Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana GDWT 9/70 na GDWT 9/100 - ALTON 110

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wymiana GDWT 9/70 na GDWT 9/100 - ALTON 110

Witajcie. Mam wielki sentyment do moich Alton 110 w wersji Disco. Jestem fanem Tonsila i zregenerowałem je na profesjonalnych oryginalnych membranach zostawiając oryginalne cewki. Bardzo lubię ich dźwięk ale ostatnio bardzo długo słuchałem Altus 300 i dźwięk gdwt bardziej podoba mi się niż z Altonów. Mógłbym sprzedać Altony i kupić Altusy ale mam do nich wielki sentyment, bo to mój dorobek od najmłodszych lat. Więc do rzeczy:

Zamierzam kupić nowe wysokotonowe z gwarancją głośniki ze strony skleptonsil.pl

Czy kupić te same głośniki gdwt 9/70 czy kupić wysokotonowe z Altus 300 gdwt 9/100? Jeżeli lepiej zainwestować w gdwt 9/100 to zrotnicę przerobić po swojemu czy po prostu przekopiować tor wysokotonowy ze zwrotnicy Altus ?
    Nie chce pakować w kolumny Tonsila inne firmy ponieważ chciałbym zachować tą markę :)
    Last edited by userned; 19.08.2016, 20:43.

popraw tresc tematu uwzgleniajac gdwK(opulkowy) i gdwT(ubowy)

zmiana bez sensu. tak wiec zostaw fabryczna zwrotnice i ewentualnie zwiekszysz tlumienie

Skomentuj

Przecież tubki tonsila to jedna wielka pustynia Ja bym zostawił kopułki

Skomentuj

spokojnie, sam do tego dojdzie
        tez przez to przechodzilismy :p

Skomentuj

Panowie przeszedłem już to. Tylko te kolumny mi zostały i mam do nich sentyment i nie chce ich zmieniać. Chce je zachować jako wartość kolekcjonerską ale czasami lubię wrócić do starych czasów lat 80-90 i posłuchać ich dźwięku. Dlatego zastanawiam się czy wstawić GDWT 9/100 czy kupić nowe takie jak oryginalnie siedzą GDWT 9/70 ?

Skomentuj

Z tego co pamiętam to ludziska chwalili trąbki z oznaczeniem FP -te były najlepsze podobno .Takie jak w podanym linku :
            http://www.skleptonsil.pl/265328/gdwt-9-100-fp-8-ohm
            Sam ich nie przetestowałem ,ale jeżeli miałbym coś kupować do tego zestawu to GDWK 11/100 !

Skomentuj

Zamieszczone przez userned Zobacz posta
              Chce je zachować jako wartość kolekcjonerską
              w takim razie zostaw oryginal!

Zamieszczone przez czart Zobacz posta
              Z tego co pamiętam to ludziska chwalili trąbki z oznaczeniem FP -te były najlepsze podobno
              zawsze mi sie wydawalo ze to te z koncowka 5f
              ale faktycznie 12-19/150 ma oznaczenie FP i tych glosnikow tubowych da sie sluchac

gdwk 11/100 mam w starych kolumnach... lepiej do tego glosnika nie wracaj do sie rozczarujesz!

Skomentuj

Czy po zamianie gdwt 9/70 na gdwt 9/100 z oznaczeniem F będę musiał zmieniać zwrotnicę?

Skomentuj

Jak masz oryginalną zwrotnicę to moim zdaniem nie będziesz musiał nic zmieniać!

Skomentuj

Tak, zwrotnica jest oryginalna od nowości.

Skomentuj

a kondensatory też? bo jak tak to bym je wymienił nawet ich nie mierząc .Na pewno nie mają tej pojemności co trzeba po tylu latach !
                      Cewki to swoją drogą ,ale tu już koszta grają rolę.W swoich altusach wywaliłem tonsilowską cewkę od GDN i dałem janztena z klejonych grubszych drutów o rezystancji 0,5 Ohma.Efekt był wart tego grzechu-basy zaczęły ładniej grać ! .Potem kolumny poszły do śmieci a cewki przydały się do następnych aplikacji :)

Skomentuj

Czyli do zwrotnicy z Alton 110 bez zmiany podejdzie gdwt 9/100f? Myślałem że to inne parametry i będę musiał zastosować tor z altus 300.

Skomentuj

dzialac bedzie
                          glosnika nie spalisz
                          a jak zmienisz zwrotnice to nagle sie okaze ze ci nie pasuje bo gra za cicho i nie cyka

Skomentuj

Czaruję...
                          X