Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

proaba o pomoc w doborze srednio i wysokotonowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

proaba o pomoc w doborze srednio i wysokotonowego

witam

bardzo proszę o pomoc w dobraniu głośników srednio i wysokotonowych, do kolumny 3-drożnej(wlasnego projektu), opartej na gdn 25/40/3, ktorego efektywnosc wynosi 92db

w oparciu o katalog tonsila:
    http://www.tonsilproducent.pl/files/katalog-PL.pdf

sredniotonowy - gdm 12/60/4 (efektywnosc 92db, tak jak gdn, zamkniety kosz, zeby nie robic osobnej komory)

a wysokotonowy(tu troche mam problem) gdyz jest:
    gdwt 9/40, ale ma on wg katalogu pasmo przenoszenia do 14khz
    gdwk 8/50/5 (ktory jednak ma 89db efektywnosci)
    czy moge zastosowac np gdwk 9/120 (efektywnosc 94db)?

i jeszcze jedna kwestia ktora mnie nurtuje, to wymiary obudowy
    otoz wyliczylem, ze dla Qtc 0.6 moja obudowa powinna miec ok 68l
    wiec zastanawialem sie nad wymiarami kolumny, ktora posiadam (zg40c): 420 × 640 × 250 [mm], ktore po przemnozeniu w kalkulatorze daja 67.2l
    jednak na pewnej stronie znalazlem, ze one maja 43l
    wiec jak to jest, czy ja coz zle licze, czy jak?

Dlaczego taki wybor glosnikow? To jest muzeum, nie szkoda Ci kasy?

Skomentuj

Bo mam gdn 25/40, mam tez kolumne zg 40c, w ktorej jest taki glosnik i nawet mi pasuje
      Domyslam sie, ze nie bedzie rewelacji, ale na czyms trzeba sie uczyc
      Pozatym mam wzmacniacz 2x20w, wiec raczej nie potrzebna mi wieksza moc

Skomentuj

Pomyśl nad jakąś współczesną kopułką, przy zastosowaniu takiej na 4Ohm może akurat coś spasuje efektywnością.

Wiesz, że konieczne będzie wykonanie pomiarów do zrobienia zwrotnicy?

Skomentuj

popelnilem takie cos
          gdn 25/60/x (x-cos tam bylo) + gdm 12/60 + gdwk pj

mialy byc tonsilowskie gdwt 9/80, ale jak brat je uslyszal to bez zastanowienia pogodzil sie z ich sprzedaza

i powiem tak
          pracy w nie wlozylem duzo
          mimo ze wszystko mialem (kupilem tylko plyty i polowe czesci do zwrotnicy) to kosztowaly nie malo...
          efekt koncowy byl lepszy niz sie spodziewalem!
          ale poza lepsza jakoscia basu nic wiecej nie zaoferowaly w porownaniu do wspolczesnego zestawu 2 droznego!

mimo ze to 25cm glosnik w olbrzymiej obudowie b-r to zejscie basu bylo identyczne jak glosnika 18cm! :o
          jak pisalem jedynie jakosc tego basu byla lepsza

tak wiec biorac pod uwage zakup plyt, czesci do zwrotnic, wykonczenia oraz ilosc pracy jaka trzeba w to wlozyc... to sprzedaj te tonsile i rob dobre tanie 2 drogi na 18cm!

Skomentuj

Bardzo wam dziekuje za dobre rady, aczkolwiek osobiscie chcialem potraktowac ten projekt jako sposobnosc do nauczenia sie czegos
            Dlatego oparlem go o cos co znam(w tym wypadku tonsilowskie glosniki)
            Pracy wlozonej mi nie szkoda, a w zasadzie glosniki chce kupic uzywane, wiec nawej jak bedzie cos nie tak, to wyciagne je i sprzedam, wiec raczej niewiele strace na tym
            Obudowe tez robie z czegos co juz mam, a jesli uda mi sie zrobic to dobrze, to bede potem sie mogl pokusic o cos fajniejszego w dwoch sztukach
            Pozatym nawet cysto teoretycznie, gdybym zamontowal do zestawu gwizdek 4 ohm, jak kolega napisal, too musialbym dac gwizdek o efektywnosci 89db?

Skomentuj

Zależy czy podano SPL dla 2V albo 2.83V.

Skomentuj

ale bierzesz pod uwage to ze te 92db z gdna to czysto teoretyczne i bez filtracji?
                po zastosowaniu filtra dolnoprzepustowego efektywnosc sporo spadnie

Skomentuj

Wiem, ze te parametry podawane przez producentow trzeba brac z przymruzeniem oka
                  Nie doczytalem albo nie zakodowalem tego o czym mowisz
                  Z czego wynika ten spadek? jest to jakas regula, czy z charakterystyki mozna wywnioskowac?
                  No i co w zwiazku z tym, czy w taki sam sposob nie opadnie efektywnosc sredniotonowca, tak, ze ten spadek sie wyrowna, czy to dotyczy tylko gdna?

