Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przerobiony GDN 30/60/3 - subwoofer

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przerobiony GDN 30/60/3 - subwoofer

Witam, trochę mnie na forum nie było, ale wpadł mi w ręce głośnik, więc można spróbować coś stworzyć :)

Jest to jak widać przerobiony GDN 30/60/3. Nie wiem dokładnie ile zostało z oryginału, teraz jest to układ 2 cewkowy 2x4Ohm, wg napisu 2x150W...
    Brakuje oczywiście kopułki przeciwpyłowej, ale to nieduży problem - jakieś sugestie co do wymiarów?
    Chciałbym zrobić na tym taki ekonomiczny subwoofer, mam trochę elektroniki w szafie właściwie gotową do podłączenia głośnika (stereo fethex/BG1 jako końcówki), pozostaje zaprojektować obudowę i z tym zwracam się do Was :)

Pewnie w związku z przeróbkami parametry ze strony tonsila mogę sobie wsadzić gdzieś, więc trochę nie wiem jak zacząć. Projekt z założenia będzie mało profesjonalny, więc wystarczą mi zgrubne sugestie w stylu - BR, ok 40-50l, strojenie 30-35Hz czy coś takiego.. ewentualnie - przyklej kopułkę, opchnij i zapomnij

Nie na temat...
    Przecież to hajendowy twór, kevlar i AlNiCo

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
    Pewnie w związku z przeróbkami parametry ze strony tonsila mogę sobie wsadzić gdzieś, więc trochę nie wiem jak zacząć. Projekt z założenia będzie mało profesjonalny, więc wystarczą mi zgrubne sugestie w stylu - BR, ok 40-50l, strojenie 30-35Hz czy coś takiego..
    Musiałbyś pomierzyć, SW i do roboty.

Skomentuj

Kopułka przyklejona, JIG się montuje, jutro spróbuję pomierzyć coś. Jakieś sugestie praktyczne jak się do tego zabrać?

Skomentuj

Cóż, JIG zrobiony, skalibrowany, wyszło całkiem fajnie, pomierzyłem jakieś cewki/rezystory i wygląda dobrze. Miałem rozrzut przy pomiarze indukcyjności, ale jak solidniej przykręciłem drut do JIGa, to pomiary się ustabilizowały.
        Za to pomiar "Impedance in free air" wychodzi tragicznie, bo za każdym razem inaczej. Głośnik leżał swobodnie na ziemi/taborecie, przyciskałem go mocno lub luzem, bez znaczenia, co pomiar to inna głupota.
        Sample size 131072. Gdzie szukać błędu?
        Pytanie jeszcze jak robić pomiar głośnika dwucewkowego - łączyć w szereg/równolegle, użyć tylko jednej cewki? Mam zamiar zasilić cewki osobno, mam stereo fethexa to się akurat nada.

Skomentuj

Przepraszam za kolejny post z rzędu, ale nie mogę już edytować.
          Cewki połączyłem szeregowo, głośnik leży swobodnie na podłodze. Powierzchnię membrany wyliczyłem mierząc średnicę wewnętrzną zawieszenia górnego i potem z wzoru na pole koła.
          Pomiar powtarzany jest 5 razy (programowo) i zasadniczo powtarzalność jest dobra, piki wychodzą praktycznie zawsze tak samo.
          Przy wygładzeniu 1 oktawa wychodzi coś takiego:

Na membranie leży (nie przyklejony..) ciężarek 20g zrobiony z kilku monet. Podwójnego piku nie ma, więc tak zostawiłem.
          Bez wygładzania jest coś takiego:

Totalna tragedia, no ale cóż.

Wg tutoriala 20g ciężarek powinien starczyć ale jednocześnie różnica pików powinna wynosić >10Hz, u mnie tak nie jest, ale nie mam możliwości teraz żeby ważyć inny ciężarek.
          Z tych parametrów wychodzi że powinna być to obudowa zamknięta ~45l. Aczkolwiek wątpię w sens tych pomiarów i obliczeń, nie mam pojęcia jak to się robi, ciesze się tylko, że wartości nie są w stylu 10010354135681l obudowa i Fs=154157Hz, bo takie rzeczy też wychodziły

Proszę o dalszą pomoc :)

Skomentuj

Wpisałeś o wiele za małe sd. Powinno być o około 100cm^2 większe, bo to jest powierzchnia stożkowata a nie koła.
            Ten model ma za słaby napęd na mały b-r.

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
              ale nie mam możliwości teraz żeby ważyć inny ciężarek.
              Monety mają dość precyzyjnie określoną masę, nieźle się nadają jako ciężarki.
              http://www.nbp.pl/home.aspx?f=/bankn...owe/opisy.html
              dwuzłotówka na przykład waży 5,21g. Tylko coś musisz dodać na klej/taśmę czy czym tam łączysz.

Skomentuj

Matador - nieźle trafiłeś - powierzchnia to 480cm2, jest przecież taka sama jak w GDNach 30/60 więc spisałem z tonsila.
                Micwoj - zasadniczo masz rację, ale chwilowo się poddałem z ciężarkiem.
                Zbudowałem skrzynkę o pojemności 54.5l, bo taka mi wejdzie w miejsce gdzie bym mógł suba postawić, w dół da radę pójść, w górę nie bardzo.
                Zrobiłem pomiary w sealed box i wyszło coś takiego:

wygładzenie oktawa + znowu oktawa.
                Fs wychodzi podobne, Vas większe, ale powierzchnia membrany też wpisana większa. Jak to teraz wygląda? Wartości są prawdopodobne?

Skomentuj

Czaruję...
                X