Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 Way stary na nowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2 Way stary na nowy

Witam wszystkich.

Moja przygoda z projektowaniem (jeśli można to tak nazwać) zaczęła się jakies 15 lat temu, wtedy to też popełniłem takie wynalazki jak na fotce:)
    Naskrobałem z kieszonkowego i wyszły zamknięte na GDN20/60 i gwizdkach z odzysku, bodajże z jakiś altusów. Wszystko podpięte do wzmaka (którego reanimuję) GRAETZ HSA 200. Niestety od tamej pory nie bardzo miałem czas i możliwości przysiąść do reanimacji kolumn.
    Pytanie moje jest takie, czy jest sens wymieniać teraz głośniki na coś lepszego z wykorzystaniem obecnych obudów (111x24,5x34 płyta 18) oczywiście obudowy chciałbym odświeżyć ofornirować. Mój budzet na głośniki i zwrotki to ok 600-700zł. Czy ktoś może mi coś doradzić?

UWAGI MODERATORA
    Temat przeniosłem bo był w złym dziale

Obudowę z surowej płyty (do ofronirowania) robi się w jedno popołudnie a koszt tego jest znikomy. Nie widzę sensu pozostawiania tych obudów jeżeli ma to być problem w doborze głośników. Dużo lepiej jest dobierać obudowę do głośników niż na odwrót. Z projektów w zakładanym budżecie może się zmieścisz z układem na Dytonie + Seas (http://diyaudio.pl/showthread.php/24...kt-by-Yoshi_80 ) lub na Monacorze + Seas (http://diyaudio.pl/showthread.php/24...kt-by-Yoshi_80) ewentualnie zestaw na SB (http://diyaudio.pl/showthread.php/25...kt-by-Yoshi_80) .

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
      Obudowę z surowej płyty (do ofronirowania) robi się w jedno popołudnie
      Yoshi, jeśli ma być pod fornir a formatki nie są cięte pod kątem 45*, to trzeba okleić jeszcze HDF-em, a tego wszystkiego nie da się zrobić w jedno popołudnie z racji schnięcia kleju.
      W cały dzień owszem :)

Co do tych starych obudów, to lepiej zrobić nowe z MDF-u niż się bawić z tą wiórówką ze starych mebli.

Skomentuj

Czemu do fornirowana trzeba okleić MDF nie można bezpośrednio na płytę kleić forniru ?

Skomentuj

Żeby klawiszowanie nie wyszło :)
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
            Żeby klawiszowanie nie wyszło :)
            A na sklejce ?

Skomentuj

Też wyjdzie:)
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Coś mi tu bajkami pachnie czym się różni płyta wiórowa od płyty MDF poza inną granulacja trocin a tym bardziej sklejka ?
                A może problem polega w klejeniu forniru i czym kleimy oraz jego typie ? Od 30 lat kleję fornir i oczymś takim nie słyszałem
                No może jestem za młody 😀 A teraz tak na serio dobrze przyklejony fornir nie może /klawiszować/ moim zdaniem klawiszowanie może się przypałętać przy słabym docisku podczas klejenia. Cały dowcip w połączeniu forniru polega na odpowiednim docisku, a nie rodzaju kleju , a jak już słyszę o metodach z żelazkiem albo z wałkiem to po co membrana w głośniki cewkę trzeba podłączyć pod fornir 😎

Skomentuj

Problem polega na tym, ze drewno nie jest materialem, ktory utrzymuje swoje wymiary w zaleznosci od wilgotnosci. Dlatego nie jest to kwestia sposobu klejenia forniru, ale lezakowania materialu i jego ustabilizowaniu. Dodatkowe oklejaniem plytami HDF pozwala w wiekszym stopniu uniknac efektu klawiszowania. Przy fornirowaniu jeszcze ten efekt moze byc mniej widoczny, ale przy lakierowaniu kolumn moga wyjsc wielkie babole.

