Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer podkanapowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer podkanapowy

Cześć wszystkim.

Przyszedł czas kiedy stwierdziłem, że obecny zestaw stereo to jednak za mało do oglądania filmów w domu i postanowiłem poszerzyć graciarnie o subwoofer.

Co mam?
    - dobre chęci i zapał do pracy
    - głośnik - Soundstream Rubicon 10 - uważacie że sprawdzi się w domu?
    Specyfikacja: http://www.soundstream.com/manuals/R...R/rb101215.pdf

Czego potrzebuję?
    - panelu ze wzmacniaczem, wejście najlepiej na dwa chinch (sygnał idzie przez tape monitor) korekcja fazy i aktywne filtry.
    Możecie doradzić jakiś gotowy panel w rozsądnych pieniądzach? Sam takiego nie zrobię, nie mam sprzętu, czasu i wiedzy.

- obudowa. Pomieszczenie ma około 20m2 ale jest tak nie ustawne że nie mam gdzie postawić suba.
    Jedynym miejscem w które mógłbym go wcisnąć to miejsce pod kanapą. Spokojnie wejdzie buda 20-23cm x 50cm x 50cm.
    Głośnik według manuala powinien sobie poradzić w BR około 30L wiec mam jeszcze 5L zapasu na wzmacniacz i BR.
    Nie wiem czy udałoby się wcisnąć głośnik na bocznej ściance, opcja z głośnikiem skierowanym w podlogę nie jest chyba zbyt optymalna?

Pomożecie ? :)
    Last edited by Przemko1985; 05.09.2016, 08:49.

Panel z tych tańszych i gotowych, polskiej produkcji to: http://subwoofery.pl/
    Niestety u nas w kraju wybór paneli gotowych jest kiepski, sa na ebay np daytony - ale koszty 'importu' windują sporo cenę.

Hypex bardzo drogi.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jeszcze elmuz ma penele, ale to takie estrady - moga dostosowac poziom wejscia - ale cena, no tez juz wyzsza.

Skomentuj

Może szukaj panela z wejściem jak wysokopoziomowym tak żeby podłączyć z wyjścia wzmacniacza na głośniki. Tape monitor owszem ma wyjście dźwięku ale czy regulację to już nie jestem pewien, później może być tak że będziesz ustawiać głośność wzmacniacza i jeszcze dodatkowo subem będzie trzeba kręcić za każdym razem

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Jak nie masz miejsca, zrób subostolik :) Jeden już powstał:

http://diyaudio.pl/showthread.php/38...l=1#post386616

Irek jakiś czas temu mi pokazywał swój nowy panel do suba. Był na etapie testów i modyfikacji końcowych. Spytaj go może czy ma jakiś do opchnięcia, może jakiś testowy albo co.
        Last edited by Micwoj; 05.09.2016, 09:11.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
          Jak nie masz miejsca, zrób subostolik Jeden już powstał:

http://diyaudio.pl/showthread.php/38...l=1#post386616
          Subostolik OK, tyle że głośnik musi być w tym przypadku bardzo nisko cięty ponieważ sygnał ma iść ze stereo.
          Nie wyobrażam sobie aby z syba który stoi przy nogach, dobiegało buczenie (wyższy bas) a co gorsza głosy aktorów, bo to psuje cały efekt.
          To by przeszło gdyby sub stał obok kolumn frontowych, wtedy było by to prawie niesłyszalne.

Sub pod kanapą to lepsze rozwiązanie, kanapa trochę stłumi niechciane odgłosy.

Zamieszczone przez Przemko1985 Zobacz posta
          Nie wiem czy udałoby się wcisnąć głośnik na bocznej ściance, opcja z głośnikiem skierowanym w podlogę nie jest chyba zbyt optymalna?
          Jeśli to głosnik 10" to nie ma opcji aby zamontować go na boku.
          Od spodu też nie, ponieważ musiał byś zrobić jeszcze nóżki.
          Jedynie na górze obudowy.

Zresztą skoro go posiadasz to znasz jego wymiary.
          Zmierz głębokość montażową + dodat do tego Xmax membrany i sprawdź czy zmieści się na górze obudowy.

Skomentuj

W ogóle kolega zamierza tego suba zrobić rozumiem bez odcięcia kolumn. No to bez dokładnego i niskiego strojenia skończy się nakładającym się basem. Sam Marian wiesz jak to wychodzi.

Skomentuj

Zgadza się, nie zamierzam ciąć kolumn z dołu. No ale w końcu od czego jest filtr w subwooferze? Do tego płynna regulacja fazy i wydaje mi się że jakoś da się to zestroić.
              Stolik odpada bo dochodzą jeszcze kable które będą przeszkadzać. Pod kanapę mogę przeciągnąć wszystko pod podłogą.

