Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dyfuzor

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dyfuzor

Mam problem z akustyka pomieszczenia, narazie probuje rozwiazac to najtanszym kosztem. Pamietam za moich mlodzieczych lat fanatycy wieszali kartonowe wklady po jajkach, ale niewiem czy to rozwiazanie ma sens czy to tylko mit. Wkladow niemam ale mam takie cos jak na zdjeciu. Eksperymentowalem troche z kotarami z pozytywnym efektem ale to jeszcze niejest to co mialem wczesniej w mniejszym pokoju.

Zamieszczone przez zbyszekh Zobacz posta
    ale niewiem czy to rozwiazanie ma sens czy to tylko mit
    Jeśli poczytasz o dźwięku, akustyce pomieszczeń oraz ustrojach akustycznych, to będziesz wiedział :)

To co pokazałeś na zdjęciu będzie działać tak jak te wytłoczki po jajkach, tyle że w innych częstotliwościach, ale zalety i wady takiego ustroju się nie zmienią.

Skomentuj

Pamietam za moich mlodzieczych lat fanatycy wieszali kartonowe wklady po jajkach, ale niewiem czy to rozwiazanie ma sens czy to tylko mit
      Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Znakomity filmik, fantastycznie slychac jak zmienia sie akustyka pokoju po samym glosie lektora .Wydmuszki wypadly w tym porownaniu znacznie gorzej ale biorac pod uwage cene za metr kwadratowy, to juz nie ma takiej tragedi. Mozna by bylo taki kartonik udoskonalic np z tylu jakas pianka a z przodu gąbka. Tak tylko filozofuje:)

Skomentuj

Najpierw to sie zaklada pochlaniacze, a dyfuzory to juz dopieszczanie dzwieku. Szczegolnie w malym pomieszczeniu dyfuzor moze byc dyskusyjny z uwagi na pewna odleglosc, z ktorej jego praca bedzie slyszalna.

Skomentuj

To moze wyjasnie dlaczego interesuje mnie dyfuzor. Moj obecny pokoj odsluchowy to jakies 60m kwadratowych o nieregularnych kształtach. Wczesnie sluchalem w niespelna 20 metrach I wszystko bylo super ,uwielbialem swoj system, wlaczalem tylko I sluchalem nie myslalem o rzadnych zmianach bo niczego mi w nim niebrakowalo I nic nieprzeszkadzalo, po zmianie pomieszczenia niedalo sie tego sluchac. Zmienilem kolumy, zmienilem dac probowalem roznych zrodel I za cholere niemoglem uzyskac brzmienia podobnego do poprzedniego . Probowalem uzyc grubych kurtyn zmniejszajac pokoj o dwie trzecie, probowalem na scianach, bylo juz prawie jak w komorze bezechowej, ale to nie to co bylo wczesniej, wiec poprobuje troche z tym ala dyfuzorem.

Skomentuj

To może wyjaśnij co się takiego zmieniło w tym dźwięku? Schudł?
              Dyfuzory jeszcze zwiększają wrażenie wielkości pomieszczenia, poprawiają rozkład energii akustycznej, redukują echo trzepoczące itp. Nie zaszkodzisz ale też nie wiadomo czy o taki efekt Tobie chodzi.

Skomentuj

Dokladnie tak jak to okresliłeś schudł ,najmniej zmienił sie sopran, ale jest go dużo zadużo srednie tony są znacznie cichsze niż wczesniej, niski bas został ,ale znowu zniknął mi kick. Taki wlaśnie chudziutki ten dzwięk, bez masy. Najbardziej to mi brakuje realizmu w utworach z udziałem fortepianu. Gdy słuchałem Jessiki Wiliams- heather to był on jak na żywo teraz już tego niema.
                Last edited by zbyszekh; 16.11.2016, 02:59.

Skomentuj

Jeśli wątek dotyczy dyfuzorów to mam pytanko.
                  Czy jest ktoś z pomorza kto mógłby pomóc w projekcie adaptacji akustycznej pomieszczenia.
                  Po nowym roku mam zamiar zacząć przebudowywać pokój który będzie pełnił funkcję mieszkalną jak i do słuchania muzyki w późniejszym czasie też rozbudowa do kina.
                  Last edited by zibii; 16.11.2016, 12:26.

Skomentuj

No widzisz, nie bez powodu do dużych pomieszczeń robi się duże kolumny
                    Myślę, że bardzo by pomogły kolumny o dużej powierzchni frontu, bo nie masz takiego podbicia średnich i niskich tonów jak w mniejszym pomieszczeniu.

Skomentuj

Coś może w tym być. Ostatnio jak bylem na audio show to najbardziej podobał mi sie dzwiek własnie z takich bardziej okazałych kolumn jak- Magico albo z everestów w przypadku tych drugich to byłem w szoku bo pokuj bardziej wygladał jak loch a nie jak pomieszczenie do odsłuchów , a I tak dzwięk niemiał sobie równych.
                      Last edited by zbyszekh; 16.11.2016, 15:50.

Skomentuj

Masz dywan w pokoju w którym słuchasz?

Skomentuj

W czesci pokoju w ktorej slucham mam. Ma on jakies 10 matrow kwadratowych ale cala podloga to panele podlogowe.

Skomentuj

Po przemysleniu tego wszystkiego tak myslę czy panowie z acusticcity powinni porownywac swoje ustroje z wkadami jajexa. Oni to chyba mają panele pochlaniajace fale akustyczne a wklady to takie dyfuzorki co mają za zadanie odbić I rozproszyć dzwięki. Jakby porównali swoje panele z 3cm zwyklą gąbką to mysl ze bylo by to bardziej trafne a I wyniki pomiarów nieodbiegały by zbytnio od siebie.

Skomentuj

a wklady to takie dyfuzorki co mają za zadanie odbić I rozproszyć dzwięki.
                              Tak, ale...
                              Wytłoczki od jajek są używane przez amatorów którzy chcą na sciany przykleić cokolwiek taniego aby poprawić akustykę pomieszczenia. Raczej nie wgłębiają się w to czy te wytłoczki pochłaniają czy rozpraszają.

Panowie pokazali że te wytłoczki po prostu nie mają sensu.
                              A to czy zwykła gąbka działała by tak samo jak ich panele, to już inna sprawa.

Skomentuj

No tak, a jak zmierzyć czas poglosu, bo szukam I rzadnych konkretów niemogę znaleść.

Skomentuj

Cos tam juz sklecilem, teraz zabieram sie za pochlaniacze.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X