Zamieszczone przez Pogromca mitow
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Szerokopasmowiec w konstrukcji 3-way
Collapse
X
-
-
Zamieszczone przez Krisobcy Zobacz postaTak poza tematem, projektując zwrotnicę od podstaw posługiwałem się kalkulatorami, symulacjami, danymi wartościami głośników i powiem tak szczerze że to wszystko o kant d... roztrzaść. Strojenie nasłuch daje dopiero wymierne rezultaty. Takie wyliczanie to błądzenie we mgle po ciemku. Dokładając do tego wielkość i kształt obudowy plus jescze warunki odsłuchowe jakie panują w indywidualnym pokoju a nie w komorze bezechowej dają całkiem różne wyniki od tych zamierzonych. Najlepsze jest czyste ucho zawierające odpowiednie preferencje słuchacza, spora biblioteka utworów różnych gatunków i wykonawcow, cisza nocna czyli tak między 01;00 a 04:30 i oczywiście cierpliwość. To daje pozytywne rezultaty.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaOczywiscie, ze da sie obliczyc, ale Ty nie masz pojecia jak naprawde wyglada pasmo Twojego zestawu/glosnika i probujesz na slepo trafic filtrem w problem. Piszesz, ze masz wiedze, ktora poznales lata temu, a jednoczesnie nie rozumiesz istoty problemu.
Rownie dobrze, mozna obliczyc cala zwrotnice dla glosnikow bez zadnych pomiarow i tez bedzie jakos dzialac.
Jeśli w korektorze parametrycznym zastosuję takie wcięcie to jest ok. Ponadto puszczejąc wzrastającego czy opadającego sinusa z generatora wyrąznie słychać głośniejszy sygnał w tym zakresie i pokrywa się on tak z ustawieniem korektora jak i wykresem tego głosnika
zamieszczonego na początku tematu.
Są więc twarde dowody na istnienie tejze gorki, ewentuanie mój słuch jest bardziej wrażliwy w tym zakresie i bez względu na wszystko chcę stłumić kawałek tego pasma.
POMOŻECIE?
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaBzdury. Ucho jest najlepsze, ale jak sie dopracowuje projekt oparty o wlasciwe pomiary i symulacje oparte o te wlasnie pomiary. Nigdy nie zrobisz projektu na ucho, ktory wycisnie z glosnikow maksimum mozliwosci. To po prostu niemozliwe, z uwagi na to jak niedoskonaly jest nasz sluch, a wlasciwie mozg, ktorego latwo zmylic i oszukac.
Z całości ustrojstwa jestem bardzo zadowolony, i jak na moje wymagania i umiejętności gra to bardzo dobrze. Chodzi tylko o tą górkę bym nie musiał używać korektora. Takie dopieszczanie bym powiedział. Nie mam zamiaru wystawiać tego na AudioShow tylko jakoś tego słuchać wiec moje wymagania odnośnie tematu też nie są wygórowane.
Skomentuj
-
Ja też kiedyś robiłem zestaw 3 way na ucho z wykorzystaniem korektora z abletona. Niby nie kuło w uszy ale jak zmierzyłem charakterystykę kolumny to się złapałem za głowę.
Filtry które liczysz sobie na papierze prawie na pewno zadziałają inaczej albo w ogóle nie zadziałają np przez wzrost impedancji. Nie da się tego przewidzieć.
Górka na 3-4 dB powiadasz że słyszalna? Całkiem możliwe, że są tam góry i doły na 10dB.
Załatw sobie mikrofon i zrób szybki pomiar w Arcie, od razu będziesz wiedział z czym masz do czynienia.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Krisobcy Zobacz postaZgadza się. Puszczając wzrastającego sinusa z jednej , powtarzam jednej kolumny ustawianej w pokoju, pewne czestotliwosci słysze jednym uchem, inne drugim, a jescze inne obiema.
Zamieszczone przez Krisobcy Zobacz postaZaden mikrofon pomiarowy, przynajmniej taki w zasięgu domowego budzetu ci tego nie zmierzy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Krisobcy Zobacz postaBardziej ufam swoim uszom
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Krisobcy Zobacz postaZ całym szacunkiem, ale takie teorie już lata temu poznałem i nic mi ona w temat nie wnosi.
