Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa kolumny aktywnej (Przenośnej)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa kolumny aktywnej (Przenośnej)

Witam, odrazu zaznacze ze dopiero zaczynam sie zagłębiać w tematykę budowy kolumn itp. Chce zbudować kolumnę aktywna z wbudowanym akumulatorem w środku co da mi możliwość przenoszenia kolumny. Głownie bede używał jej w swoim warsztacie stolarskim oraz w domu, jedyne co obecnie posiadam to nowy akumulator żelowy 18ah oraz wzmacniacz klasy D na 2x TPA3116D2 dokładnie taki

Oraz gniazdo mini jack, i pod ładowanie 3,5mm kilka włączników oraz moduł bluetooth. Teraz nie wiem jakie głośniki do tego wybrać, najbardziej chciałbym zrobić coś ala 3 drożne, myślę zeby dac jeden bassowy, dwa srednie i 2 wysoko tonowe głośniki żeby to grało głośno i przyzwoicie z bassem, bo nie ma problemu zrobić skrzynke wsadzić głośniki i finito tylko to nie bedzie dobrze grało :). Najbardziej martwie się obliczaniem litraża tak aby skrzynka nie wyszła za duża i ciężka. Proszę o jakieś porady, Pozdrawiam :)
    Last edited by Tremar; 05.11.2016, 22:05.

UWAGI PANA ADMINISTRATORA
    czym sie kierowales zakladajac temat w dziale GOTOWE konstrukcje?
    przenioslem

Zamieszczone przez Tremar Zobacz posta
    eraz nie wiem jakie głośniki do tego wybrać, najbardziej chciałbym zrobić coś ala 3 drożne
    kolumna 3 drozna mija sie z koncepcja kolumny przenosnej! przenosna powinna byc mala, lekka, poraczna
    a 3 drogi to jednak gabaryt

jaki budzet?
    dlaczego na aku skoro bedziesz tego uzywam w domu/garazu?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      UWAGI PANA ADMINISTRATORA
      czym sie kierowales zakladajac temat w dziale GOTOWE konstrukcje?
      przenioslem

kolumna 3 drozna mija sie z koncepcja kolumny przenosnej! przenosna powinna byc mala, lekka, poraczna
      a 3 drogi to jednak gabaryt

jaki budzet?
      dlaczego na aku skoro bedziesz tego uzywam w domu/garazu?
      Proszę wybaczyć pomyliły mi sie działy

Napewno będzie się często zdarzać,że będę brał ze sobą sprzęt w takie miejsca gdzie nie będę miał dostępu do prądu zwłaszcza w lecie.
      a co do budżetu nie licząc tego co już mam i materiału czyli drewna to do 200zł wydaje mi się że można juz coś sklepać oczywiście jeżeli sie myle prosze mnie poprawić :) Zostaje kwestia tego jakie głośniki dobrać, też myślałem że 3 drożne to za dużo, moze 2 drożne niski ton oraz wysoki., a co do gabarytów nie chce też strasznie małego sprzętu myślałem nad wymiarami (Długość 60cm Wysokosć 30cm albo 40cm a szerokość 30cm) Oczywiście to tylko poglądowe wymiary jakie mniej wiecej chciałbym mieć sprzęcior bo dopiero w praniu wyjdą dokładne wymairy. Wiem ze to są spore wymiary jak na przenosny sprzęt ale chce żeby to jednak grało :)
      Last edited by Tremar; 06.11.2016, 01:03.

Skomentuj

(Długość 60cm Wysokosć 30cm albo 40cm a szerokość 30cm)
        duuuze!
        ale za 200zl ciezko bedzie zrobic 3 drogi

jakie to masz aku?
        12v?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          duuuze!
          ale za 200zl ciezko bedzie zrobic 3 drogi

jakie to masz aku?
          12v?
          tak 12v chyba ze użyć przetwornicy na np 24v
          Myśle jednak że 2 drożne bedzie lepszym wyjściem
          Last edited by Tremar; 06.11.2016, 12:37.

Skomentuj

przy 12v ten wzmacniacz ma 15w
            nie widze wiec sensu stosowania go w takiej aplikacji, skoro taniej da sie kupic klasyczne scalaki do car audio

tak wiec przetwornica step-up mile widziana

przy zasilaniu z 12v trzeba by szukac bardzo efektywnych glosnikow. z tym bylby problem
            przy 50w to juz mozna pojsc w klasyczne domowe glosniki

Skomentuj

Co do przetwornicy zapewne taka była by najlepsza http://allegro.pl/zasilacz-przetworn...914624957.html
              przy napięciu 24v wydaje mi się juz powinno sie osiągnąć 50w, niby z tego co czytałem przy 24v 2x80W @4Ω ale nie chce mi się wieżyć, tylko pytanie jakie głośniki wybrać STX czy inne
              Last edited by Tremar; 06.11.2016, 13:05.

