Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Plany na przyszły rok...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Plany na przyszły rok...

Mam zamiar w przyszłym roku (spoko - napiszę dlaczego)
    zrobic sobie parkę kolumienek 3-way i szukam glosnikow.
    W planach są:
    1x GDN 20 lub 25 cm o mocy min 80W i 8Ohm
    1x GDM 10 lub 16 cm dopasowany mocowo :) 8Ohm
    1x GDWK jakaś dobra kopułeczka 8Ohm

Zakres cenowy jest nastepujacy:
    GDN - 200-300 pln za oba
    GDM - 200 za oba
    GDWK - 200 za oba
    (mam zamiar zmiescic sie w 1000 pln za parę)
    Proszę o propozycję głośników i tu uwaga! :

Nie interesuje mnie jak najwieksza moc, choć mają wspolpracowac ze wzmakiem
    2x 100W na TDA7294 + przedwzmak NE 135-k, który właśnie robię :)
    (dlatego kolumny za rok - kasa).
    Nie chodzi o jak najnizsze zejscie!
    Chodzi o uzyskanie jak najlepszej jakości dźwięku za tą kasę...
    Z góry zakładam obudowę zamkniętą (!!!), wolnostojącą z pochyłą ścianką przednią
    i oddzielna komora dla gdm i gdwk,
    a może nawet oddzielnie gdm i gdwk (pomyslimy :) )

Od razu powiem :) STX odpada od razu, Tesla lub alfred tylko na dół,
    ale w tym przedziale cenowym moze znajdzie sie cos o niebo lepszego :)
    Jako GDM i GDWK ze względów finansowych, to chyba tylko Tonsli...
    [może być GDM 10/80/2 - nieźle wygląda i na moje oko ma niezłą charakterystyke]
    (zreszta czuje sentyment do tej Firmy do Unitry też ;D )...
    I jeszcze jedno: ktoś na pewno zapyta dlaczego GDM to nie kopułka
    - odpowiedź jest prosta - względy estetyczne.
    Moim (skromnym) zdaniem ladniej wygladaja 3 glosniki o
    zmieniajacych sie "plynnie" wymiarach niz jeden duzy
    gdn i 2 knyple kopulkowe gdzies utkane na gorze skrzynki...

moge zaproponowac 20/80/2 , dt-100 , arp 150 taki uklad gra u mnie i jestem zadowolony...ale wymienie z czasem arp bo gra tak hmm... strasznie punktowo pod wiekszym kontem prawie wogole jej nie slychac... moje marzenie to D75MX-31-08 vify ale tonsil wydaje mi sie lepszy i tak byc od tego arp...

Skomentuj

za 1000 PLN ... poczekaj az bedzie zamowienie z audiocomponents na tym forum badz na lukarze i zrob sobie 2 drozne monitorki
      srednio przypada 200 zl na glosnik. Taka kasa wydana na glosniki importowane powinna zapewnic Ci dobra jakos dzwieku a juz napewno lepsza niz 3-way na tonsilach.
      I miej na wzgledzie ze zwrotnica 3 drozna kosztuje sporo i sporo zachodu z nia jest.
      A w dwu droznych mozesz spokojnie za grosze zrobic filtry aktywne z ktorych projektowaniem jest mniej roboty

Skomentuj

1) To nie mają być monitorki! tylko standy...
        2) 3-way to nie problem - do tego czasu bede mial JIG'a wiec sie pobawie
        dlatego liczylem za glosniki lacznie 700 zeby jeszcze na materialy na zwrotke starczylo i troche innych elementow typu srobki, kleje, fornir itp. itd.

Zrobilem w WinISD symulacje gdn 25/80/1 tonsila i nawet ladnie mi wyszlo:
        pojemnosc sekcji niskotonowej 60l i 65Hz strojenie (-3dB)
        -6dB przy 50Hz i Qtc=0.7 mysle ze nienajgorzej...
        sprawdzam teraz 20/80...

Skomentuj

za rok ceny sie zmienia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!! ale co tam , planuj teraz bo i tak milion pięćset sto dziewięćset razy zmienisz plany...

Skomentuj

Ja kiedyś robiłem znajomemu 3way na GDN25/80/1 w 60l br + gdm 16/80/1 i GDWK 8/50/1 i moge z czystym sumieniem ze przy dobrej zwrotce grało to bardzo dobrze.

Skomentuj

Zamieszczone przez kopułka
              za rok ceny sie zmienia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!! ale co tam , planuj teraz bo i tak milion pięćset sto dziewięćset razy zmienisz plany...
              i bardzo dobrze :) mam czas żeby dobrać optimum, a nie kupić na JUŻ, szybko! teraz... i potem żałować...

Skomentuj

Szopler
                jakby co to mam 2xGDN 20/80/2, 2x GDWK11/100 i 2x ARP150
                jakbys byl czyms zainteresowany to schecia odsprzedam (duzo taniej), sa w bardzo dobrym stanie.

Pozdro

Skomentuj

Po chwili zastanowienia...
                  A jakbym chciał 2-way zamkniete ?!?
                  I tak: na niskosrednio 2x200pln + na wysoko 2x150pln, to co byscie polecali ? hehhe
                  ps. wymiary gdn bez zmian 20 - 25 cm...

Skomentuj

no to moge polecic csx-176 i dt-100 badz jakas vife(D27TG-35-06
                    gra bardziej hmm tak miekko i jedwabiscie poprostu lagodniej...)slyszalem taki uklad z dt-100 i bardzo mi sie to podobalo gralo przestrzennie i przejrzyscie...napisz moze jakiej muzyki sluchasz i czego oczekujesz od kolumn

Skomentuj

Tak sie wtrace - mam grajace GDM 16/80/1 (wiadomo pozadny magnes itd) ale pewnie niedlugo bedzie trzeba wymienic gorne zawieszenie - jak ktos chce za smiesznie symboliczna gratyfikacje to niech napisze do mnie marek@gliwice.kmp.gov.pl
                      Mam ich pare sztuk i jak dluzej beda lezec to nic z tego nie bedzie a moze ktos do czegos wykorzysta.

Skomentuj

jako średniotonowy moge polecić GDN16/50/6 średnie tony ma super ale bas to zjawisko nie występujące :P

Skomentuj

SW ma racje jesli ma byc nisko ciety sredniak to w zamknietej malej komorze dobrze sie moze spisywac ten GDN lub tansze obecnie W130S Visatona.

Skomentuj

na bas chcesz alphard lub tesla??? LOL ten pierwszy,

za te cene to wole zrobic 2 way z 2x 16 +gwizdek
                            tak jak radzi marekW zastanów sie nad visatonem 130 albo 170

Skomentuj

Widze, że umiejętność czytania ze zrozumieniem nie zawsze idzie w parze z wiedzą :).

Nie chcę ani STX, ani Alpharda ani Tesli
                              (to ostatnie w ostateczności),
                              ale i tak (z tanich) wole Tonsila...

Dlatego napisałem że za tą kasę to może znajdzie sie coś o niebo lepszego...

A teraz z innej beczki - CO SĄDZICIE O TONSIL'owskim GTC 11/130
                              (wysokotonowa tytanowa kopułka) ?!? Jest na allegro za 100 pln sztuka :).

Skomentuj

Czaruję...
                              X