Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

stx gdn 22-140-8 brak basu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

stx gdn 22-140-8 brak basu

Witam.
    Prawie już kończę budowę dwóch mini kolumienek podłogowych, w których siedzą basówki jak w tytule.
    i jak dla mnie bas jest słaby.
    Ani on nie schodzi, ani nie kopie, choć czasem go czuć na sobie. W pokoju szafki wchodzą w rezonans, ale basu dalej nie... słychać.
    Po włączeniu płyty armina van biuurena, i wysterowaniu - 20dB głośniki mało co nie wypadną z koszy, coś tam basują, ale słabo.

Odczucia porównuję do zwykłego subwoofera kumpla tj. genius sw-g2.1 Tam siedzi głośnik 5 cali, a gra o niebo przyjemniej, niżej schodzi, do muzyki house idealnie, a takiej najwięcej słucham.

tak więc czy:
    1. obudowa z płyty p5 12 mm ze wzmocnieniami, ma na to znaczący wpływ?
    2. Tunel przelotowy 18 cm X 2 cm nie jest zbyt mały?
    W win isd pomiędzy zejściem a szybkością, postawiłem bardziej na szybkość.
    34l brutto, strojony na 40 hz. na wykresach wszystko się zgadzało.
    A i brak frezów przy basowych, może mieć znaczenie?

I jeszcze jedno. Napędzane wieżą philips sa ak-320. która ma zwrotnicę przed końcówkami mocy i tnie między średnim a basem na 2khz.
    Fajnie zlewa się ze średnim i tworzą całkiem fajną scenę, ale może przez to ubywa mu basu?

Dziwne, żeby jeden głośnik 5 cali zamiatał 2x 8"
    Kolumny lekko wytłumione.

Pytanie: gdzie jest błąd i jak żyć?

Jak szafki grają a nie słychać basu to zapewne akustyka pomieszczenia jest do kitu, może ustawienie - miałem podobnie.
    A parametry głośnika skąd miałeś? Bo to chyba stx z takiej starszej serii?
    Chyba że to SCX, to zalecają 30l na 35Hz.
    Spróbuj policzyć dokładnie jaką masz pojemność budy netto.
    A porównywałeś brzmienie w tym samym pomieszczeniu?
    Last edited by piotreq123; 06.09.2016, 16:56.

Skomentuj

Nie, nie w tym samym. Z pewnością, umeblowanie inne, ale metraż wydaje sie identyczny. Odpaliłem głośniki na podwórku i ten sam efekt. Wiadomo, na podwórku Dołu już prawie nie słychać.
      Nie, to są głośniki z nowej serii. Z przyzwyczajenia pomyliłem się w opisie. Parametry oczywiście ze strony.
      Mam wrażenie, że z tunelu przelotowego, jak na głośnik 20 cm, praca powietrza jest bardzo mała, i głośnik zachowuje sie jakby był w obudowie zamkniętej i stąd te wychylenia, możliwe to jest?
      Netto obudowa u mnie wychodzi ok 32l.
      Czy strojenie o 5 hz wyżej(przez co chciałem poczuć mocniejszy kick) mogła kompletnie popsuć prace tych głośników?

Docelowo głośniki będą grały w pokoju niecałe 30m2, ale nie mam możliwości narazie ich tam sprawdzić. Pojadą już gotowe.

Skomentuj

Moze juz czas na solidny wzmacniacz i odpowiednia zwrotnice?

Skomentuj

Zwrotnica, owszem, jak nazbieram na zabawki pomiarowe.
          Wzmacniacz, do tych głośników jest na pewno wystarczający, ta wieża ma bardzo dobrą końcówkę, lepszą od niejednego wzmacniacza. Dość mocna i bardzo dobry dźwięk jak na wieże, a z głośników nie potrzebuję wyciągać xmax.

Skomentuj

Zamieszczone przez sztuku Zobacz posta
            Witam.
            Napędzane wieżą philips sa ak-320. która ma zwrotnicę przed końcówkami mocy i tnie między średnim a basem na 2khz.
            Fajnie zlewa się ze średnim i tworzą całkiem fajną scenę, ale może przez to ubywa mu basu?
            Pytanie: gdzie jest błąd i jak żyć?
            Błąd to napęd - philips sa ak-320 , nie ma takiego sprzętu .
            W sprzęcie masz hybrydę RNS która nie mocą nie grzeszy ( w zasilaczu 2 x 2200uF ) , a czy przypadkiem w tor audio nie są wkomponowane jakieś ulepszacze aby z plastikowych kolumienek wydobyć głębię basu ?
            Płyta 12 mm to przesada . Minimum to 18 i wzmocnienia.
            Czy obudowa jest szczelna ?
            Akustyka pomieszczenie to na pewno problem skoro szafki dzwonią.
            Last edited by BIG ROMAN; 06.09.2016, 18:14.

Skomentuj

Panasonic.
              Ulepszenia? eq jest na off. Aczkolwiek na niektórych ustawieniach bass jest lepszy, niestety kosztem całej reszty.

Obudowa jest szczelna, tylko pod basowymi nie dałem podkładek. Jednak nie słysze żadnych świstów ani nic nie czuje po przyłożeniu dłoni.

