Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odbudowa zwrotnicy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odbudowa zwrotnicy

Witam,
    postanowiłem odbudować zwrotnicę kolumn zg 30c115 opierając się na schemacie elektrycznym. Ze zdjęć w internetach wynika że były one robione niemal na pajączka... Co mozna sobie wygoglować. Moje pytanie brzmi czy takie rozmieszczenie elementów a w szczególności cewek nie spowoduje jakichś problemów?

przy tych glosnikach rozmieszczenie cewek to ostatnia rzecz o jaka powinienes sie martwic!

Skomentuj

Dlaczego? Same przetworniki grały ładnie, choć różnie , obecnie są w tonsilu na regeneracji. Prawdziwy problem stanowi sprzęt do którego je podłączę ale to inny temat. Za jakiś tydzień, może dwa coś nieco skrobnę. Na razie pytanie brzmi czy położenie cewek w takiej odległości od rezystorów jest dobre czy nie. Internety są pełne wyolbrzymionych problemów z interferencją cewki/rezystora ceramicznego, wiec wole się upewnić. A w artykułach o zwrotnicach nie ma o tym ani słowa. (nawiasem mówiąc ktoś obeznany w temacie mógłby skrobnąć kilka zdań o rzeczywistym, przestrzennym rozmieszczeniu elementów na płytkach i podstawowych błędach.

Tl;DR: Czy tak może być?

Skomentuj

Cewki i rezystory są prawie obojętne dla siebie (prawie, bo jednak taki rezystor nawinięty drutem też ma jakąś indukcyjność).

Tak jak pisał Paweł, tu nie ma to większego znaczenia.

Skomentuj

http://www.troelsgravesen.dk/coils.htm

Myślę, że to rozwieje Twoje wątpliwości.

Skomentuj

Czaruję...
          X