Chciałbym zbudować kolumienki coś ala totem tribute, no I troche jestem w kropce bo glosniki juz mam sa to 3" celestiony AN 3510.Zbiłem na szybko skrzynkę testowa no I tego sopranu troche mało. Specem od zwrotnic niejestem ale przeczytalem ze mozna dodac obwod ktory obnizy poziom srednich przez co sopran bedzie lepiej slyszalny.Teraz pytanie czy warto sobie tym zaprzątac głowę czy odrazu dodac jakiś sopran?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Małe kolumienki nascienne
Collapse
X
-
Problem z głośnikami szerokopasmowymi jest taki że słyszalność wysokich tonów jest MOCNO uzależniona od pozycji słuchacza.
Z racjii dużej membrany, wysokie tony są odtwarzane bardzo słabo pod kątami. Możesz spróbować filtra o którym piszesz, jednak warto by było zobaczyć najpierw jego charakterystykę na pomiarach.
http://www.akustyka.com.pl/produkt/a...mowy-35wrms-8/
Widziałem pomiary pod kątami i niby nie jest źle. Wszystko zależy w jakiej pozycji będziesz ich słuchał, jeśli pod kątami to zapewne będzie Ci braknąć wysokich.
-
Gĺłosniki będą powieszone koło telewizora na wprost czyli kąt bedzie, ale niewielki. Po charakterystyce można by było sie spodziewać że tych wysokich tonów bedzie aż nadto, ale dla mnie jest troche zamalo, więc zdecydowałem sie ze dodam sopran. Jedno jest pewne głośniki te mają fenomenalne srednie tony porównywałem z moimi hivi 3bs i pod tym wzgledem pozostawiają je daleko w tyle.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez zbyszekh Zobacz postaA co do zwrotnic to myslałem ze może uda sie akurat trafić w pierwszy rząd I wrazie czego dostosować głośność dodając rezystor ewentualnie L-pad.
Jakie wykończenie masz w planie ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez zbyszekh Zobacz postaczy takie magnesy to dobry pomysł?
Skomentuj
-
Temat trafiony, w moje potrzeby.
Też mam problem z telewizorem, wbudowane głośniki są słabe i bardzo głośno trzeba go ustawić aby spokojnie oglądać film i rozumieć dialogi.
Normalnie filmy po polsku czasem z napisami oglądam, bo dzieci śpią i czasem trudno zrozumieć co ktoś tam wyburczał.
Ustawiając kolumny przed TV problemu nie miałem, tyle że nie mogę żadnych podłogowców zaaplikować, pasuje właśnie coś małego przy TV zawiesić.
Dolne pasmo ożenisz z subwooferem?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marcin V Zobacz postaNormalnie filmy po polsku czasem z napisami oglądam, bo dzieci śpią i czasem trudno zrozumieć co ktoś tam wyburczał.
Zamieszczone przez zbyszekh Zobacz postaGóra I dół ,jutro front .Tu mam pytanie widziałem że niektorzy stosują magnesy do maskownic chciałbym umocować front z drewna nieużywając srub od przodu, czy takie magnesy to dobry pomysł?Magnesy to bardzo dobry pomysł jeśli zależy Ci na estetyce.
Skomentuj
-
W hamerykńskich filmach reż się zdarza, zwłaszcza filmy z napięciem, gdzie cicho rozmawiają a zaraz jeb, łubudubu, łaaaa. Oglądanie filmu z pilotem w ręku ^^
Nie wiem czy nie lepiej jednak 8", więcej normalnych głośników.
Ja używam TB w8-1747A i bardzo mi się podoba, tyle że ten głośnik naprawdę musi się rozruszać. Bo na początku to było jakoś tak słabo, potem się ogarnął i 100W łyka ot tak, pasowało by mu z 4 razy tyle.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez zbyszekh Zobacz posta6.5 "
- - - - - aktualizacja - - - - -
Drewno na CNC ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez zbyszekh Zobacz postaI mam nadzieje ze koledzy pomogą mi ogarnąć zwrotnice.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Może warto opisać samą konstrukcje którą robisz, bo wygląda nieźle, przydałby się opis
Skomentuj
Skomentuj