Patrzyłem na stronę subwoofery.pl ale wyczytałem że te wzmacniacze mają średnie opinie, jak nic nie da rady z Irkiem to pomyśle nad nimi.

Hi-input wg mnie słabo wypada. Tape monitor z tego co zauważyłem w moim wzmacniaczu reaguje na regulację. (podłączałem dla testu Kodę SW1000;/)

Wymiary znam, głębokość montażowa nie jest duża ale za głośnikiem też musi być jakaś przestrzeń, zgadza się?

Skomentuj

Patrzyłem na stronę subwoofery.pl ale wyczytałem że te wzmacniacze mają średnie opinie
                A gdzie o tych opiniach czytałeś?
                Ja mam PA400 i jest spoko.
                Wiadomo że to nie Hypex, ale też nie jakieś kompletne badziewie.

Wymiary znam, głębokość montażowa nie jest duża ale za głośnikiem też musi być jakaś przestrzeń, zgadza się?
                Nie, ale ze względu na otwór wentylacyjny w magnesie, musi być zachowana odległość od płyty, przynajmniej średnicę tego otworu.

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                W ogóle kolega zamierza tego suba zrobić rozumiem bez odcięcia kolumn. No to bez dokładnego i niskiego strojenia skończy się nakładającym się basem. Sam Marian wiesz jak to wychodzi.
                Wszystko zależy od tego jakie są te kolumny frontowe.
                Jeśli mają mało niskiego basu, to przy niskim odcięciu suba powinno być OK.
                Akurat w kinie działa to inaczej niż podczas słuchania muzyki.

Największy minus w tym przypadku to ten sygnał stereo, bo na suba wyjdzie wszystko, nawet te niskie dźwięki które nie powinny wydobywać się z suba. I tutaj niczym nie zaradzisz, nawet jak by odciąć fronty od basu to efekt był by jeszcze gorszy bo suba wtedy trzeba by wyżej ciąć.

Skomentuj

Gdzieś na elektrodzie śmignęła mi kiepska opinia, moce papierkowe nie pokrywają się z tymi realnymi.
                  Choć z tego co kojarzę to nie były to opinie o serii PA.
                  Zbyt często słucham muzyki żeby przerzucić się na ampli. Kolumny dobrze przenoszą niższe rejestry jednak przy filmie czy przy grze przydałoby się małe trzęsienie. Woofery to Vify M18WH.

Skomentuj

Mam na tapecie podobny temat. Znajomy chce suba zmieścić pod kanapą z ewentualnym normalnym ustawieniem. Głośnik to estradowy mccauley 12" z zasilaniem w postaci mostka uniamp. Taki konfig bo akurat to miałem a miało być jak najtaniej.

Skomentuj

Widać nie tylko ja wpadłem na taki pomysł :)
                      Jakie są wymiary takiej obudowy? Ile to litrów?

Co do wzmacniacza pewnie zdecyduje się na któryś z subwooferów pl.
                      Pytanie teraz który podoła 250W 4r. Hmm piszą tam że trzeba wybrać wersję 4 lub 8r.
                      Myślałem, że jak wzmacniacz poradzi sobie z 4r to i z 8 również bez problemu

Skomentuj

Prawo Ohma się kłania

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Powiedzmy ze fizyki w szkole nie miałem :)

Skomentuj

Internetu też nie masz?
                            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Pytanie teraz który podoła 250W 4r. Hmm piszą tam że trzeba wybrać wersję 4 lub 8r.
                              Myślałem, że jak wzmacniacz poradzi sobie z 4r to i z 8 również bez problemu
                              Jeśli wzmacniacz przeznaczony jest na głośnik 4 ohm to poradzi sobie z 8 ohm dwa razy spokojniej, jedynie moc wzmacniacza spadnie dwukrotnie.
                              W przeciwną stronę czyli wzmacniacz 8 ohm a głośnik 4, to przy dłuższym głośniejszym graniu zapewne spalisz wzmacniacz.

Skomentuj

Zamieszczone przez sztuku Zobacz posta
                                Jeśli wzmacniacz przeznaczony jest na głośnik 4 ohm to poradzi sobie z 8 ohm dwa razy spokojniej, jedynie moc wzmacniacza spadnie dwukrotnie.
                                W przeciwną stronę czyli wzmacniacz 8 ohm a głośnik 4, to przy dłuższym głośniejszym graniu zapewne spalisz wzmacniacz.
                                Dzięki za odpowiedź, która potwierdziła że pomimo braku znajomości technicznej definicji wiem o co chodzi.
                                W takim razie stawiam na opcję 4r, jak przyjdzie kiedyś czas na zmiany np na głośnik 8r to wezmę pod uwagę spadek mocy wzmacniacza.

Skomentuj

Czaruję...
                                X