Ptrzebuję odpowiedniego filtra na ten głośnik. Filtr liczony kalkulatorem internetowym nie wnosi żadnych zmian. W czym jest problem?
Zamieszczone przez Krisobcy Zobacz postaPOMOŻECIE?
Dam Ci próbkę tego czym różni się teoria od praktyki i co próbujemy Ci wyjaśnić. Jakbyś znał odrobinę teorii działania np takiego filtru pasmowo zaporowego, który wykorzystuje się właśnie układach szerokopasmowych do korekcji pasma (likwidowania takich górek), to byś siedział ze strojenie do częstotliwości wycięcia pasma odbywa się na zasadzie doboru dwóch wartości : indukcyjności i pojemności. Teoretycznie prościzna w praktyce okazuje się, że ilość kombinacji tych dwóch parametrów, dających te samą częstotliwość jest nieskończenie duża. Odpowiedź na to dają pomiary. Dzięki nim ustalisz czy filtr złożony z kondensatora 22uF i cewki 1mH działa lepiej od filtru na cewne 0,47mH i kondensatorze 47uF, gdzie oba dają pasmo zaporowe na tej samej częstotliwości. Oczywiście możesz sobie takie kombinacje sprawdzać na słuch tylko ja z pomiarem i programem symulacyjnym zrobię w 5 minut więcej niż Ty w 2 tygodnie eksperymentów odsłuchowych.
A jak już oczekujesz gotowca to tak na oko połącz sobie równolegle : cewke 0,24mH , kondensator 12uF , rezystor 10 ohm i powinno zredukować te górkę. Jak będzie za słabo to zwiększ rezystor a jak za mocno to zmniejsz.
Poza tym nadal nie wiem czy ta szerokopasmówka ma działać samodzielnie jako szerokopasmówka czy jako średnio tonowy w układzie 3 drożnym. Bo w tym drugim przypadku do zagadnienia filtracji nie podchodzi się za pomocą takich filtrów pasmowych bo nie ma to większego sensu.
Skomentuj
-
Szerokopasmowy działa jako sredniotonowy z dwoma wooferami 12 cali i kopółką. Razem tworzy to bardzo dobry zestaw. Jest urok szerokopasmowki i możliwości konstrukcji trójdrożnej. Ma bardzo piękną realistyczną barwę. Czuję się obecność instrumentów na odległość ręki, wokale sa podawane bezpośrednio przed słuchacza na 30 cm. Nie wiele to ma wspólnego z ogólno dostępnymi kolumnami jednak taki dźwięk sprawia że walczę z tym parę lat i za każdym razem kiedy coś dlubne jest coraz lepiej choć ta górka przyznaje mnie przerosła. Zaskoczył mnie fakt że elementy dobierane na ucho dają lepsze efekty od tych wyliczonych kalkulatorem. Stosując rezystor do 15 Ohm notch nie działa, dopiero po wyrzuceniu rezystora zaczyna się coś dziać. Nie znam zasady działania kalkulatora Noth ale dochodzę do wniosku po wielu symulacjach że rezystor odpowiada za szerokość wycietego pasma. Szerokopasmowy gra w tak rozległym paśmie że wpływ pozostałych przetwornikow ma znikomy wpływ na zakres 1800 do 5000. Może odrobine kopulka zachodzi, ale po podłączeniu samej szerokopasmowki górka jest w tym samym miejscu. Pytanie tu bardziej sformuluje o sposób czyli schemat polaczeczen takiego filtra i przybliżone wartości dla tego zakresu częstotliwości.
Skomentuj
-
Od dołu jest kondensator 82 uF , dalej rezystor ze 30 Ohm i teraz w funkcji Notcha cewka 0,4 - 0,6 mH z kondensatorem równolegle 20 uF i jest już nawet fajnie , jednak jak korektorze parametrycznym przytne o 4 dB w najniższym punkcie na szerokości od 1800 do 4 - 4,5 kHz to jest już rewelacja.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Krisobcy Zobacz postajednak jak korektorze parametrycznym przytne o 4 dB w najniższym punkcie na szerokości od 1800 do 4 - 4,5 kHz to jest już rewelacja.
Pomiary to podstawa. Można pomalować sobie usta bez lusterka lub zrobić warkocz ale lepsze efekty są jak używa się profesjonalnego lusterka.
