Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa kolumny aktywnej (Przenośnej)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

daj 15 litrow i bedzie OK

15 na sztuke

mam je obecnie w ok 17 litrach i jest ok. tak wiec jak zrobisz 15 to tez bedzie dobrze

co do czerwonych glosnikow
    tanie glosniki bywaja przyjemna okazja, ale zazwyczaj to mega wtopa, ktora kosztuje, nie gra ale i szkoda wywalic...
    przerabialismy to na wlasnej skorze wiele razy!
    no i problem ze zwrotnica :/
    tak wiec takie wynalazki mozna zrobic jak masz 60-80zl na CALOSC

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      daj 15 litrow i bedzie OK

15 na sztuke

mam je obecnie w ok 17 litrach i jest ok. tak wiec jak zrobisz 15 to tez bedzie dobrze

co do czerwonych glosnikow
      tanie glosniki bywaja przyjemna okazja, ale zazwyczaj to mega wtopa, ktora kosztuje, nie gra ale i szkoda wywalic...
      przerabialismy to na wlasnej skorze wiele razy!
      no i problem ze zwrotnica :/
      tak wiec takie wynalazki mozna zrobic jak masz 60-80zl na CALOSC
      Poczytałem bardzo mocno twoj projekt na STX 18, chce skorzystać z twojego projektu, i odrazu mam pytanie czy te głośniki grają jako tako bassem ponieważ nie wiem czemu ale zależy mi troche na bassie.
      Myślałem nad wymiarami kolumny
      wysokość 40
      szerokość 20
      głębokosć 22

Są to wymiary od środka
      Wychodzi to jakoś 17,6 litrów, moze jakiś wymiar zmniejszyć
      Last edited by Tremar; 08.11.2016, 21:29.

Skomentuj

PS: Jak pisałem chce aby to było przenośne więc chce zrobić jedną kolumne składającą się z 2 kolumn i jednej przedziałce po środku na elektronike wstepny projekt jak by to miało wyglądać
        Co myślicie o tym?

Last edited by Tremar; 09.11.2016, 01:03.

Skomentuj

Pomysł sam w sobie ok z tym, że idea "przenośności" tu trochę się nie sprawdzi. Sama obudowa (pomijając wymiary blisko 50x50x25cm) będzie ważyć przynajmniej 10kg, z głośnikami i elektroniką 15kg, a jeśli akumulator ma być wewnątrz to dodatkowe ok 5kg. Razem wyjdzie coś koło 20kg+. Czy to będzie przenośne? Oczywiście, że będzie ale czy to będzie poręcznie przenosić?
          Twój pomysł, twoja decyzja. Ja tylko piszę swoje przemyślenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez etaks Zobacz posta
            Pomysł sam w sobie ok z tym, że idea "przenośności" tu trochę się nie sprawdzi. Sama obudowa (pomijając wymiary blisko 50x50x25cm) będzie ważyć przynajmniej 10kg, z głośnikami i elektroniką 15kg, a jeśli akumulator ma być wewnątrz to dodatkowe ok 5kg. Razem wyjdzie coś koło 20kg+. Czy to będzie przenośne? Oczywiście, że będzie ale czy to będzie poręcznie przenosić?
            Twój pomysł, twoja decyzja. Ja tylko piszę swoje przemyślenia.
            Czyli rozumie że twoim zdaniem powinienem odpuścić czy coś innego wymyślić?

Skomentuj

Ja bym to jakoś spróbował zrobić tak jak zwykle komputerowe: dwa lub trzy segmenty:
              1. w jednym ampli, druga pasywna
              2. dwie kolumny, a ampli z aku w trzecim pudle po środku lub na górze.
              i pokombinować żeby dało sie do kupy połączyć jakimiś stolarskimi okuciami i przenieść razem.
              No bo jak upchniesz w jedną budę to i tak przy tym rozstawie, o stereo możesz właściwie zapomnieć. Jeśli zrobisz oddzielne segmenty to jak będziesz chciał to rozstawisz, a jak nie to złączysz razem.
              Ale rzeczywiście, jak na przenośne urządzenie, to będzie ważyć :( Nawet jak zrobisz budki z jakiejś cienkiej sklejki i dołożysz wzmocnień.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                Ja bym to jakoś spróbował zrobić tak jak zwykle komputerowe: dwa lub trzy segmenty:
                1. w jednym ampli, druga pasywna
                2. dwie kolumny, a ampli z aku w trzecim pudle po środku lub na górze.
                i pokombinować żeby dało sie do kupy połączyć jakimiś stolarskimi okuciami i przenieść razem.
                No bo jak upchniesz w jedną budę to i tak przy tym rozstawie, o stereo możesz właściwie zapomnieć. Jeśli zrobisz oddzielne segmenty to jak będziesz chciał to rozstawisz, a jak nie to złączysz razem.
                Ale rzeczywiście, jak na przenośne urządzenie, to będzie ważyć :( Nawet jak zrobisz budki z jakiejś cienkiej sklejki i dołożysz wzmocnień.
                To teraz nie wiem co mam robić, bo zależy mi na jednej konstrukcji, chyba że zastosować mniejsze głośniki tylko to nie ma sensu chyba

Skomentuj

A może "połóż" kolumny na płasko, tweeterami na zewnątrz wtedy efekt stereo będzie na pewno lepszy.
                  Co do mobilności to bez przesady - nawet jakby to ważyło 20 kg to da się to bez problemu przenieść, a zakładam, że kolega nie będzie z tym łaził po mieście trzymając "pod pachą".

Skomentuj

Zamieszczone przez Beatliner Zobacz posta
                    A może "połóż" kolumny na płasko, tweeterami na zewnątrz wtedy efekt stereo będzie na pewno lepszy.
                    Co do mobilności to bez przesady - nawet jakby to ważyło 20 kg to da się to bez problemu przenieść, a zakładam, że kolega nie będzie z tym łaził po mieście trzymając "pod pachą".
                    Jasne że nie bede tego cały czas ze sobą nosił pod pachą ;p rozumie że tweeterami na zewnatrz czyli na krańcu lewej i prawej strony tak?

PS: Może ktos się wypowiedzieć jak grają głośniki STX W.18.200.8.MCX czy to ma jako tako bass przy 17 litrach?
                    Last edited by Tremar; 09.11.2016, 14:19.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tremar Zobacz posta
                      rozumie że tweeterami na zewnatrz czyli na krańcu lewej i prawej strony tak?
                      Dokładnie tak

Skomentuj

Miałem kiedys taki glosnik jako centralny do KD, oczywiscie w wersji pasywnej. W tym zastosowaniu sprawowal sie bardzo dobrze. Projekt Pawła S jest godny polecenia. W tym zakresie cenowym do takiego zastosowania o jakim mówisz to lepszego chyba nie znajdziesz.

Skomentuj

Drobna uwaga. TPA3116 poprawnie pracuje do 26V, a naładowany akumulator 24V może mieć 27 V, zaś podczas ładowania nawet 29V. Raczej zbyt blisko dopuszczalnych 30 V.

Skomentuj

Udało się zbudować zestaw ? Pokaż jak to wygląda.

Skomentuj

Czaruję...
                            X