie...

Skomentuj

Przyzwoite minimum to Stx jakie podalem oraz adekwatne do tego średniaki i wysokie. Chociaż wcale nie byliby zle dolozyc czwarta drogę ale to juz hardkor dla poczatkujacego.
                          Problem z Titanem jest w jego tunelu, który nie ma offsetu glosnika, przez co trudno osiągnąć wyrównanie pasma.

Skomentuj

Czaruję...
                          X