Skomentuj

A moim zdaniem wystarczy przeczytać instrukcję kładzenia np. Paneli szwedzkich gdzie jest napisane /po zakupie rozpakować i zostawić w pomieszczeniu gdzie panele będą układane na ok 48 h/ i tak samo jest z
                    Z deskami czy pakietami, sklejką itd. Wpływ na materiał ma wilgotność. W domu raczej mamy pewną stabilność parametrów wachania są niewielkie dlatego sądzędzę że materiał do fornirowana musi być odpowiednio przygotowany. A czy to jest płyta wiórowa czy MDF to nie ma wielkiego znaczenia.

Pozdrawiam

Skomentuj

Moze zerknij jak to wyglada przy profesjonalnej stolarce glosnikowej

Po co oklejac HDF jak mozna by bylo zaoszczedzic tyle czasu, kleju, materialu i pieniedzy?

Skomentuj

Filmik pokazuje cykl produkcyjny w profesjonalnej fabryce i nic więcej. Co za oszczędzaniu pracy, pomiędzy czy materiału w naszych warunkach domowych ? Fajnie by było by mieć tyle zamówień na obudowy, to bym kupił taką fabrykę 😁 ale to nie wyjaśnia zagadnienia klawiszowanie. A płyta MDF niczym się nie różni jak pisałem od wiórówki poza wielkością wiórów.
                        I moim zdaniem jest o wiele gorsza do klejenia forniru bo trzeba ją jeszcze przejechać papierem o niskiej gradacji aby właśnie powierzchnia przyczepności wzrosła i była bardziej chropowata i efekt tzw. Klawiszowanie może się pojawić częściej na płaskich niż na chropowatych powierzchniach. Im bardziej chropowata struktura klejonego materiału tym lepiej. Jak już pisałem to tylko technika klejenia a nie materiału.

Skomentuj

Film pokazuje proces produkcji kolumn glosnikowych najwyzszej klasy. Pokazuje rowniez, ze kazda z obudow jest przed fornirowaniem oklejana cienkim HDF, po to aby zminimalizowac efekt klawiszowania. Gdyby taki efekt nie wystepowal, to producent nie komplikowalby calego procesu, tylko po sklejeniu obudow i wykonaniu skosow, przyklejal fornir na surowa obudowe. To w teorii, a w praktyce jest zupelnie inaczej.
                          Jestes dobrym przykladem tego, co sie mowi o wielu stolarzach, ktorym zleca sie robote porzadnych kolumn glosnikowych. Ktos kto nie zajmuje sie na codzien produkcja kolumn, nie zna pewnych niuansow jakie tutaj wystepuja.
                          Poza tym, nikt nie twierdzi, ze obudowa musi byc zrobiona z jakiegos tam materialu. Piszemy o tym, ze nie wazne czy obudowa jest zrobiona z MDF, wiorowki, czy sklejki. Jesli nie jest ona zacinana na 45 stopni, to nalezy taka obudowe zabezpieczyc przed klawiszowaniem, klejac dodatkowa warstwe plyt HDF.

http://www.audiostereo.pl/lakierowan...lem_79063.html z tego tematu tez sie mozesz troche nauczyc.

Skomentuj

Problem klawiszowania występuje w wyniku nie dość dobrego wysezonowania materiału. Ja nie miałem z tym problemu bo kolumny przed ofornirowaniem stały dość długo, nawet parę miesięcy i mogły optymalnie wyschnąć. Jeżeli robi się na szybko i składamy skrzynkę w kilka dni to nie ma innej możliwości jak oklejanie HDF bo nie ma opcji żeby klawiszowanie nie wyszło. Dlatego nawet profesjonalne firmy oklejają bo tam nie ma czasu na czekanie.

Skomentuj

Panowie, Slawomir.Dyll nie rozumiał co mamy na myśli pisząc o klawiszowaniu.
                              My piszemy o klawiszowaniu płyt, a On o fornirze :)

Klawiszowanie zawsze wyjdzie, nie zależnie od rodzaju płyty.
                              Nawet jak się oklei HDF-em to też trzeba poczekać i to klawiszowanie zeszlifować.
                              Najlepiej to brzegi płyt zabezpieczyć Caponem aby klej (którym będziemy kleić fornir) później tak nie wsiąkał w płytę.

Skomentuj

No tak to już jasna sprawa 😁

Skomentuj

Czaruję...
                                X