Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stx gdn 18 awx i wysoka dobroc.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Stx gdn 18 awx i wysoka dobroc.

Nie chce smiecic w temacie STX, wiec pisze tutaj. Kolo sie zatoczylo i znowu dlubie na AWX, problem w tym, ze po zmierzeniu parametrow T-S AWX ma dobroc Qtc 1. Czesc parametrow trzyma sie kupy, ale wyglada na to jakby naped stracil swoja sile. Czy ktos z Was spotkal sie z takim problemem? Z takimi parametrami awx jest bezuzyteczny.

Oba, czy 1szt?

Skomentuj

Jezeli pomiar Qts jest poprawny to glośnik jest wadliwy. Nawet w naszej firmie gdzie glosniki produkuje sie masowo, glosnik ma tolerancje na Qts +-0,2. A jest to typowa masowka. Mozliwe powody to niepoprawne namagnesowanie, niezgodne komponenty ukladu magnetycznego, lub inne problemy z montazem lub komponentami. Jezeli nie sa to nowe glosniki i wczesniej byly ok, to dziwne.. moze byl zle przechowywany w wyniku czego trwale zostala zmieniona pozycja cewki w szczelinie.
      Last edited by jamess8; 13.11.2016, 19:01.

Skomentuj

Mam trzy sztuki, jedna pomierzylem dosc dokladnie i wychodzi Qts 1, dwa pozostale jeszcze czekaja na dokladniejsze pomiary, ale pierwsze podpiecie pokazuje ponad Qts ponad 0,9. Zakladajac, ze glosniki sa uzywane, ale jakis czas nieuzywane, to nawet po rozegraniu nie zblize sie nawet do 0,5.

Dokladnosc pomiaru oceniam na dobra w warunkach amatorskich. Pomiar przeprowadzony szumem rozowym, na niskim napieciu 0.1V. Zmierzone parametry wpisalem do programu symulacyjnego, a nastepnie porownalem odpowiedz symulatora obudowy, z pomiarem glosnika w obudowie zamknietej. Pomiar mikrofonem potwierdza duza dobroc glosnika, zgodnosc symulacji z pomiarem jest duza, wlasciwie bardzo duza.

Nie jestem specem od budowy glosnikow, ale mysle ze problem moze lezec w magnesach i ich sile. Chyba jedyne co mozna zrobic, to rozmagnesowac uklad i ponownie namagnesowac. Szczerze mowiac, jestem ta sytuacja mocno zdziwiony...

Skomentuj

Tani chinscy producenci moga pociskac kiepskiej jakosci ferryty, ale chyba STX mierzy komponenty/glosniki i niezgodne komponenty powinien reklamowac. Jezeli ferryt jest kiepski to nie da sie go odpowiednio nasycic - glosnik jest nie do naprawienia. W pomiiarze (w sumie kalkulacji) Qts wazna jest tez jakosc okablowania, aly pomiar impedancji byl jak najdokladniejszy, kazda dodatkowa rezystancja, jakiekolwiek zaklocenie pomiaru impedancji zawyzy Qts. Ja w pracy na codzien zajmuje sie m.in analiza takich problemow, ale przyczyn moze byc wiele, wiec nie jestem w stanie wskazac prawdziwej przyczyny bez odpowiedniej analizy - chocby zwyklego pomiaru parametrow glosnika
          Last edited by jamess8; 13.11.2016, 19:34.

Skomentuj

A jak mierzyłeś TS'y, skrzynka czy dodatkowa masa?

Skomentuj

Program przed pomiarem jest skalibrowany pod katem rezystancji przewodow i indukcyjnosci.
              Oczywiscie mozna mierzyc T-S na wiele sposobow, roznym napieciem, roznym sygnalem i kazda z metod bedzie dawac nieco inne wyniki, ale dla typowych glosnikow domowych, nie sa to roznice duze. Moge obnizyc rezonans dajac wieksze napiecie pomiaru, ale to nie wplynie znaczaco na sile Bl napedu. Tak znaczne roznice w porownaniu do noty katalogowej zmuszaja do wiekszego zastanowienia sie czy faktycznie metoda pomiarowa jest do kitu, czy glosniki to kibel.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
              A jak mierzyłeś TS'y, skrzynka czy dodatkowa masa?
              Pomiar z masa dodana, ale dla pomiaru czesci parametrow, w tym dobroci, pomiar z masa dodana czy w obudowie nie jest konieczny.

