Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Kolumna podłogowa 3 way Fountek NeoCD3.0+FW168+FW200
Collapse
X
-
Gość
-
Nie za duze te kolumny?W tym metrażu słabo to widzę....zakładając że kolumny ustawione będą min 50cm od sciany to do miejsca odsłuchu bedzie ok 2,5-3 m.A za sofą zaraz sciana.....i bas tam bedzie "dokuczał"Pomijam juz to że tym kolumną braknie "powietrza" aby się otworzyć....To idealne pomieszczenie dla fajnych monitorów lub niewielkiej podłogówki ale nie dla 3way.Tak czy siak trzymam kciuki:)
Skomentuj
-
Gość
Zamieszczone przez roman763 Zobacz postaNie za duze te kolumny?W tym metrażu słabo to widzę....zakładając że kolumny ustawione będą min 50cm od sciany to do miejsca odsłuchu bedzie ok 2,5-3 m.A za sofą zaraz sciana.....i bas tam bedzie "dokuczał"Pomijam juz to że tym kolumną braknie "powietrza" aby się otworzyć....To idealne pomieszczenie dla fajnych monitorów lub niewielkiej podłogówki ale nie dla 3way.Tak czy siak trzymam kciuki
Bo lewej nie będę umieszczał w skrajnym lewym górnym rogu tylko zaraz po lewej stronie biurka.
Skomentuj
-
To sobie sofę odsuniesz od ściany i będzie OK.
Ja tak w domu mam, bezpośrednio pod ścianą bas urywa łeb, odsunąłem kanapę z 50cm od ściany i jest w miarę optymalnie.
Poza tym ja się nie zgadzam z poglądem, że metodą na dobry bas w małym pokoju jest go nie mieć (małe monitorki nie mają zejścia, a L22 będą w miarę liniowo przenosić od 30-35Hz). Jak będzie za dużo to sobie zawsze można equalizerem skręcić.
W dużych pokojach też jest problem z basem, tylko mody zaczynają się niżej.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaJa tak w domu mam, bezpośrednio pod ścianą bas urywa łeb, odsunąłem kanapę z 50cm od ściany i jest w miarę optymalnie.
Skomentuj
-
Gość
Skomentuj
-
Scena i tak będzie zaburzona, bo lewa kolumna gra w otwarta przestrzeń, a prawa wraz z odbiciem od ściany... Poza tym wyjdzie 2.5m od kolumn do uszu, a to nie jest zła odległość.
Poza tym rób 3w, najwyżej sprzedasz. Monitorki już masz, to będziesz miał porównanie i napiszesz nam czy lepiej mieć mały czy duży :)
Jak od ściany do ściany prawie 4m to to wcale nie jest takie małe pomieszczenie, nie dajmy się zwariować.
Skomentuj
-
Shizo
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaScena i tak będzie zaburzona, bo lewa kolumna gra w otwarta przestrzeń, a prawa wraz z odbiciem od ściany...
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez roman763 Zobacz postaDodatkowym problemem jest sciana zaraz za sofą.To zadziała jak pułapka dla basu bo własnie na tej scianie bedzie on "wygasał"Słabo to widzę
Budując kolumny samemu można przecież uwzględnić w pomiarach miejsce odsłuchu więc nie widzę problemu
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Shizo Zobacz postaz tym się nie zgodzę o ile dobrze zrozumiałem. Mam tak samo umieszczoną kanapę do odsłuch blisko ściany (30cm) i tam właśnie jest dużo basu
Zamieszczone przez Shizo Zobacz postaBudując kolumny samemu można przecież uwzględnić w pomiarach miejsce odsłuchu więc nie widzę problemu
Skomentuj
-
Gość
Panowie faktycznie część odsłuchowa ma około 16 m2, ale zauważycie, że łączna powierzchnia ma 30 M2. Tak więc mogę kupić panel akustyczny i powiesić go na ścianie nad sofą albo wypróbować inne miejsce. Trudno przed umieszczeniem kolumn sprawdzić jak akustycznie to wypadnie. Myślę, że dźwięk nie będzie się tak źle rozchodził...
