Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

isobaric na stx GDN-32-150-4-SC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

isobaric na stx GDN-32-150-4-SC

czy jest sens wsadzenia dwoch stx`ow GDN-32-150-4-SC w skrzynke zamknietej 60L polaczonych isobarycznie w ten sposob

napedzane STK4050V

zalezy mi na tym zeby sub nisko szedl i zarazem mial jak najmniejszy impuls ...... acha i w miare tani byl bo na scan speaka mnie nie stac

[ Dodano: 2005-02-04, 10:43 ]
    no dobra ... troche przesadzilem z tymi kolosami ....... moze lepiej by bylo zrobic na GDN-27-150-4-SC w skrzyni zamknietej 35L + 10L massy powietrza miedzy membranami ...

Jesli do zamknietej to moze byc bardzo ciekawie.

Skomentuj

MarekW a co bys zmienil w tym projekcie ?? .... moze troche za duzo bedzie powietrza miedzy membranami ?? a moze zwiekszyc objetosc obudowy ... VAS tego glosnika to 112 L ......

Skomentuj

Isobarik najlepiej sie spisuje gdy głośniki sa zwrócone do siebie przodami i komora sprzęgająca jest jak najmniejsza.Ma to też taką zaletę że zmniejsza zniekształcenia nieliniowe napędu,bo gdy jeden sie wychyla "+" to drugi "-" ,dodatkowo zawyczaj działa to trochę jak filtr dolnoprzepustowy o bardzo łagodnym zboczu.

Skomentuj

hmm
          ale w isobaricu chyba glownie chodzi aby komora dodawala konkretna mase do mmbrany znaczy masa powietrza w niej

Skomentuj

Eee...albo czegoś nie rozumiem o czym piszesz.Isobarik pozwala na zmniejszenie Vas 2x-zwiększa się podatność zawieszenia,bo działaja dwa napędy zasilane 2 razy wiekszym pradem,ale ponieważ masa drgająca zwieksza się też 2 razy więc Fs zostaje takie samo-wadą jest mniejsza skuteczność(2 głośniki wykonują prace jednego).Im tak komora będzie mniejsza...hmm niepamiętam ale o jakąś cześć długości odtwarzanej fali chodziło to to co napisałem będzie bardziej prawdziwe-chyba że sie mylę?A zwrócenie przodami to push-pull-dodatkowe zalety.

Skomentuj

tak to co piszesz wprzynajmniej w teoretyce ma sens ale w p[raktyce bywa inaczej w takim subwooferze warto dodac troceh masy do membrany bo pr4zy senswnym impulsie mozna uzykac bardzo niskie FS ale to nie takie porste wiem ze marek w jest specjalista od tandemow

Skomentuj

Dodanie masy niestety zbija efektywność i wytrzymałość mocową(bo zwiększa sie wychylenie membrany zwłaszcza przy Fs)

Skomentuj

na efektywnosci nie zalezy mi tyle jak na niskim zejsciu i krotkim impulsie .......
                  czyli jak .... lepiej montowac glosniki "twarzami" do siebie niz jeden za drugim tak jak to chcialem montowac na poczatku ??

zamierzam dac 20gram powietrza miedzy membranami .... czyli cos kolo 15L

Skomentuj

micas7, po to dajesz dwa glosniki zeby te spadki nie byly az tak wielkie

Skomentuj

nie wiem czy Ci sie oplaca to robic dla nizszego zejscia o jakies 5hz i stracie efektywnosci..

Skomentuj

zauwaz że i buda jest o połowe mniejsza

Skomentuj

5Hz w dolnych partiach to już jest dużo, mieć liniowo 29Hz a mieć 24Hz to bardzo duża różnica i jak SW napisał przy 2 razy mniejszej objętości.

Skomentuj

Czaruję...
                          X