Skomentuj

jak masz wiedze zeby zaprojektowac samemu zwrotnice to mozesz kupic dowolne glosniki!
                jak widzy brak to skazani jestemy na gotowe projekty

stxy 17 scx + gdwk pc by tutaj wystarczyly
                ale czy tobie sie spodoba?

Skomentuj

Niestety mam totalny brak wiedzy co do zwrotnic
                  Ale wczoraj porządkowałem troche warsztat i znalazłem niechcący takie 2 sztuki zwrotnic, nie mam zielonego pojęcia z czego to jest i skąd to mam ;p
                  Nadają się do czegokolwiek?

Masz na myśli?
                  http://www.moresound.pl/index.php?pr...t&prod_id=3570
                  http://stx.pl/w-18-200-8-mcx.html
                  Last edited by Tremar; 06.11.2016, 22:28.

Skomentuj

focal acces a1
                    moze za 50zl/para je sprzedasz

http://diyaudio.pl/showthread.php/25...ekt-by-Pawel-S

Skomentuj

Nie dam rade zmieścić sie w budżecie jeżeli wybiore te głośniki

Skomentuj

hmm...
                        to trzeba cos mocno taniej
                        ale co?
                        http://allegro.pl/gms-965-glosniki-1...705352266.html (GMS 965 GŁOŚNIKI 16,5cm 2-drożne 165mm 160mm WAWA)
                        nic tanszego nie przychodzi mi do glowy

Skomentuj

Dziś byłem u znajomego pokazął mi takie głośniki 26cm niskotonowe na sprzedasz, chce mi je sprzedac po znajomosci za 40zł :) Nówki nigdy nie używane. Jeżeli by do czegokolwiek sie nadawały to zostaje kwestia gwizdków wtedy mógłbym kupić STX i niestety co z zwrotnicą ;c

Skomentuj

To pojechałeś grubo.

Skomentuj

czerwone zawieszenia - sportowe

Skomentuj

Tylko zapytałem czy te głośniki są warte zakupu.... Jeszcze je nie kupiłem i nie wiem czy kupie dlatego pytam was bo znacie się w tym :)
                                Last edited by Tremar; 08.11.2016, 13:02.

Skomentuj

Kolego trafiłeś na złe forum, tutaj buduje się sprzęt ale to jest sprzęt wyższej jakości. Jeśli chcesz żeby tylko grało to składaj z tego co masz albo kup co najtańsze i wybacz ale nie chwal się na tym forum. Jeszcze raz przepraszam za moją wypowiedz, i wcale nie chcę cię odwieść od robienia takich kolumn.

Skomentuj

myślę zeby dac jeden bassowy, dwa srednie i 2 wysoko tonowe głośniki żeby to grało głośno i przyzwoicie z bassem, bo nie ma problemu zrobić skrzynke wsadzić głośniki i finito tylko to nie bedzie dobrze grało
                                    Jak widać napisałem że chce to zrobić dobrze a nie byle jak. Żałuję że zapytałem się czy te głośniki są warte zachodu.... Czekam na jakąś konkretną odp, jeżeli te głośniki nie są warte zachodu to wtedy kupie komplet STX'ow

Skomentuj

Kolego trafiłeś na złe forum, tutaj buduje się sprzęt ale to jest sprzęt wyższej jakości. Jeśli chcesz żeby tylko grało to składaj z tego co masz albo kup co najtańsze i wybacz ale nie chwal się na tym forum. Jeszcze raz przepraszam za moją wypowiedz, i wcale nie chcę cię odwieść od robienia takich kolumn.
                                      Bez przesady, kategorię kategoryczny low end też mamy :)

Jak widać napisałem że chce to zrobić dobrze a nie byle jak. Żałuję że zapytałem się czy te głośniki są warte zachodu....
                                      Może ktoś je zna ale jakbyś pokazał nalepkę to może byłoby łatwiej te "Cervin vegi" zidentyfikować. Ale obawiam się że nie warto.
                                      Raz że prawdopodobnie chłam, dwa że do 2 dróg nadają się bardzo szczególne 20cm woofery a i to w karkołomnych aplikacjach (nie grają za bardzo średnicą, brakeup zwykle max. 1,5-2k, potrzebna solidna wysokotonówka nadająca sie do niskich cięć) Więc do twojego zastosowania są zwyczajnie bez sensu.

Skomentuj

Zamówiłem STX podane przez Pawel S, teraz mam pytanie z obliczeniem litrażu tak aby zachować troche mobilność wliczając że w środku będzie wzmacniacz i bateria.
                                        Z tego co czytałem w tym temacie http://diyaudio.pl/showthread.php/25...ekt-by-Pawel-S niecałe 19 litra pozwala na ładny i niski bass
                                        Last edited by Tremar; 08.11.2016, 16:27.

Skomentuj

Czaruję...