Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fountek NeoCD3.0 + Tang Band W4-1337SD +SB23NACS45-8 ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

poczekaj muszę powycinać loga z pomiarów ...

HD dla 100dB

CSD dla 25 / 30 coś około 15-20ms

Filtracja nie bramkowane

Pasmo bez łączenia z MB
    Last edited by Zap Projekt; 15.11.2016, 08:30.

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
      - Polipropylenowe membrany, kultura i konstrola grania. Świetne do aplikacji średnio tonowych lub monitorów bliższego pola. Spora sprawność.
      Interesuje mnie jak by się sprawdziły w monitorach do niedużego pomieszczenia 10-11m lub w MTM /TMM(2,5 drogi)do takiego powiedzmy 15-16m.

Skomentuj

Głośniki mocno specyficzne. Nie chce namawiać. Podpowiem tylko że nieco podobne do Dynaudio / Morel.
        Jantzen udostępnia projekty do nich. http://www.jantzen-audio.com/complet...ased-kits-all/

Wykopałem pomiary z tej konstrukcji para JA6 i T35 dała realną efektywność 92dB po przefiltrowaniu. I zniekształcenia przy 110dB na poziomie 1%. I to jest miejsce tych głośników moim zdaniem - aplikacja srednio tonowa MTM
        Last edited by Zap Projekt; 15.11.2016, 13:49.

Skomentuj

Dzięki za info.

Skomentuj

Nie za bardzo rozumiem twojej filozofii myślenia ??
            bo widac braki w wiedzy i doswiadczeniu

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              bo widac braki w wiedzy i doswiadczeniu
              no ciekawe że waszym zdaniem warto stosować MB przy cięciu niedużego basowego tak nisko , w sytuacji kiedy ta efektywnością działania jest dużo poniżej efektywności basowego.
              Gratuluje wiedzy i doświadczenia Paweł S. , bo branża odradzał MB w obudowie wielkością właściwej do BR .
              audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
              http://www.rane.com/note160.html
              Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz posta
                no ciekawe że waszym zdaniem warto stosować MB przy cięciu niedużego basowego tak nisko , w sytuacji kiedy ta efektywnością działania jest dużo poniżej efektywności basowego.
                Coś czuję ze chyba nie wiesz po co stosuje się MB...
                Co ma cięcie głośnika do membrany biernej?
                Nie o cięcie tu chodzi a o strojenie i wielkość obudowy.
                Last edited by marian; 16.11.2016, 09:36.

Skomentuj

miałem 2 zestawy z MB , bardzo dobrze grały , dlatego kolega się upierał przy zastosowaniu MB w swoich , i nigdy nie stosowałem MB w sytuacji kiedy ta efektywnością działania jest dużo poniżej efektywności basowego.
                  MB w przeciwieństwie do BR to urządzenie mechaniczne , ma znaczenie podatność zawieszenia nie tylko strojenie i wielkośc obudowy a nawet cięcie basowego bo może się okazać że lepiej będzie zrobić zamkniętą .
                  Last edited by bolonietoperz; 16.11.2016, 10:42.
                  audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                  Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

i nigdy nie stosowałem MB w sytuacji kiedy ta efektywnością działania jest dużo poniżej efektywności basowego.
                    - Już chyba załapałem o czym mówisz :). Twierdzisz że MB bierna powinna mieć sprawność równą lub minimalnie niższą od głośnika ? Czyt. efektywność mierzoną pasma przenoszenia ... Taka jest twoja teza, dobrze rozumiem twoje słowa ?

ma znaczenie podatność zawieszenia
                    - podatność zawieszenia analizuje się przy wyborze MB w tym projekcie MB ma 10 cali głośnik 8 cali.

a nawet cięcie basowego bo może się okazać że lepiej będzie zrobić zamkniętą .
                    - tutaj nadal nie wiem o czym dokładnie piszesz w odniesieniu do sprawności MB.
                    Jeśli patrzymy się na podział na Basie vs BR / MB to jest jedna bardzo oczywista zaleta niskiego podziału. Do BR i na tył MB dostaje się mniej śmieci z niższej średnicy bo są wycięte. Idąc dalej tą myślą to jest własnie największa wada BR w konstrukcjach 2 drożnych. Aby się pozbyć śmieci trzeba mocno się napocić z tłumieniem i aplikacją, a i tak efekty z reguły są średnie. Ciągnąc myśl dalej to jest jedna z zalet konstrukcji wielodrożnych - wycinamy ścieci filtracją zamiast tłumieniem i Bas mamy swobodniejszy. Dla dobrego zrozumienia tematu przez osoby mniej praktykujące podam przykład subwoofera: Posiadają często MB i z reguły są cięte poniżej 100Hz, Jeśli ścianki są solidne i sztywne to nie tłumimy ich wcale zarówno BR jak MB po niby po co jak wszystkie śmieci są odfiltrowane.
                    A kolejna zaleta MB względem BR to możliwość zastosowania mniejszego litrażu obudowy dla tego samego zamierzanego poziomu strojenia. A co do drażliwego tematu sprawności zmierzonej FR to według moich doświadczeń jest podobna a niekiedy niższa. Dlaczego niższa ? - zdarzają się przypadki głośnika gdzie strojenie BR ma kształt ostrej górki a MB ma łagodniejsze i szersze rozciągniecie więc siłą rzeczy słabsze od szczytu BR
                    Last edited by Zap Projekt; 16.11.2016, 11:37.