Poza tym z tą lewą ścianą przy sofie trochę przesadziłem na rysunku. Ona jest prawie równa z sofą.
Dokładnie 8 cm dłuższa od lewego boku sofy. Także mam nadzieję na wyprostowanie niedogodności akustycznych.Last edited by nowyelement; 17.11.2016, 16:45.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez nowyelement Zobacz postaTrudno przed umieszczeniem kolumn sprawdzić jak akustycznie to wypadnie. Myślę, że dźwięk nie będzie się tak źle rozchodził...Last edited by roman763; 17.11.2016, 16:58.
Skomentuj
-
Gość
Przesyłam poprawiony prowizoryczny rozkład mieszkania.
Dodam, że w miejscu gdzie są okna nie jest to przestrzeń okienna od sufitu po podłogę (nie mam balkonu).
Także część z oknami jest od sufitu do połowy wysokości ściany, poniżej linii okien jest parapet a poniżej ściana.
Przez to, że źle ująłem proporcje niechcący wprowadziłem osoby doradzające mi w błąd za co przepraszam.
Myślę, że ten "mały fakt" oraz dodatkowa informacja o linii okien sporo zmieni akustycznie w moim "open space"
Na razie staram się zapełnić ściany obrazami. Ostatnio kupiłem jeden pejzaż (jakieś 80x50 cm) oraz trochę większą antyramę z
oklepanym wzorem/zdjęciem Manhatanu Nowego Yorku.
Marcin
Skomentuj
-
Gość
Przepraszam z tą ścianą przy sofie jest jeszcze inaczej - nie wiem gdzie ja miałem głowę (tak jest jak się coś pisze i ma się 2 osoby nad głową).
Sofa wystaje około 15 cm poza lewą ściankę (ścianka jest o wiele krótsza), tak więc myślę, że z akustyką będzie lepiej.
Dodaję poprawione prawidłowe fotki
Reasumując myślę, że to diametralnie zmienia układ akustyczny pomieszczenia.
Zamieszczone przez nowyelement Zobacz postaDodaję poprawione prawidłowe fotki
Lewa część mieszkania powinna być bardziej obniżona - cała część kuchenna i szafa wnękowa (w kierunku dołu rzecz jasna).
Ale namotałem, dostałem to mieszkanie 7 lat temu, a nie potrafię z pamięci mniej-więcej go rozrysować......Last edited by nowyelement; 17.11.2016, 19:09.
Skomentuj
-
-
Gość
Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz postaNo a to moje wypociny na RS 225 (aluminium) oraz SB12 i SB29....
Powiedz mi jak je oceniasz? Są chyba niewysokie - metra nie przekraczają?
Jak z impedancją ogólną i brzmieniem?
Skomentuj
-
Wymiary frontu 90 cm/24cm, głebokość 34 cm (wymiary zewnętrzne), kolumna odchylona do tyłu na ok 8 stopni.
Impedancja wyszła ok 6 om. Dla mnie brzmienie jest OK ( ciepłe raczej)
Pomiar zestawu jest dobry od ok 300Hz. Niestety nie jest odpowiednio wyskalowany.
Skuteczność zestawu to jakies 84, 83 dB.
Podział w zwrotnicy 500Hz oraz 2,6kHz.Last edited by wiesiek9990; 17.11.2016, 21:54.
Skomentuj
-
Gość
Dzięki - coraz bardziej zawęża mi się grono.
Pewnie niedługo zdecyduję się na, którąś z wersji.
To ładna klasyczna kolumna z niezłymi przetwornikami.
Dla mnie dużym plusem jest również rozmieszczenie według osi centralnej głośników - względy estetyczne.
Skomentuj
Skomentuj