Witam.
Prawie już kończę budowę dwóch mini kolumienek podłogowych, w których siedzą basówki jak w tytule.
i jak dla mnie bas jest słaby.
Ani on nie schodzi, ani nie kopie, choć czasem go czuć na sobie. W pokoju szafki wchodzą w rezonans, ale basu dalej nie... słychać.
Po włączeniu płyty armina van biuurena, i wysterowaniu - 20dB głośniki mało co nie wypadną z koszy, coś tam basują, ale słabo.
Odczucia porównuję do zwykłego subwoofera kumpla tj. genius sw-g2.1 Tam siedzi głośnik 5 cali, a gra o niebo przyjemniej, niżej schodzi, do muzyki house idealnie, a takiej najwięcej słucham.
tak więc czy:
1. obudowa z płyty p5 12 mm ze wzmocnieniami, ma na to znaczący wpływ?
2. Tunel przelotowy 18 cm X 2 cm nie jest zbyt mały?
W win isd pomiędzy zejściem a szybkością, postawiłem bardziej na szybkość.
34l brutto, strojony na 40 hz. na wykresach wszystko się zgadzało.
A i brak frezów przy basowych, może mieć znaczenie?
I jeszcze jedno. Napędzane wieżą philips sa ak-320. która ma zwrotnicę przed końcówkami mocy i tnie między średnim a basem na 2khz.
Fajnie zlewa się ze średnim i tworzą całkiem fajną scenę, ale może przez to ubywa mu basu?
Dziwne, żeby jeden głośnik 5 cali zamiatał 2x 8"
Kolumny lekko wytłumione.
Pytanie: gdzie jest błąd i jak żyć?
Prawie już kończę budowę dwóch mini kolumienek podłogowych, w których siedzą basówki jak w tytule.
i jak dla mnie bas jest słaby.
Ani on nie schodzi, ani nie kopie, choć czasem go czuć na sobie. W pokoju szafki wchodzą w rezonans, ale basu dalej nie... słychać.
Po włączeniu płyty armina van biuurena, i wysterowaniu - 20dB głośniki mało co nie wypadną z koszy, coś tam basują, ale słabo.
Odczucia porównuję do zwykłego subwoofera kumpla tj. genius sw-g2.1 Tam siedzi głośnik 5 cali, a gra o niebo przyjemniej, niżej schodzi, do muzyki house idealnie, a takiej najwięcej słucham.
tak więc czy:
1. obudowa z płyty p5 12 mm ze wzmocnieniami, ma na to znaczący wpływ?
2. Tunel przelotowy 18 cm X 2 cm nie jest zbyt mały?
W win isd pomiędzy zejściem a szybkością, postawiłem bardziej na szybkość.
34l brutto, strojony na 40 hz. na wykresach wszystko się zgadzało.
A i brak frezów przy basowych, może mieć znaczenie?
I jeszcze jedno. Napędzane wieżą philips sa ak-320. która ma zwrotnicę przed końcówkami mocy i tnie między średnim a basem na 2khz.
Fajnie zlewa się ze średnim i tworzą całkiem fajną scenę, ale może przez to ubywa mu basu?
Dziwne, żeby jeden głośnik 5 cali zamiatał 2x 8"
Kolumny lekko wytłumione.
Pytanie: gdzie jest błąd i jak żyć?
Skomentuj