Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zrobi sie jakies kolumny do baru za 550zl---120m2 ma bar

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zrobi sie jakies kolumny do baru za 550zl---120m2 ma bar

witam!!
    glosniki niee musza pieknie grac zeby robily duzo halasu i basu zeby dawaly duzo.mam 550zl zrobi sie jakies kolumny w miare dobre??
    co byscie polecali wsadzic do skrzynie a moze macie jakies sprawdzone konstkucje??
    myslalem nad kupnem tonsilow 140 ale mam chyba pecha bo zawsze jak jade obejzec cos jest niee tak z nimi.
    dzieki!!!

stx gdn 27 sc + stx gdm 17ss +stx gdwk 150 +zwrotka stx 3 way stx i sie zmieszczisz,
    lepsze rozwiazanie to zwrotka janbo 3 way z tłumikiem na wysoki

Skomentuj

Jesli robic na STX i ma byc duzo basow to ja bym wstawi GDN 32/150. Natomiat jako wysokotonowke to bym wstawil Tonsilowska GDWK 9/80.
      Niezapomnij tylko ze STX jest wprawdzie tanszy od Tonsila ale za to STXy maja mniejsza skutecznosc i bedziesz potrzebowal mocnego wzmaka do nich.

Skomentuj

typowa konstrukcja ,,barowa":
        http://www.stx.pl/index.php?vMenu=1&...0&vSubPage=163

Skomentuj

OLSZA nawet nie głupio kombinuje

rafal990 a knajpkę też masz w Sosnowcu? Która to?

Skomentuj

OLSZA, nastepna podróba altusów ze strony stx-a,he,he.Miałem kiedyś przyjemność posiadania altusów produkcji stx(jeszcze sie stx chyba nie nazywało,nie pamiętam) i orginałów.Niebo i piekło.Oby teraz lepiej robili.
            PZDR

Skomentuj

co Ci moga zrobic lepiej ? Jesli podaja prawdziwe informacje z pomiarow clio to zeby zrobic dobra kolumne na filtrach 1-rzedu z tych glosnikow to trzeba sie troche nagimnastykowac a nie sadze zeby za 270 zl wstawiali cos wiecej niz filtr i reukcje impedancji w niskotonowcu
              podali efektywnosc 94 dB tylko nie podali z ilu W <lol> :). (niskotonowiec ma kolo 87)
              sredniak kolo 88-89 a cykasz 95 na koncu pasma

Skomentuj

dodaja efektywnosci wszystkich glosnikow i wyliczaja srednia.. LoL a tak na serio to ta efektywnosc to chyba jakis chwyt marketingowy bo inaczej tego nie idzie wytlumaczyc

Skomentuj

no ale rafal990 chce cos niedrogiego i
                  glosniki niee musza pieknie grac
                  o ile znam bywalcow przecietnego baru to nie przychodzą oni tam rozkoszować się pieknem muzyki.
                  No chyba ze rafal chce zrobic cos samemu dla satysfakcji to moznapokombinowac
                  tu ktos z forum chce sie pozbyc (DIY altusy) czegos co sie moze akurat przydac:
                  http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?p=30600#30600

Skomentuj

ale w barze jest taki malutki parkiet gdzies na 20 osob i tam moze jakies tance bym tam zrobil takie male i chodzi mi o mocne glosniki zeby tak jakos gralo.
                    a co sadzicie jak bym zrobil kolumny z takich glosnikow:
                    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...=0&vSubPage=62
                    2x320 na kolumne
                    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...m=2&vSubPage=9
                    i te soprany tez 2x na kolumne??
                    czy moglby mi ktos napisac czy w 100L starczylo by do nich albo jak komus by się chialo to czy moglby mi obliczyc.i znajomy mi pisal ze jakies kondy beda potrzebne konda 4,7uF zwykły MKT tak mi napisal ale ja się na tym niee znam wogule.
                    napiszcie co sadzicie o tych glosnikach
                    dzieki!!!
                    za odpowiedzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Skomentuj

kup lepiej 30/200/4AE i do tego tuby ale koniecznie okrągłe!!! kwadratowe się łamią!!!!

Skomentuj

pytanie takie ze strony stx wywnioskowałem ze http://www.stx.pl/index.php?vMenu=1&...0&vSubPage=163 to dego buda ma około 80L i 4 b-r 75mm srednica czyli według winISD przy 66Hz jest 10,8 db podbicia czyli to stasznie dudnic musi czy się mylę, przeciez przy takiej czestotliwosci podbicie jest najbardziej odczuwalne, strasznie męczy w przypadku subów?
                        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=1&...=0&vSubPage=76 sproboj te buda ma koło 60L i strojenie zrobili po ludzku (40Hz) to chyba jedyne kolumny z tych co przesymulowałem ktore mają szanse przyzwoicie zagrać..... żeby jeszcze coś z tymi sopranówkami zrobć :/ 92dB to lekka przesada ale 90dB powinny na basie przekroczyć a to juz niezły wynik :) do tego mocny wzmak (ze 2x250wat) i myśle że powinny sobie poradzić

Skomentuj

dwa słowa - SŁUCHAJ SOUNDWAVE'a !!!!!!!

Skomentuj

ja poprostu ponożyłem te wymiary co sa na stronie stx i wyszło 80 ale nie odliczyłem na głosniki 7x4x2,8=78,4L i na zdjęciu widac 4 rurki b-r a one mają wymiary 7,5 srednica i 15 z kawałkiem długosci, to według winISD 4 rurki i takie długie to jest 65hz strojenia a jak by była strojona na 40 hz to rurki by były prawie po 50 cm a kolumna ma szerokosc 40 więc się by rurka nie zmiesciła.
                              Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                              Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

ja proponuje ALPch RW1500 = drajwer z tubą na tych stx mikrofon może być bardzo niezrozumiał nie wspomne już o trwałości w profesionalnym wykorzystaniu

Skomentuj

ahahaha set co ty opowiadasz, alfredy to raczej najgorszy syf i kryjąsie do stxa

rafal990 słuchaj co ci mówi SW, chłop się zna na rzeczy wkoncu sam nagłasnia stxami różne imprezy więc jest obeznany i ma praktykę :)

ja sie niewypowiem bo kolake do których chodze sa dobrze nagłasniane i niepotrzebują zeby im projektowac kolumn :P

Skomentuj

po prostu miałem kilka zleceń i seria RW alpcharda nigdy mnie nie zawiodła

Skomentuj

hmm nastepnym razem spróbuj na stxie i wtedy porownasz :)

Skomentuj

bardzo chątnie jestem otwarty na różne koncepcje ale co z stx na wysokie, na estradę

Skomentuj

Czaruję...
                                        X