Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Opinie o projektach troelsgravesen.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Opinie o projektach troelsgravesen.

Witam,
    Czy ktoś posiada lub posiadał zrealizowane projekty wyżej wymienionego człowieka?
    Z ciekawości przerysowałem jeden z projektów do solid edgea i wygląda to całkiem obiecująco.
    Autor chwali się że projekty jego kolumn są porównywalne z kolumnami seryjnymi w cenie nawet 10000 - 20000 tysięcy funtów.
    Projekt dotyczy kolumn Jenzen ER/CA http://www.troelsgravesen.dk/Jenzen-SEAS-ER.htm

Od siebie moge tylko dodac, ze obudowa TL w tym projekcie nie jest do konca przemyslana.

Skomentuj

Pogromco czy mógłbyś powiedziec wiecej na ten temat?

Skomentuj

Chłopie, Ty weź się za robotę, bo za dużo czytasz i sprzętu ciągle nie masz :)
        Określ budżet, zaproponujemy zestawienie głośników, zrobisz obudowy, oddasz na pomiary i słuchasz.
        Po takich wątkach jak ten i tak się nie dowiesz czy zestaw zaspokoi Twoje potrzeby, bo ciągle czytasz a nic nie słuchasz.. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Sowiński Zobacz posta
          Pogromco czy mógłbyś powiedziec wiecej na ten temat?
          Ten zestaw na basie ma duze zafalowania charakterystyki czestotliwosci. Brak offsetu glosnika i szczatkowe tlumienie daje w efekcie nierowne pasmo. Szkoda. W Ellam Flex jest troche lepiej.

Skomentuj

Niestety ale dolphin123 masz racje :)
            Trzeba zbierac budzet i cos zbudowac.

Skomentuj

Jaki budżet masz na ten projekt?
              Jakie pomieszczenie w którym ma to grać?
              Masz jakieś preferencje odnośnie brzmienia.
              Słuchałeś już jakiś kolumn diy.
              Ja będę robił projekt troelsa ekta grande ale dopiero po Nowym roku bo brak czas.
              A też po nowym roku będzie u mnie możliwość posłuchania kilku konstrukcji info PM.

Skomentuj

Złóż sobie taki zestaw i spokój dopóki nie znajdziesz 3x kasy na scany lub accutony:

http://audiotransducers.com/pl/104mm...dc-c000-4.html
                http://audiotransducers.com/pl/15-16...5nrxc30-8.html
                http://audiotransducers.com/pl/22cm/...3nrxs45-8.html

Skomentuj

Gotowe jest cos podobnego na htguide forum.
                  Generalnie przy koncepcji obudowy troelsa zostaje ale odpowiednio ją zmodyfikuje pod SB w przyszlym tygodniu moze zapodam jakies fotki.
                  Pozdrawiam :)

Skomentuj

Generalnie przy koncepcji obudowy troelsa zostaje ale odpowiednio ją zmodyfikuje pod SB w przyszlym tygodniu moze zapodam jakies fotki.
                    Pozdrawiam
                    lepiej sie nie przejmuj obudowa, tylko skup sie na zwrotnicy!

troels jest znany i zachwalany, ale puki nie posluchasz jego projektow to nie dowiesz sie czy tobie to odpowiada!

u nas rowniez popularny byl zaph audio. dopiero jak odsluchalem jego projekty to zrozmialem ze chlopak mocno mija sie z moimi preferencjami!

Skomentuj

Zwrotnica jest bardzo waznym elementem i musi zostać zrobiona przez kogoś doświadczonego.
                      Swoją drogą może byłby jakiś nowy projekt do kopiowania. Narazie zbuduję te SB a dalej jak będę miał wieksze doświadczenie.

Skomentuj

Prawdę mówiąc jak zaczynasz od skopiowania obudowy a później chcesz w to wybierać głośniki, to raczej kiepski pomysł, powinieneś robić na odwrót.

Swoją drogą może byłby jakiś nowy projekt do kopiowania. Narazie zbuduję te SB a dalej jak będę miał wieksze doświadczenie.
                        Ostatnio zrobiłem b. ciekawy projekt 3 drożny na SB Satori i SB23 jednak nie będzie on do skopiowania bo to projekt komercyjny. Jeżeli byłbyś zainteresowany to pisz na pw. Zresztą Troels też już przestaje umieszczać projekty w całości bo z tego co czytałem znaleźli się specjaliści co zarabiali na jego projektach tworząc "własne" konstrukcje, no i się chłopak zdenerwował.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                          Ostatnio zrobiłem b. ciekawy projekt 3 drożny na SB Satori i SB23
                          Yoshi z którym średniakiem Satori robiłeś? Zrobiłem zwrotki z TB i magneziakiem ale docelowo na górze będzie SB26STCN-C000-4 w innych obudowach. Ten SB23NRXS45-8 pozytywnie mnie zaskoczył. Biorąc pod uwagę cenę (350zł) rewelacyjny przetwornik.
                          Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Z Satori MR16 . SB23 całkiem przyjemny wooferek, lepszy wybór od seasów prestidge.

Skomentuj

Nie na temat...
                              Firma Seas to za chwilę zwinie się z rynku. Od lat nie zaproponowali nic nowego. Ceny wyższe od SBA. Obserwuję jak rozwija się SBA i do szczęścia brakuje mi tylko malutkiej 12cm alu SB12NAC30 :)

Satori będą na liście zakupów jak pojawi się WO24P-8 SATORI w sensownej cenie.
                              Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Generalnie na same obudowy mam milion pomysłów głośniki SB które zaproponowal dolphin. Yoshi_80 co mogę przewidzieć podczas projektowania obudowy do tego zestawu? I zastanawia mnie też seas 27 tbgfc. Jakiś czas temu słuchałem go ale prawdopodobnie w złej aplikacji ale i tak zrobił na mnie dosyć fajne wrażenie. Czy seas byłby bardziej detaliczny od 29RDC?

Skomentuj

Przymierzam się do budowy głośnika basowego pod monitory na SB satori. Coś takiego z grubsza mi wychodzi:

Generalnie, to wszystkie przetworniki jak u Troelsa tutaj:

http://www.troelsgravesen.dk/SBAcoustics-10.htm

woofer- SB29NRX75-6

Pokusiłby się ktoś o ocenę tej konstrukcji skrzyni basowej z tego projektu Troelsa?
                                  Last edited by Erni Mi; 01.12.2016, 23:27.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X