Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pasmo przenoszenia-pytanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pasmo przenoszenia-pytanie

Mam 1 pytanie .Czy te pasmo 20Khz-27Hz jest dobre?Przy kolumnie STX-a która ma 150w. nom. a 210max?hmmm

Powiem OMG - cudowny tytuł topicu, powinienem również powiedzieć - RTFM. Tyle tytułem wstępu

27Hz - 20kHz to świetne pasmo przenoszenia jak na kolumnę! Ale....

.... zależy z jakim spadkiem efektywności, a tutaj pewnie wyniesie on -20dB

Skomentuj

No z tym pasmem to jeszcze zależy jaki kolor ma kolumna...

Skomentuj

Pasmo jest OK. Ale dla ProAca albo Dynaudio czy innego Sonus Fabera. Dla STX to jest koncert życzeń...

Skomentuj

Czesto producenci sa w stanie podac srednia efektywnosc mniejsza niz rzeczywista zeby tylko od tego progu liczyc spadek na krancach pasma.Przewaznie w elektronice pasmo podaje sie przy spadku -3dB, w kolumnach -6dB, a w wiekszosci kolumn jest podane ze spadkiem -12 lub -18, a np male plastikowe kolumienki nawet wiecej niz -20dB zeby ladniej bylo.
          Zachowaj zatem dystans do tych parametrow jesli producent nie podaje kryteriow (z jakim spadkiem ocenia pasmo)
          Przyklad Tonsil Voyager (nie wiem czy jeszcze produkuja) ma przy 50Hz -3dB a podane jest ze przenosi od 35Hz (mam jego ch-ki i przy 35ciu ma chyba -18 albo i gorzej)

Skomentuj

boze w przyblizeniu mozna to sprawdzić podaj linka do tych kolumn zobacz co tam siedzą za głośniki policz ile ma mniej więcej litrów buda zidentyfikuj B-R i juz wszystko będzie jasne :P

Skomentuj

Czaruję...
            X