Skomentuj

Ja mierzyłem chyba z trzy głośniki w obudowie zamkniętej, zawsze QTS wychodził mi wyżej niż w karcie producenta, nie wiem dlaczego.
                Odłożyłem to na bok, ale szczerze powiem to z chęcią dowiedziałbym się coś więcej w temacie.

Skomentuj

My mierzymy przy 0,3V, znowu za duze napiecie tez zawyzy qts.
                  Dla Qts nie trzeba dodatkowej metody pomiaru. Qts jest obliczany z krzywej impedancji.
                  Zeby zmierzyc Qts konieczny jest pomiar laserem :)

Ja mierzyłem chyba z trzy głośniki w obudowie zamkniętej, zawsze QTS wychodził mi wyżej niż w karcie producenta, nie wiem dlaczego.
                  W obudowie to glosnik bedzie mial wogole inne parametry.
                  Last edited by jamess8; 13.11.2016, 19:47.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                    W obudowie to glosnik bedzie mial wogole inne parametry.
                    To jeden z pomiarów za pomocą ARTA. Mierzysz głośnik bez i w obudowie o określonej pojemności. Program sam liczy Ts'y.

Skomentuj

To jeden z pomiarów za pomocą ARTA. Mierzysz głośnik bez i w obudowie o określonej pojemności. Program sam liczy Ts'y.
                      Masz racje, nie załapałem.

Ogolnie dokladny pomiar Qts wymaga dosyc dobrych warunkow. Nawet Klippel przy zlym okablowaniu bedzie zaklamywal wyniki - tutaj wymagany jest przewod 4 zylowy.
                      Last edited by jamess8; 13.11.2016, 19:59.

Skomentuj

Nawet Klippel przy zlym okablowaniu bedzie zaklamywal wyniki
                        Ale w jakim zakresie bedzie klamal?

Skomentuj

Przy 4 zylowym okablowaniu nie ma problemu i wynik zawsze jest powtarzalny nawet do 0,01.

Skomentuj

To w naszym przypadku jest troche inaczej, producent deklaruje Qts 0,35, a w pomiarze mam 0,9-1. Dodac trzeba, ze juz kiedys mialem AWX i pomiary byly duzo lepsze. Albo bubel wyszedl z produkcji, albo z czasem cos siadlo.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotr f.
                              Może ktoś z STX nie długo się wypowie.
                              Na to licze.

Skomentuj

Moglbym w przerwie w mojej pracy pomierzyc Twoj glosnik, ale nie bede Cie namawial bo koszty przesylek nie sa chyba tego warte.

Zamieszczone przez piotr f.
                                Może ktoś z STX nie długo się wypowie.
                                Jak pomierzysz glosnik zgodnie z normami, to mozesz im cos zarzucic :d

Skomentuj

Qts jest obliczany z krzywej impedancji.
                                  Możesz napisać coś więcej jak to jest liczone?

Skomentuj

W internecie mozna znaleźć wzor na Qts. Zeby obliczyc Qts Klippel potrzebuje pomierzyc tylko i wylacznie impedancje. Nie wiem dokladnie jaki algorytm Wolfgang Klippel zaimplementowal w swoim opragramowaniu, wiec nie jestem w stanie dokladnie odpowiedziec.
                                    Zeby pomierzyc Qts konieczny jest pomiar laserem.
                                    Last edited by jamess8; 13.11.2016, 20:46.

Skomentuj

Moglbym w przerwie w mojej pracy pomierzyc Twoj glosnik, ale nie bede Cie namawial bo koszty przesylek nie sa chyba tego warte.
                                      Dzieki za propozycje i checi. Narazie poczekamy jak sie temat rozwinie.

Jak pomierzysz glosnik zgodnie z normami, to mozesz im cos zarzucic :d
                                      Co do normy pomiarowej, to staram sie trzymac zalecen z http://www.aes.org/standards/blog/20...e-units-130211
                                      W ktoryms numerze Voice Coil, Dickason opisuje dosc dokladnie metode pomiarowa, jaka stosuje w oparciu o model LTD i TSL, na roznym napieciu. Generalnie to juz wyzsza szkola jazdy.

Skomentuj

Jak napiszesz mi dane na pw to wyślemy kuriera w dogodnym dla ciebie terminie. Nawet jak głośniki są po gwarancji to chętnie sprawdzę co się stało. To wersja 8 czy 16 Ohm?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X