Tu nazywa to się ARTA i mikrofonLast edited by slawek213; 22.07.2016, 17:31.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Krisobcy Zobacz postaOd dołu jest kondensator 82 uF , dalej rezystor ze 30 Ohm i teraz w funkcji Notcha cewka 0,4 - 0,6 mH z kondensatorem równolegle 20 uF i jest już nawet fajnie , jednak jak korektorze parametrycznym przytne o 4 dB w najniższym punkcie na szerokości od 1800 do 4 - 4,5 kHz to jest już rewelacja.
Jeżeli dalsza część zwrotnicy dla pozostałych głośników jest tak samo źle skonstruowana to w tej kolumnie panuje niezły chaos.
Powtórzę to co pisałem. Głośnik pracuje w układzie typowego średniaka i wymaga filtracji jak typowy średniak a nie szerokopasmówka. Należy zastosować filtr górnoprzepustowy, dolnoprzepustowy oraz tłumienie efektywności. Trzeba umiejętnie dobrać wartości elementów i nie będzie problemu jakieś górką.
Po prostu wyłożyłeś się na podstawach. Czytałeś teorie ale jej nie zrozumiałeś. Stosując tłumienie szeregowym rezystorem 30 ohm zakładane przez ciebie wartości elementów, które zapewne były obliczane dla obciążenia 8 ohmowego przestały obowiązywać. Kondensator praktycznie nie filtruje od dołu a cewka (jeszcze przed dodaniem kondensatora 20uF) już nie filtrowała od góry bo punkty -3dB filtrów poprzenosiły ci się na zupełnie inne częstotliwości. Jeżeli chcesz bazować na tych elementach to należałoby przerobić tłumienie głośnika na typowego L-pada aby utrzymać impedancję na niższym poziomie. Wtedy ta cewka i kondensator zaczną działać. Potem gdy problem górki nadal będzie sie objawiał to mozna zastosować większą cewkę lub/i dodać korektor impedancji lub / i dać układ RLC równolegle do głośnika który pomoże osłabić wymagany zakres.
Skomentuj
-
Według teorii to wszystko o czym napisałeś w poście powyżej to prawda. Jednak przy zastosowaniu kondensatora liczonego na 30 Ohm z głośnika wydobywa się jazgot niczym nie przypominający naturalnego brzmienia. Filtracja kondensatorem 82 uF jest pewnym rodzajem zabezpieczenia przed bardzo niskimi czestotluwosciami, mogacymi uszkodzić jak że delikatny 12,5 watowy szerokopasmowiec. Ponad to dolozenie szerokopasmowca w zakresie wyższego basu, dodaje mu szybkości, bas staje bardziej konturowy co z dwoma 12 calowymi wooferkami w obudowie zamkniętej tworzy niski ale przy tym szybki i energiczny zakres niskich tonów. Nie wiem jak obliczyć w tej sytuacji Notch -a, ale jeżeli zastosowana cewka 0,4- 0,6 mH wycina zakres na 1,8 kHz to wypadało by zmniejszyć cewke, ale co z k9ndensatorem? Czy też zmniejszyć ...? I jeszcze pytanie czy wyliczone w poście powyżej wartości cewki i kondensatora na częstotliwość 1,8 kHz wycinaja tylko tę częstotliwość plus spadki zboczy o nachyleniu 6 dB/okt po obu stronach, czy jest to początek /koniec zakresu jaki filtr wycina?Last edited by Krisobcy; 23.07.2016, 10:12.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaPo trzecie przy tłumieniu efektywności rezystorem 30ohm, masz sumaryczne obciążenie fitlru górnoprzepsutowego 1 rzędu na kondensatorze 82uF na poziomie 38OHM przez co ten kondensator w zasadzie nic nie filtruje.Last edited by slawek213; 23.07.2016, 10:55.
Skomentuj
-
Szerokopasmowka ma efektywność 98 czy nawet 99 dB, żeby to wyrównać do reszty musiałem taki rezystor zastosować. Po otrzymaniu przesyłki z szerokopasmowka podlaczylem dla sprawdzenia do malutkich komputerowych głośników co w porównaniu do nich darlo ryja tak ze nie do wytrzymania przy głośności takiej jak komputerowe grają sobie w tle na poziomie cichej rozmowy. Pierwszy raz jestem w posiadaniu tak wydajnego głośnika. Mam jeszcze dwa w zapasie.
Skomentuj
Skomentuj