Mam głośnik 30cm o mocy 500watt (250RMS) chciałem zrobić z niego tube ale niewiem jak sie za niego zabrać. Jak i z czego ją zrobić???????????????
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jak zrobić tube
Collapse
X
-
zacznij od tego że podasz parametry głośnika który masz, albo wrzuc je do winisd i zobacz jaka objętnośc i jaka obudowa ci pasuje, jesli czegoś niewiesz pisz, parametry potrzeben to min fs, qts, vas, bez tego ani rusz jaki to głosnik napisz coą bo dałes posta w stylu " mam koło i chce zrobic rolki " :]
po drugie tuba w twoim przekonaniu tosubwofer czyś kolejny maniak który chce owinąc odkurzacz dywanem i wmontowac w niego 500 W bumbuma
-
"Tubę" do samochodu możesz zrobić faktycznie z rury szalunkowej (to są takie pod wylewanie filarów), ale musisz to jakoś wzmocnić bo to jest papier. Jeśli chce Ci się bawić to możesz pokryć rurę włóknem szklanym i pomalować żywicą epoksydową (z utwardzaczem bo długo byś czekał na wyschnięcie). Musiałbyś zrobić kilka takich warstw. Tak się robi deski do surfingu i ja tak robiłem w modelarni do wzmacniania skrzydeł modeli. Pęknąć od zbyt mocnego basu nie ma prawa, oczywiście jeśli wszystko dokładnie wykonasz. Trochę umiejętności się przyda.
Możesz zrobić skrzynkę o podstawie ośmiokąta foremnego (lub nie). Najprościej chyba jest zrobić na początek dwie identyczne podstawy skrzynki, przykładowo o bokach długości 150mm (to jest tylko przykład). Następnie robisz już boki samej skrzyni. To będą zwykłe prostokąty o odpowiednio dobranej długości (tak żeby skrzynia miała odpowiedni litraż) i szerokości takiej jak boki ośmiokąta czyli w naszym przypadku 150mm. Skręcamy i sklejamy na początek tylko cztery przeciwległe boki skrzynki tak żeby powstał nam taki dziwny szkielet. Następnie musimy za pomocą np hebla elektrycznego ściąć wystające rogi skręconych boków tak żeby można było dokręcić kolejne boki i żeby nie było prześwitów. Trochę wprawy stolarskiej się przyda. Jak się z tym uporamy to przyklejamy i przykręcamy kolejne cztery boki. Ich ranty też trzeba ściąć. Oczywiście należałoby zrobić wzmocnienia wewnątrz skrzyni ale to już indywidualna sprawa.
Ewentalnie pozostaje Ci wykonanie zwykłej skrzyni (prostopadłościan). Tu raczej nie trzeba przepisu
Skomentuj
Skomentuj