Skomentuj

Już chyba załapałem o czym mówisz . Twierdzisz że MB bierna powinna mieć sprawność równą lub minimalnie niższą od głośnika ? Czyt. efektywność mierzoną pasma przenoszenia ... Taka jest twoja teza, dobrze rozumiem twoje słowa ?
                      równą głośnikowi to niemożliwe , ale minimalnie niższą

- - - - - aktualizacja - - - - -

podatność zawieszenia analizuje się przy wyborze MB w tym projekcie MB ma 10 cali głośnik 8 cali.
                      ok, też takie proporcje stosowałem

Jeśli patrzymy się na podział na Basie vs BR / MB to jest jedna bardzo oczywista zaleta niskiego podziału. Do BR i na tył MB dostaje się mniej śmieci z niższej średnicy bo są wycięte. Idąc dalej tą myślą to jest własnie największa wada BR w konstrukcjach 2 drożnych. Aby się pozbyć śmieci trzeba mocno się napocić z tłumieniem i aplikacją, a i tak efekty z reguły są średnie. Ciągnąc myśl dalej to jest jedna z zalet konstrukcji wielodrożnych - wycinamy ścieci filtracją zamiast tłumieniem i Bas mamy swobodniejszy.
                      oczywiście

Dla dobrego zrozumienia tematu przez osoby mniej praktykujące podam przykład subwoofera: Posiadają często MB i z reguły są cięte poniżej 100Hz, Jeśli ścianki są solidne i sztywne to nie tłumimy ich wcale zarówno BR jak MB po niby po co jak wszystkie śmieci są odfiltrowane.
                      oczywiście , ale zamknięte są częściej stosowane bo stosuje się DSP

A kolejna zaleta MB względem BR to możliwość zastosowania mniejszego litrażu obudowy dla tego samego zamierzanego poziomu strojenia.
                      można było zrobić mniejszą obudowę , zamiast ją w środku pomniejszać

A co do drażliwego tematu sprawności zmierzonej FR to według moich doświadczeń jest podobna a niekiedy niższa. Dlaczego niższa ? - zdarzają się przypadki głośnika gdzie strojenie BR ma kształt ostrej górki a MB ma łagodniejsze i szersze rozciągniecie więc siłą rzeczy słabsze od szczytu BR
                      jasne, tylko rozciągnięciem basu z MB nie zastępowałbym rozciągnięcia basu z głośnika.

muszę dodać że kolega jest zadowolony z efektu brzmieniowego , ja czepiłem się wykresu działania MB vs. basowy.
                      Last edited by bolonietoperz; 16.11.2016, 12:09.
                      Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

muszę dodać że kolega jest zadowolony z efektu brzmieniowego
                        A to kolumny Twojego kolegi - widzisz jaki świat mały :). Obudowy są już ukończone jak wyszło ?

ja czepiłem się wykresu działania MB vs. basowy.
                        - Ależ wszystko można zrobić. Pomiary można naciągnąć / wygładzić itp. to nie problem tylko po co. Na pomiarze jest rzeczywisty poziom zarówno odpowiedzi MB jak głośnika bez łączenia ich wzajemnego wpływu na Siebie.
                        Last edited by Zap Projekt; 16.11.2016, 12:29.

Skomentuj

obudowy w fornirowaniu i malowaniu , na ukończeniu , alkohol się chłodzi.
                          Last edited by bolonietoperz; 16.11.2016, 13:03.
                          Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

długo czekał , w końcu ma , podobały mu się moje poprzednie kolumny na daytonach RS 180 i RS 28a gdzie podział też był niski , bo w okolicach 1400hz pasywnie z aktywnym basem w okolicach 100hz.
                            Last edited by bolonietoperz; 16.11.2016, 13:55.
                            Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Idzie mi trochę jak krew z nosa, ale to dlatego, że były święta i inne zabawy...wracam do tematu, ale po przemyśleniach zmieniam całkiem koncepcję, może nie całkiem ale...sami oceńcie.
                              Mianowicie przy koncepcji obudowy focalowej la scala z chęcią bym został, i tak:

dół SEAS l26rfx/p -obudowa zamknięta, 40-50L lub bas refleks w mniejszej objętości np.65L ale kusi mnie zamknięta.
                              na środku będzie SS 18W-8535-00 również w zamkniętej jakieś 10 - 12L.
                              a na górze to zależy jeszcze od kilku czynników z czym zostanę w ręku, co sprzedam ile zostanie funduszy itd.

dziękuję za wcześniejsze sugestie, trud i czas poświęcony, jestem naprawdę wdzięczny.

Skomentuj

Czaruję...
                              X