Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

nowe MTM 6.5"-7" + TW prawdoodobnie Morel

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

nowe MTM 6.5"-7" + TW prawdoodobnie Morel

Witajcie

Planuje nowe MTM
    Obudowa ok 37-40L BR ( mam już)

W obudowę pasują idealnie głośniki o średnicy koszy 176-178 mm - idealnie wchodzi np seas
    TW ma frez 104mm

Na pierwszy plan pomyślałem o :

2 x SEAS L18RNX/P + Morel MOREL CAT 308 lub 328

Druga opcja to : 2 x U18RNX/P (nie znam głośnika ale może mieć problem ze zejściem nisko) + morel

Trzecia opcja: 2 x ER18RNX + morel

Chyba że macie jakieś pomysły co tam wstawić bo waham się nad wyborem i błądzę
    Ostatnio zrobiłem L18 + 27 w monitorze z dobrym skutkiem i to brzmienie mi bardzo odpowiadało stąd pomysł nad MTM też z tym głośnikiem

Wybór na TW Morela spowodowany bardzo przyjemnym graniem tego przetwornika, bardzo mi wpadł ten charakter w ucho

Lecz niestety w MTM nie bardzo się sprawdzi z uwagi na efektywność i ewentualny podział zwrotnicy.

Ma być szczegółowo delikatnie i spokojnie, zwrotnicą się nie martwimy ( we własnym zakresie)
    Kolumny do wszystkiego

Pozdrawiam i czekam na jakieś sugestię
    Last edited by .3lite; 26.07.2016, 13:06. Powód: Na prośbę autora

Siadłem na spokojnie, popatrzyłem w noty katalogowe i jednak chyba aby było dobrze będę musiał pomyśleć nad zmianą głośników:

2x CA18RNX + 29TFF/W lub 29TAF/W

2 x L18RNX/P + 29TAF/W ( i podział na ok 2-2,1Khz)

Morel chyba niestety odpadnie z konfiguracji z powodu efektywności i podziału

macie jakieś pomysły ?

P.S Sory za chaotyczny pierwszy wpis, na "śpiocha" pisany z rana :)
    Last edited by gucio.; 24.07.2016, 18:04.

Skomentuj

kolejny pomysł:

2 x ER18RNX + Satori TW29R

Naprawdę nikt nic nie doradzi ?

Skomentuj

Dużo zależy ile kasy chce się wydać na projekt. Ten ostatni pomysł chyba nie jest zły, ale czy dasz radę sam to ogarnąć ?

Skomentuj

Cenę macie mniej więcej widoczną po przetwornikach, na głośniki same ok 2000-2500, zwrotnicami i pomiarami się nie martwimy jak pisałem.

Po prostu szukam czegoś ciekawego a nie mam pomysłu jak już przyjdzie zrobić coś dla Siebie.

Er18 powinienem też bez problemu połączyć z 27TBFC/G którego brzmienie mi się też podoba, tylko czy nie iść wyżej jeżeli chodzi o wysokotonowy

Skomentuj

Kiedys tez przymierzałem sie do tego głosnika - ER18, wtedy na góre proponowali mi GB-DXT albo któryś z modeli Excela .
            Chodzi o to że lepsza wysokotonówka jak to mówią podciąga walory zestawu.
            Warto zasymulować jaką obudowę wymagają głośniki nisko-średnio, żeby się nie okazało że obudowa jest za duża lub za mała...

Skomentuj

przejrzę Excele w takim razie, ale na razie moje typy to Satori i ew standardowy 27TBFC/G lub 29TAF/W

Skomentuj

jeszcze w głowie mi się pojawiły dwie opcje i to chyba ostateczne opcje:

ER18RNX + XT25 4ohm
                czy
                L18RNX/P + XT25 4ohm

jak myślicie ?

Skomentuj

Ta Vifka raczej nie lubi niskich podzialow. Moze HDS? on ma cos kolo 104mm

Skomentuj

podział przypadał by w granicach 2-2.2kHz

Vifka Sobie chyba by poradziła ... HDS- też myślałem ale nie znam go absolutnie

Vify mam w domu, zamówiłem ER'ki i zobaczymy, będę chciał pod vifę zrobić podział najwyżej jak się da ale znając ER'a dużo wyżej niż 2.1-2.3 nie podskoczę
                    Last edited by gucio.; 26.07.2016, 13:35.

Skomentuj

Wg mnie HDS to duzo lepszy glosnik od XT. XT jakos slabo widze z duzymi midbasami. Najlepiej laczyc z malym midbasem z podzialem blizej 3khz, lub 3 way z malym sredniakiem.

Skomentuj

Dam znać jak to wyjdzie, zawsze można zamówić nowe wysokie, Vify mam na stanie to i tak nic nie tracę, ciekawi mnie do jakiego podziału będę wstanie pociągnąć 2 x ER w MTM ale sądzę znając ER że max to 2.3KHz co i tak już będzie dla niego wysoko

Skomentuj

Czaruję...
                        X