12 mm i wzmocnienia. obudowa nie wpada w żadne drgania.
              18 mm i zbyt droga i zbyt ciężka.
              Ale czy to mógłby być główny powód problemu?

Skomentuj

Sprawdź jakie masz faktyczne strojenie br.
                Możesz to zrobić za pomocą generatora i dłoni.
                Być może strojenie wyszło ci nisko i port ma małą efektywność.
                Możesz też zamieścić szkic obudowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Matador Zobacz posta
                  Możesz to zrobić za pomocą generatora i dłoni.
                  No bez przesady, równie dobrze może odczytać z fusów po kawie.

Do pomiaru strojenia 1 rezystor wystarczy.

Skomentuj

obudowa z płyty p5 12 mm ze wzmocnieniami
                    Z 12mm to nawet kolumn VK nie robią.
                    No chyba ze masz porządną kratownice (pokaż zdjęcia)

Tunel przelotowy 18 cm X 2 cm
                    Co?
                    Bas reflex 18x2cm?

ta wieża ma bardzo dobrą końcówkę, lepszą od niejednego wzmacniacza
                    Nie żartuj sobie :)

Skomentuj

12 mm i wzmocnienia. obudowa nie wpada w żadne drgania.
                      Taaa.. bo ktoś w to będzie wierzył.
                      Musiałbyś mieć niezłą kratownicę wewnątrz żeby to była sztywna obudowa.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                      Co?
                      Bas reflex 18x2cm?
                      Przypuszczam że BR tunelowy 2x18 cm prostokąt. Długość pewnie przypadkowa.

Skomentuj

Nie na temat...
                        Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                        No bez przesady, równie dobrze może odczytać z fusów po kawie.
                        Naprawdę?
                        Lepsze +/- 3 Hz niż nic.

Skomentuj

Stawiam na akustykę pomieszczenia. Polataj z nimi po domu i sprawdź czy wszędzie tak samo. Możesz też mieć zbyt wygórowane oczekiwania

Skomentuj

Ech... cali Wy. Nie wiem czy chcecie mi pomóc, czy tylko pojechać, bo żadnego z Waszych "hejtów" nie odnieśliście do problemu.

SowaZ Polatam, siatke basu zrobie może coś pomoże. A może tak jak mówisz, zbyt wysokie oczekiwania. Ale jeśli wszyscy chwalą ten głośnik, że jest taki dobry w tej cenie, to nie wiem, ten zestaw 2.1 to chyba hi-end.
                            Matador Szkic obudowy wstawie jutro, jeśli coś z niego wyczytasz. Z Tym, że to tylko rysunek przedniej ściany na kartce. Utraciłem jakiś czas temu dane na komputerze, jak i wszystkie projekty z Autocada. Mogę wrzucić jeszcze screeny projektu z win isd.

Btw, nie wydaje mi się, że mam zbyt wysokie wymagania. Bo muzyka jazzowa, instrumentalna brzmi fajnie, kontrabas mi sie podoba itp. Ale więcej słucham house więc trzeba coś tym ogarnąć :)

Skomentuj

Ech... cali Wy. Nie wiem czy chcecie mi pomóc, czy tylko pojechać, bo żadnego z Waszych "hejtów" nie odnieśliście do problemu.
                              Jakoś na moje pytanie nie odpowiedziałeś...

Skomentuj

bass reflex
                                Wys x Szer x głęb 2x18x13,5 cm

Skomentuj

Zbyt mała średnica portu, 1/6 SD to za mało.

Teraz napisz z jakim głośnikiem (głośnikami) masz te GDN-y podłączone oraz jaką masz zwrotnicę.

Skomentuj

Przy zwiększeniu wysokości tunelu, do 3 cm, tunel wydłuża się do 23 cm.
                                    Wtedy stosunek jest 1/4 sd

Ale wtedy koniec tunelu jest tylko 2 cm od tylnej ścianki

Zwiększę strojenie do 41 hz i zrobie otwór na 3 cm.
                                    Zobaczymy.
                                    Dzięki Marian za podsunięcie pomysłu.

Widzisz, taka krytyka jest jak najbardziej pomocna.
                                    Last edited by sztuku; 06.09.2016, 23:27.

Skomentuj

Nie widziałeś nigdy zagiętego portu szczelinowego?

To co z tymi pozostałymi głośnikami i zwrotnicą?

Skomentuj

Średniaki, to 15.120.8 mc i wysokotonowe alda avd 506, kupione używane, stan idealny, połowa ceny.
                                        Wysokotnowe wymienie na pj stx.

Zwrotnica?
                                        w wieży podział między basowym a średnim jest na 2 khz i jest dość stromy bo średni rzeczywiście nie wydaje mi sie, by grał mocno niżej. Fajnie się zgrywają, tu nie ma problemu, jedynie słyszę rezonans w średniaku na jego wysokich częstotliwościach. Przyciszę to cewką, ale na ile, to zobaczę gdy przyjdą wysokotonowe. Wszystko na słuch. Tak czy siak, jestem pozytywnie zaskoczony, bo scena jest naprawde fajna, ale czasem wokale są przebarwione.
                                        Póki co, najważniejsze aby bass zaczął ładnie grać, na tyle ile te głośniki pozwolą

Skomentuj

Czaruję...
                                        X