Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny na GDWK 10/80/7 i ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny na GDWK 10/80/7 i ?

Witam,

Jakiś czas temu narodził się pomysł zbudowania własnych kolum na gdwk 10/80/7 i jakimś średnio-niskotonowym głośniku które by grały w miare poprawnie. Słucham głównie muzyki rockowej, elektro jakiś pop itp.
    Pokój to ok 22 m^2, odtwarzacz to DAC z PCM 2702 wg projektu msfalcon. wzmacniacz to diy na stk wgl noty producenta(planuje go wymienić na coś lepszego ale to w późniejszym czasie).

Założenia :
    1. Miłe dla ucha (by mogły grać cały dzień i przy tym nie męczyć)
    2. Jak najbardziej proste w budowie dlatego wybór padł na 2-way.
    3. Zminimalizować koszta tak jak się to da.
    4. Monitorki +podstawki /małe podłogówki

Po prześledzeniu tematu z totemów narodził się pomysł aby je zbudować tylko cena gdn 13/40/2 to prawie 80 zł za sztuke :crying: .
    Opłaca sie za tą cenę kupować ten głośnik ?

Gdwk nie mogę ciąć nisko poszukuje jakiegoś dobrego i nie drogiego midwoferka który ładnie zagra wysoko .
    Znalazłem :
    GDN 14/100/8 SCX ale to chyba kiepski wybór
    W.15.140.8.MCX
    W.18.200.8.MCX l
    Moze jakaś tesla ? ale są trudno dostępne.
    Proszę o podanie jakiś propozycji.(nie chce kupować a potem żałować)

To mają być kolumny budowane od zera, czy przy użyciu gdwk 10/80/7 ?

Skomentuj

Witaj.
      Kolumienki maja grac caly dzien i nie zmeczyc? To trzeba zaczac od zmiany gdwk na lepszy glosnik :)

Skomentuj

Przy użyciu tego gdwk.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Podobno totemy grają rewelacyjnie.
        Ten gdwk jest tak słaby ?
        Chodziło mi to ze będą grać np podczas nauki itp (w codziennym użytkowaniu)

Skomentuj

No to chyba jedyne sensowne rozwiazanie, to skopiowanie gotowego projektu z tym gdwk. Probujac oszczedzac na innych midbasach, zapewne nie znajdziesz gotowca ze zwrotnica do skopiowania. Zatem zrob mietki, nawet zwrotnica jest tania i prosta.

Skomentuj

Może tragedii w nim nie ma ale sa teraz lepsze głośniki wysokotonowe. Proponowałeś STX 15 MCX jest na forum projekt autorstwa Pawel S. z wysokotonowym PCX. Mogę polecić ten zestaw.
            Żeby nie było to słuchałem też GDWK 10/80/7 i mnie nie zachwycił. Jest po prostu słaby.

Skomentuj

Zamieszczone przez krzysiek2000 Zobacz posta
              Podobno totemy grają rewelacyjnie.
              Ten gdwk jest tak słaby ?
              no to rob totem mite i po problemie!

tylko zrob nieco wieksza obudowe, zeby gral oto basem (9-12 litrow zamiast 6)

ten gdwk jest tak stary ze az szkoda na niego kasy wydawac :p
              nawet najtanszy stx pc gra czysciej niz ten tonsil

Skomentuj

A co myślicie o takim duecie GDN-14-50-4ss i GDWK PJ ? jest na jednym z portali do kupna.
                A gdwk oddac w inne ręce.

Skomentuj

To akurat najtańsze głośniki, więc nie spodziewał bym się rewelacji.

Dopiero od tego projektu można mówić że fajnie gra: http://diyaudio.pl/showthread.php/25...ekt-by-Pawel-S

Niestety masz za duży pokój na tak mały midwoofer, więc lepiej wykonać ten projekt: http://diyaudio.pl/showthread.php/25...ekt-by-Pawel-S

Taniej i lepiej nie będzie.
                  Last edited by marian; 03.07.2016, 13:38.

Skomentuj

Zamieszczone przez krzysiek2000 Zobacz posta
                    A co myślicie o takim duecie GDN-14-50-4ss i GDWK PJ ? jest na jednym z portali do kupna.
                    bardzo fajne do malutkiej obudowy zamknietej
                    niestety jednoczesnie baaardzo ciche :(

Skomentuj

Na potrzeby tego tematu postanowiłem sprawdzić działanie tej kopułki Tonsila w waveguidzie wraz z niskośredniotonowym Dexonem IRB 16-60-01 w testowej obudowie TL. Waveguide zrobiłem wcześniej do testów na wzór visatonowego WG148R.

Użyte WG niezbyt dobrze pasuje do tej kopułki, gdyż pojawia się duża dziura przy 11kHz, ale działa ona kojąco i łagodząco na brzmienie tego głośnika. Cała kolumna gra dobrze, bez natarczywości, bez jazgotu, basu jest nawet dosyć sporo, ale bez przesady. Wysokie mało urozmaicone, zbyt jednostajne.
                      Dexon obecnie kosztuje stówę, więc nie wiem czy autor byłby nim zainteresowany.

Skomentuj

Cisza w temacie, więc pokażę jeszcze dwa wykresy porównawcze.
                        Zrobiłem pomiary w polu bliskim 0,5cm od źródeł dźwięku:
                        -czerwony Dexon direct w TL
                        -czarny Visaton W170S direct w 15 litrowej oz
                        -niebieski wyjście TL.
                        Mikrofon stał w tym samym miejscu, manipulowałem wysokością ustawienia kolumn, by każdy głośnik i wyjście TL było na wprost mikrofonu.

Jak widać sam Dexon nie jest w stanie wycisnąć takiego ciśnienia na basie jak podobnej wielkości W170S w oz. Jednak przy wspomaganiu TL i pomieszczenia można osiągnąć więcej, co pokazuje kolejny wykres

Na wykresie są pomiary:
                        -czerwony Dexon direct w TL
                        -czarny Visaton direct w 15 litrowej oz
                        -niebieski kolumna z dwoma głośnikami basowymi w oz.
                        Pomiary z odległości 2m.
                        Tutaj przewaga głośnika w TL jest już bardzo widoczna. Zarówno do W170S jak również do kolumny, w której są dwa basowce w oz o łącznej powierzchni membran 320cm2, czyli prawie 3 razy większej niż IRB 16/60. Wyjście TL z tyłu kolumny promieniuje w róg pokoju, co dodatkowo powoduje wzrost ciśnienia na basie w stosunku do oz. Pomieszczenie mocno podbija zakres średniego basu 60-90Hz i tłumi okolice 40-50Hz, w której jest mod pomieszczenia, co zafałszowuje pomiary.

Skomentuj

Jak chcesz sie jescze pobawic z TL, to moge zaproponowac inna obudowe. Sprobuj dodaj bliski pomiar glosnika i portu.

Skomentuj

Nie chcę bawić się dalej tą obudową. To przypadkowa, testowa obudowa, w którą po prostu wpakowałem te głośniki, by posłuchać jak zagrają. Może kogoś innego ten temat zainteresuje, bo autor tematu zamilkł.

Skomentuj

Czaruję...
                            X