Skomentuj

zobacz ch-ke gdna
                    glosniej tam graja srednie tony. tam zapewne usrednili efektywnosc
                    a my mamy go uzyc jako basowca, wiec te srednie trzeba wyciszyc. tak wiec srednia efektywnosc znacznie nam spadnie

Skomentuj

Racja, czyli moglbym w zasadzie wziac do tego gdm 10/60, ktorego charakterystyka kest na stronie tez, zroic podzial na jakies 1300-1400, dzieki czemu zlagodzilbym podbicie w tych czestotliwosciach na obu glosnikach, i do tego jakis wysokotonowy np gdwk 8/50
                      Dobrze mysle?

Charakterystyki gdn i gdm 10/60
                      http://www.tonsilproducent.pl/files/...dn_25_40_3.pdf
                      http://www.tonsilproducent.pl/files/...dm_10_60_2.pdf

Skomentuj

Zamieszczone przez MrKovsky Zobacz posta
                        czyli moglbym w zasadzie wziac do tego gdm 10/60, ktorego charakterystyka kest na stronie tez, zroic podzial na jakies 1300-1400, dzieki czemu zlagodzilbym podbicie w tych czestotliwosciach na obu glosnikach
                        Nie robi się podziału bas/średni przy takiej częstotliwości.
                        Połączenie tych głośników (nawet poprawnie, czyli z pomiarami) będzie słabe (moim zdaniem). Wysoki podział sprawi że basu będzie mało i będzie buczący. Wokale też będą słabe.

chcialem potraktowac ten projekt jako sposobnosc do nauczenia sie czegos
                        Na gitarze która nie stroi grać się nie nauczysz :)

Wiem, ze te parametry podawane przez producentow trzeba brac z przymruzeniem oka
                        Parametry są poprawne, a to że komuś w pomiarach wychodzi inaczej to kwestia sposobu tego pomiaru.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                          Nie robi się podziału bas/średni przy takiej częstotliwości.
                          w tonsilach trzeba
                          srednie i wysokie nie pozwalaja na niskie podzialy
                          a niskie zachecaja do wysokich podzialow

czyli moglbym w zasadzie wziac do tego gdm 10/60,
                          na papierze niby tak
                          w odsluchu jednak przecietnie to wypada

pierw poszukaj jakie masz tanie uzywki dostepne
                          ja bym poszedl raczej w gdm 16/80

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            w tonsilach trzeba
                            srednie i wysokie nie pozwalaja na niskie podzialy
                            a niskie zachecaja do wysokich podzialow
                            No i mamy zagadkę rozwiązaną dlaczego (między innymi) kolumny na tonsilach nie grają.

Skomentuj

Raczej nie w tym problem. Starocie JBL mialy rowniez takie same wysokie podzialy miedzy basem, a srednimi. Nie ma co generalizowac. Jesli glosnik jest odpowiedni, co podzial na 1khz przy 30cm midbasie to absolutnie zaden problem.

Skomentuj

Nie chodzi o to czy się da to połączyć tak wysoko, ale jak to potem gra.

Skomentuj

@MrKovsky
                                  Proponuję zapoznać się zanim cokolwiek zrobisz z tym oto starym świetnym projektem i uzasadnieniem do niego:
                                  http://www.kolisz.pl/audio/8-alt18.html
                                  Sam miałem okazję to wypróbować na swoich altusach i byłem zadowolony z efektów .Oczywiście nie sugeruje ,że ta zwrotnica będzie się nadawać do Twoich kolumn ,ale warto poczytać o przesłankach jakie zadecydowały o tuningu tych tonsilowskich kolumn !

Skomentuj

da sie ze starych tonsili wycisnac nieco lepsze brzmienie
                                    ale stary glosnik to nadal stary glosnik!
                                    najwieksza roznice slychac na wysokich tonach

a taki GDN, ktory ciagnie wysoko w gore gra jakosciowo dobrze, ale nie schodzi za nisko. stad 25cm gra basem jak obecne 18cm a nie jak sub :p

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                      Nie chodzi o to czy się da to połączyć tak wysoko, ale jak to potem gra.
                                      Po prostu kiedys inaczej konstruowano glosniki niskotonowe, wlasciwie to byly glosniki nisko-sredniotonowe. 25-30cm midbasy byly zaprojektowane do pracy z czestotliwosciami 1khz, a czasami wyzej. Wcale nie musi to zle grac. Zeby Altusow i tym podobnych wycisnac maksimum brzmienia, trzeba podejsc do tematu powaznie i technicznie. Zmierzyc mozliwosci glosnikow ich pasmie pracy, dostosowac nachylenia filtrow i poprawnie wszystko polaczyc. To ze altusy graja zle, nie musi oznaczac, ze problem lezy w wysokich podzialach. To zestawy, w ktorych konstruktorzy poszli na wiele kompromisow.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        To ze altusy graja zle, nie musi oznaczac, ze problem lezy w wysokich podzialach. To zestawy, w ktorych konstruktorzy poszli na wiele kompromisow.
                                        i zrobili zestaw jakiego oczekiwali klienci

Skomentuj

Czaruję...
                                        X